22 januari 2021

Vinets dag 22 januari – varför firar man?

Att fira vinets dag är en tradition som sträcker sig ända tillbaka till medeltiden då vinmakare och vingårdsarbetare började tillbe Saint Vincent som sitt skyddshelgon. Men vem var då denne Saint Vincent, och varför är han förknippad med vin? 

Den 22 januari är det fest runt om i vinvärlden. I så vitt skilda regioner som till exempel  Bourgogne och Stellenbosch anordnas storslagna vinfestivaler där det provas vin och skålas i Saint Vincents ära. 

Vem var Saint Vincent?
Vincent av Saragossa dog martyrdöden under romerska kejsaren Diocletian år 304 e.kr under den slutgiltiga kristna förföljelsen. Vincent hölls fången i spanska staden Valencia av den lokale borgmästaren. När Vincent vägrade att avsäga sig sin tro – även under tortyr – ledde det till hans slutgiltiga avrättning. Det sägs dock att han innan sin död lyckades omvända sin tillfångatagare. Det sägs också att när hans kropp kastades till gamarna så skyddades den av en korp innan den fångades upp av tidvattnet och fördes ut till havs. När den efter en tid fördes åter till land blev han begravd av en from änka som hittat liket.

Varför firas Saint Vincent?
Vin och religion har alltid varit tätt förknippade. Romarna hade sin Bacchus, grekerna sin Dionysos och inom nordisk mytologi nämns asaguden Kvaser som sägs ha skapat mjödet. När kristendomen spreds i Europa var det därför inte särskilt långsökt att kristendomen tog upp vinet som ett av sakramenten.

Det finns mängder av helgon runt om i framförallt Europa som vakar över vinmakarna och deras viner, men just Vincent av Saragossa anses vara the main man. Det är emellertid något oklart varför denne spanjor associeras med vin av såväl katoliker, anglikaner och ortodoxa. En hypotes är att vinmakare identifierar sig med hans lidande i sin årliga kamp mot vädrets makter. En annan tolkning är att ”Vin” i Vincent helt enkelt är det franska ordet för just vin. Att valet av datum föll på den 22 januari berodde troligtvis på att skördearbetet för året nu är över och att man äntligen kan se hur årets viner ter sig kvalitetsmässigt.

Text: Anna Rönngren

Tryffelsvinet tipsar

Goda viner till Vinets Dag 22/1

2019 The Vincent Grenache, Cirillo Estate

Barossa229 kr

2020 Simonsig Chardonnay, Simonsig Estate

Stellenbosch95 kr

Le Petit Tracteur de Brunel, André Brunel

Vin de France99 kr

NV Crémant de Bourgogne, Guy Amiot

Bourgogne179 kr
årgång slut

2019 Bourgogne Rouge, Camille Giroud

Bourgogne265 kr

Tryffelsvinet tipsar

Mer spännande vinkunskap

Josetta Saffirios Konstnärsserie Nr. 2: Stina Wirsén

Vi presenterar stolt andra upplagan av unika samlar-Barolon från Josetta Saffirio i form av årgång 2017 Barolo del Comune di Monforte d’Alba Konstnärsserie Nr. 2 med etikett designad av Stina Wirsén. 300 magnumflaskor à 769 kronor lanseras den 3:e maj klockan 10:00 under hemligt artikelnummer som skickas ut till medlemmar av Tryffelsvinets vinklubb via mejl. Håll utkik i din mejlkorg!

Läs mer

Aligoté – Bourgognes doldisdruva

Vit Bourgogne är i princip synonymt med chardonnay – men det är långt ifrån sanningen. Få känner till druvan aligoté – men det är en druva som på senare år fått ett stort uppsving i popularitet. När den är som bäst kan den till och med överglänsa chardonnay – särskilt när den vuxit på branta kullar med mager jordmån. Och det bästa? Den kostar bara en spottstyver av chardonnay från samma område!

Läs mer

Tryffelsvinets dekanteringsguide

Att dekantera – eller lufta – sitt vin kan tyckas avancerat. Det är inte utan anledning som det är ett vanligt tävlingsmoment i internationella sommeliertävlingar. Men behöver det verkligen vara så svårt? Tryffelsvinet har samlat de bästa tipsen om hur, när och varför du skall dekantera dina flaskor. Läs guiden här!

Läs mer