Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
25 januari 2022
Tryffelsvinets dekanteringsguide
Att dekantera – eller lufta – sitt vin kan tyckas avancerat. Det är inte utan anledning som det är ett vanligt tävlingsmoment i internationella sommeliertävlingar. Men behöver det verkligen vara så svårt? Tryffelsvinet har samlat de bästa tipsen om hur, när och varför du skall dekantera dina flaskor. Läs guiden här!
Innebär att lufta och dekantera sitt vin samma sak?
Man hör ofta båda begreppen ”dekantera vinet” och ”lufta vinet”. I många fall används begreppen synonymt, men om man gräver lite djupare så fyller de båda olika syften. Att ”lufta” sitt vin gör man främst med unga vita och röda viner där man vill att vinet skall syresättas för att blomma ut smakmässigt. Att ”dekantera” vinet innebär att avlägsna fällningen i flaskan innan man häller upp det på glas. Detta gäller särskilt röda viner med ålder.
Vad händer med vinet när det luftas?
Det räcker inte med att enbart dra ut korken ur flaskan – den lilla mängd syre som når vinet via halsmynningen kommer inte att starta någon syresättningsprocess. Genom att slå över vinet i en karaff kan ett ungt vin få än mer framträdande dofter och smaker efter att vinet fått ”andas” i karaffen. Ett vitt ungt vin har dessutom ofta en hög sulfithalt som ”rensas bort” vid dekantering. Det samma gäller viner med mycket reduktiva aromer.
Behöver alla viner luftas eller dekanteras?
Att dekantera eller inte dekantera – det är frågan. Idag väljer många vinnördar att inte dekantera sina viner eftersom de menar att det är en upplevelse i sig att följa vinets utveckling i glaset – från att inledningsvis upplevas som slutet till att slutligen blomma ut i takt med att vinet syresätts. Faktum är dock emellertid att de flesta viner har mycket att vinna på att luftas eller dekanteras – både röda och vita. Ett varningens finger bör dock höjas eftersom väldigt mogna viner kan förlora aromer av för mycket kontakt med syre – vinet kan helt enkelt ”dö”. För riktigt mogna viner kan man därför i stället göra en så kallad ”dubbeldekantering” där man först dekanterar för att avlägsna fällningen i flaskan och därefter häller tillbaka vinet i flaskan eftersom den lilla mängd luft som vinet får kontakt med i flaskmynningen inte påverkar vinet nämnvärt. Det finns ingen tydlig ”åldersgräns” för vilka viner som har fällning eller som enbart skall dubbeldekanteras (här spelar vinets kvalitet en stor roll), men de flesta viner från 90-talet och bakåt bör definitivt få en noggrann avvägning om de bör vara kvar i karaffen eller ej efter att fällningen dekanterats bort.
Huvudregeln är alltså:
- Unga viner: Slå gärna upp på karaff för att vinet skall börja syresättas
- Mogna viner: Dekantera bort fällningen, smaka på vinet och avgör om det är så pass moget att det bör dubbeldekanteras och således hällas tillbaka i flaskan efter att fällningen avlägsnats. Upplever du att vinet har kraft och potens kvar kan du låta det vara kvar i karaffen.
Hur gör jag för att dekantera mitt vin?
Ett riktigt ungt vin utan fällning kan man utan vidare försiktighetsåtgärder bara hälla ned i sin karaff efter att du kollat av om vinet är defekt eller ej. Snurra gärna på karaffen några varv och låt därefter karaffen stå i önskad serveringstemperatur i någon timma. Hann du inte lufta vinet i tid? Hjälp det på traven genom att snurra lite på glaset efter att du serverat för att låta en större del av vinet komma i kontakt med syre.
Ett vin med fällning kräver lite mer koncentration. Förbered vinet genom att ha det stående i några timmar (gärna ett dygn) före servering för att låta all fällning sjunka till flaskans botten. Häll vinet försiktigt i en långsam hällning längs karaffens hals genom att hålla karaffen i ena handen och flaskan i den andra. Har du möjlighet att göra detta ovanför ett stearinljus eller annan ljuskälla är det lättare att se när fällningen i botten börjar närma sig flaskmynningen. Avbryt dekanteringen innan fällningen når karaffen.
Vid dubbeldekantering: Skölj ur fällningen ur flaskan, se till att skaka ur alla eventuella vattendroppar ur flaskan, och häll varsamt tillbaka vinet från karaff till flaska. En liten tratt kan vara till stor hjälp här.
Hur länge skall jag lufta mitt vin?
Ju yngre vinet är och ju högre kvalitet det har – desto längre kan du dekantera ditt vin. För lite enklare viner kan 30 minuter göra underverk, de lite dyrare vinerna kan gott få 1-2 timmar medan de riktiga praktpjäserna kan öppnas redan runt lunch. För äldre viner skall dock försiktighet beaktas så att inte vinet ”dör” av syrekontakten. Är du osäker är det bättre att ta det säkra före det osäkra och enbart dekantera bort fällningen.
Vad behöver jag för ”verktyg”?
Det behöver egentligen inte vara så fancy – en kastrull, safttillbringare eller en bunke ger teoretisk samma resultat – men det är klart att även vinintresset är en materialsport. Skall du bara ha en karaff är bra att satsa på en som är bekväm att hålla i och som har en ”normalstor” kropp som passar till både unga och lite mognare viner. Vill du nörda ner dig ytterligare kan man vidga sin karaffsamling genom att addera en karaff med riktigt bred botten. Denna typ av karaff möjliggör att en större del av vinet kommer i kontakt med syre och är därför extra bra till unga viner. Nästa steg är att införskaffa en karaff med smalare kropp för viner där man vill uppnå mindre syrekontakt. Vill man gå riktigt ”crazy” finns många specialframtagna karaffer i särskilda former som anses ge extra syrekontakt, men även magnumkaraffer och karaffer för halvflaskor. Vill du även ha mer eller mindre användbara sidoverktyg tillhör tratt, sil, karaffrengöringsborstar, flaskvagga och en bra putsduk de mer användbara medan portvinstången kanske är ett mer obskyrt, om än häftigt, inslag i dekanteringsvärlden.
Text: Anna Rönngren
Viner som vinner på att dekanteras
Viner som vinner på att luftas
Tryffelsvinet tipsar
Mer spännande vinkunskap
Allt du behöver veta om premox
I denna text går vi på djupet i det svåra ämnet ”premature oxidation”. Vi ställer oss frågorna – är premox fortfarande ett problem, vad beror det på, och varför är just Bourgogne så drabbat?
Läs merTryffelsvinets Vinklubb <3 Musikhjälpen
Tryffelsvinets Vinklubb deltar i Musikhjälpen 2024 och deras insamling ”Alla har rätt att överleva sin graviditet” genom att auktionera ut originalkonstverket ”Den andra tomten” av Lisa Larsson. Auktionen pågår till den 13 december och pengarna går oavkortat till Musikhjälpen.
Läs merVarför dricker man champagne på nyår?
Att fira in det nya året i champagne är en tradition som få ifrågasätter, men varför gör vi egentligen det? Tryffelsvinet har grävt fram svaret och tipsar dessutom om våra bästa bubblande viner.
Läs mer