Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
05 juni 2025
Syrah eller shiraz – varför samma druva har två namn (och vad det säger om vinet)

Syrah och shiraz är två namn på samma druva, men signalerar ofta olika stil, ursprung och historia. Hur blev det så? I denna guide får du veta varför druvan från Rhônedalen kallas shiraz i Australien, hur ett skotskt DNA-spår ledde till nya världens mest planterade sort – och varför namnet på etiketten kan säga mycket om vad som väntar i glaset.
Äntligen får vi svaret!
Varifrån kommer syrah?
Syrah är en druva som bär på mer mystik än de flesta, med teorier som spänner från Persien till Sicilien. Men tack vare DNA-teknik vet vi idag att dess ursprung är betydligt närmare Rhônedalen än vad romantiken först velat göra gällande. På 1990-talet reste druvforskaren Carole Meredith och hennes team från UC Davis till Montpellier för att analysera DNA-prover av traditionella druvsorter. 1998 presenterade de resultatet: syrah är en naturlig korsning mellan den sällsynta blå druvan dureza från Ardèche och mondeuse blanche, en vit druva från Savojen. Det exakta årtalet för denna spontana förening är fortfarande okänt, men platsen för ursprunget är tydligt lokaliserad till södra Frankrike. Så sent som 2022 avslöjade emellertid en australiensisk genomstudie att relationen mellan mondeuse blanche och syrah är genetiskt mer komplex än man tidigare trott, vilket återigen visar att vinhistorien är en levande vetenskap.
Syrah i Rhônedalen
Syrah har ett starkt fäste i Rhônedalen och förekommer där i två tydligt olika stilar. I norra Rhône, i appellationer som Hermitage, Cornas och Côte-Rôtie, odlas syrah i ren form. Just i Côte-Rôtie får den ibland sällskap av viognier i blandningen, vilket tillför en parfymerad elegans. I södra Rhône, däremot, är syrah snarare en strukturgivare i blandningar dominerade av grenache. Den ger ryggrad, färg och tanninstruktur – avgörande egenskaper i t.ex. châteauneuf-du-pape.
Syrah blir shiraz
År 1832 tog skotten James Busby – ofta kallad ”the father of Australian viticulture” – med sig ett omfattande antal vinrankssticklingar från Frankrike och Spanien till Australien. Bland dessa fanns en sort han benämnde ”scyras, som med tiden utvecklades till vad som idag kallas shiraz. Namnbytet tros ha uppstått antingen genom uttalsförskjutningar och en felhörning av ordet ”syrah” av den ickefransktalande Busby.
Under många decennier använde australiensiska vinmakare benämningen ”Hermitage” för sina finare shirazviner, en blinkning till det prestigefulla franska ursprunget i norra Rhône. Men i takt med att vinerna började exporteras i större omfattning under 1900-talets senare del, måste man sluta använda Hermitage-namnet på grund av EU:s regler för ursprungsskyddade beteckningar.
Idag är shiraz den mest planterade druvan i Australien och står för ungefär 40 % av landets vinproduktion. Stilistiskt rör det sig från köttiga, koncentrerade viner från Barossa Valley till mer eleganta och syrafriska varianter från exempelvis cool climate-områden som Yarra Valley eller Canberra District. Dessutom har syrah fått ett ökat fotfäste i USA – inte minst i Washington State och Central Coast i Kalifornien, samt i Sydafrika, där syrah blivit ett viktigt inslag i Cape Blend-viner och egna tolkningar av Rhônestilen.
Vem säger vad?
Pratar du med en fransk vinbonde råder det inga tvivel om vilket det ”rätta” namnet är och de skulle troligtvis bli djupt förnärmade om deras syrah-viner kallades för en shiraz. För övriga vinvärlden räder dock devisen ”kalla den vad du vill”. En del vinmakare väljer att kalla sina viner gjorda på druvan för ”syrah” – kanske för att indikera att deras vinmakningsstil är mer fransk, medan andra kallar sina viner för shiraz av tradition eller för att det är mer lättutalat.
Smakprofil och klimatanpassning
Syrah ger oftast fylliga, tanninrika viner med toner av mörka bär, svartpeppar, lakrits och kaffe. Druvan har hög lagringspotential tack vare sin struktur och naturliga koncentration. I svala klimat (t.ex. norra Rhône, Walla Walla, Margaret River) utvecklar den högre syra och mer komplexitet. I varmare områden (t.ex. Barossa Valley) får shirazvinerna ofta en mjukare struktur med rikare frukt och högre alkohol.
Fakta om syrah
– Syrah är världens fjärde mest planterade blå druva
– Frankrike har störst areal syrahodlingar
– Shiraz är Australiens mest odlade druvsort
– Syrah har lång tradition som lagringsduglig vinstil
– Med sin DNA-historia, geografiska spridning och anpassningsförmåga är syrah en av vinvärldens verkliga kameleonter – från rökig Cornas till solmogen Barossa. Och kanske är det just denna förmåga att tala olika dialekter som gjort den till en av världens mest omtyckta druvor.
Vill du läsa mer om andra defekter: Läs även vår guide ”Djupdykning: korkdefekt”
Text: Anna Rönngren & Emil Wetterlind Hofgård
Källor: Olika slagord på Oxford Companion to Wine
Följande text är baserad på vårt podcast-avsnitt ”Avsnitt 6: Varför får man ont i huvudet av vin och vad är skillnaden på syrah och shiraz?”.
Viner gjorda på syrah/shiraz
Tryffelsvinet tipsar
Lär dig mer om vin
Vinlusens framfart: en katastrof som förändrade vinvärlden (och hur vi räddade vinet)
Den lilla vinlusen phylloxera är ansvarig för en av vinvärldens mest förödande kriser. Under 1800-talet ödelade den miljontals hektar vingårdar i Europa – och effekterna märks än idag. I denna artikel får du veta hur katastrofen började, varför lösningen blev ympning, och vilka vingårdar som än idag står oympade.
Läs merVad dricker man till midsommarmaten?
En av våra mest älskade traditioner står för dörren med dignande bord och kylda snapsar. Snart får vi åter snöra på oss folkdräkten och rätta till knätofsarna innan vi ger oss in i dansen kring stången, klättrar över gärdsgårdar och tävlar om vem som kan hoppa säck snabbast. Men vad dricker man på midsommar? Vi har tipsen på hur man förhöjer maten med den rätta drycken!
Läs merSparris och riesling – en vårklassiker med smakbalans
I takt med att dagarna blir ljusare börjar längtan efter sparrissäsongen att göra sig påmind. Det finns en gammal sanning som säger att sparris älskar riesling och eftersom vi på Tryffelsvinets Vinklubb också älskar druvan har vi sett till att fylla vårlagret med riesling i olika prisklasser – perfekta att matcha med vårens primörer. Här kan du läsa mer om kärleksförhållandet mellan just sparris och riesling och ta del av lite tips på hur du kan matcha dem tillsammans!
Läs mer