Head på hemsidan:

22 januari 2025

Vinets dag 22 januari – Historien om Sankt Vincent och vinets skyddshelgon

Att fira vinets dag är en tradition som sträcker sig ända tillbaka till medeltiden då vinmakare och vingårdsarbetare började tillbe Saint Vincent som sitt skyddshelgon. Men vem var då denne Saint Vincent, och varför är han förknippad med vin? 

Vad är Vinets dag?

Den 22 januari är det fest runt om i vinvärlden. I så vitt skilda regioner som till exempel  Bourgogne och Stellenbosch anordnas storslagna vinfestivaler där det provas vin och skålas i Saint Vincents ära.

Vem var Saint Vincent?

Vincent av Saragossa dog martyrdöden under romerska kejsaren Diocletian år 304 e.kr under den slutgiltiga kristna förföljelsen. Vincent hölls fången i spanska staden Valencia av den lokale borgmästaren. När Vincent vägrade att avsäga sig sin tro – även under tortyr – ledde det till hans slutgiltiga avrättning. Det sägs dock att han innan sin död lyckades omvända sin tillfångatagare. Det sägs också att när hans kropp kastades till gamarna så skyddades den av en korp innan den fångades upp av tidvattnet och fördes ut till havs. När den efter en tid fördes åter till land blev han begravd av en from änka som hittat liket.

Varför firas Vinets dag den 22 januari?

Vin och religion har alltid varit tätt förknippade. Romarna hade sin Bacchus, grekerna sin Dionysos och inom nordisk mytologi nämns asaguden Kvaser som sägs ha skapat mjödet. När kristendomen spreds i Europa var det därför inte särskilt långsökt att kristendomen tog upp vinet som ett av sakramenten.

Det finns mängder av helgon runt om i framförallt Europa som vakar över vinmakarna och deras viner, men just Vincent av Saragossa anses vara the main man. Det är emellertid något oklart varför denne spanjor associeras med vin av såväl katoliker, anglikaner och ortodoxa. En hypotes är att vinmakare identifierar sig med hans lidande i sin årliga kamp mot vädrets makter. En annan tolkning är att ”Vin” i Vincent helt enkelt är det franska ordet för just vin. Att valet av datum föll på den 22 januari berodde troligtvis på att skördearbetet för året nu är över och att man äntligen kan se hur årets viner ter sig kvalitetsmässigt.

Text: Anna Rönngren

Tryffelsvinet tipsar

Mer spännande vinkunskap

Lär dig mer om rosévin

Från Provence till Piemonte, från blekaste lökskal till hallonsyltstoner – rosévin är långt ifrån ett enkelt sommarvin. Här reder vi ut hur det rosa vinet egentligen blir till, varför färgen inte säger ett dyft om kvalitet, och varför rosé är ett av vinvärldens mest mångsidiga matviner.

Läs mer

Varför doftar vissa rieslingviner petroleum?

Petroleum, bensin, fotogen – kärt barn har många namn, men i vinvärlden är det ofta just petroleum som används för att beskriva den karakteristiska doften som kan utvecklas i vissa rieslingviner. Men vad är det egentligen som orsakar denna arom, och varför uppstår den främst i riesling?

Läs mer

Vinlusens framfart: en katastrof som förändrade vinvärlden (och hur vi räddade vinet)

Den lilla vinlusen phylloxera är ansvarig för en av vinvärldens mest förödande kriser. Under 1800-talet ödelade den miljontals hektar vingårdar i Europa – och effekterna märks än idag. I denna artikel får du veta hur katastrofen började, varför lösningen blev ympning, och vilka vingårdar som än idag står oympade.

Läs mer