19 januari 2024

Vinets dag 22 januari – varför firar man?

Att fira vinets dag är en tradition som sträcker sig ända tillbaka till medeltiden då vinmakare och vingårdsarbetare började tillbe Saint Vincent som sitt skyddshelgon. Men vem var då denne Saint Vincent, och varför är han förknippad med vin? 

Den 22 januari är det fest runt om i vinvärlden. I så vitt skilda regioner som till exempel  Bourgogne och Stellenbosch anordnas storslagna vinfestivaler där det provas vin och skålas i Saint Vincents ära. 

Vem var Saint Vincent?
Vincent av Saragossa dog martyrdöden under romerska kejsaren Diocletian år 304 e.kr under den slutgiltiga kristna förföljelsen. Vincent hölls fången i spanska staden Valencia av den lokale borgmästaren. När Vincent vägrade att avsäga sig sin tro – även under tortyr – ledde det till hans slutgiltiga avrättning. Det sägs dock att han innan sin död lyckades omvända sin tillfångatagare. Det sägs också att när hans kropp kastades till gamarna så skyddades den av en korp innan den fångades upp av tidvattnet och fördes ut till havs. När den efter en tid fördes åter till land blev han begravd av en from änka som hittat liket.

Varför firas Saint Vincent?
Vin och religion har alltid varit tätt förknippade. Romarna hade sin Bacchus, grekerna sin Dionysos och inom nordisk mytologi nämns asaguden Kvaser som sägs ha skapat mjödet. När kristendomen spreds i Europa var det därför inte särskilt långsökt att kristendomen tog upp vinet som ett av sakramenten.

Det finns mängder av helgon runt om i framförallt Europa som vakar över vinmakarna och deras viner, men just Vincent av Saragossa anses vara the main man. Det är emellertid något oklart varför denne spanjor associeras med vin av såväl katoliker, anglikaner och ortodoxa. En hypotes är att vinmakare identifierar sig med hans lidande i sin årliga kamp mot vädrets makter. En annan tolkning är att ”Vin” i Vincent helt enkelt är det franska ordet för just vin. Att valet av datum föll på den 22 januari berodde troligtvis på att skördearbetet för året nu är över och att man äntligen kan se hur årets viner ter sig kvalitetsmässigt.

Text: Anna Rönngren

Tryffelsvinet tipsar

Goda viner till Vinets Dag 22/1

2022 Secateurs Chenin Blanc, Badenhorst Family Wines

Swartland159 kr

2021 Barbera d’Alba Superiore, Josetta Saffirio

Piemonte199 kr
nyhet

2022 Simonsig Chardonnay, Simonsig Estate

Stellenbosch99 kr
nyhet

Le Petit Tracteur de Brunel, André Brunel

Vin de France115 kr

NV Crémant de Bourgogne, Guy Amiot

Bourgogne269 kr
prissänkt

2021 Adelaide Hills Tempranillo, Heirloom Vineyards

Barossa109 kr 199 kr

Tryffelsvinet tipsar

Mer spännande vinkunskap

Tryffelsvinets ultimata grillguide del 1

Nötkött. Lagom till att grillsäsongen sätter igång kommer Tryffelsvinets ultimata grillguide – vi kompletterar givetvis med de bästa vintipsen.

Läs mer

Tryffelsvinets ultimata grillguide del 2

Fisk och vegetariskt. Lagom till att grillsäsongen sätter igång kommer Tryffelsvinets ultimata grillguide – vi kompletterar givetvis med de bästa vintipsen.

Läs mer

Tryffelsvinets ultimata grillguide del 3

Kyckling och fläsk. Lagom till att grillsäsongen sätter igång kommer Tryffelsvinets ultimata grillguide – vi kompletterar givetvis med de bästa vintipsen.

Läs mer