Dandelion Vineyards. Australien, Barossa

Dandelions hemsida

Prisbelönt ung vinmakare med gamla rankor

Dandelion Vineyards är en vingård som gått från klarhet till klarhet. Det hårda arbetet belönades ytterligare i juni 2020 då en jury bestående av sommelierer, master sommeliers och masters of wine-alumner utsåg Dandelion Vineyards till ”New World producer of the year 2020” som första Australiensiska vingård någonsin.

Historia

Firman grundades så sent som 2007 av äkta paret Elena och Zar Brooks. Efter det har priserna haglat över dem; 2021 utsågs de till ”Winery of the Year” av Winemaker Challenge International Wine Competition och ”Barossa Winery of the Year” av Melbourne Wine Competition för att bara nämna två av deras många utmärkelser. Dandelion själva tillskriver sin framgång till lång erfarenhet, gamla fina vingårdar och hantverksmässig vinmakning. De beskriver vingårdarna som sin familj och vinerna som sina barn där målet är att alltid lyfta fram essensen i varje enskilt vin.

Namnet Dandelion (maskros) kommer från en önskan att inte se djävulen i varje ogräs utan istället uppmuntra maskrosor bland vinrankorna. Maskrosen hjälper till att hålla borta oönskat vinterogräs under årets kalla månader samtidigt som det bidrar till god marktäckning på sommaren – dessutom menar man skämtsamt att maskrosens bollformade fröställningar (på engelska kallade ”wishing clocks”) kan hjälpa till att uppfylla önskningen om en god årgång varje vår.

Vingårdar

Dandelion gör vin med olika ursprung inom South Australia (Adelaide Hills, Barossa, Eden Valley, Fleurieu Peninsula och McLaren Vale) och odlar såväl klassiska australiska druvsorter som shiraz och mataro (mourvèdre) till lite mer ovanliga som pedro-ximenéz. Dessutom finns spännande viner som oväntade blenden shiraz och riesling i portföljen. Stilen på Dandelions viner är koncentrerad men elegant med frisk syra och stort fruktfokus.

Vinifikation

Man arbetar utifrån förhållningssättet att separera varje vingårdslott i vinifieringen och ibland går man till och med så långt som att vinifiera olika jordmåner inom samma vingård var för sig. Det mödosamma och noggranna arbetet återspeglas både i de egna vingårdarna och för de druvor Dandelion köper in från sina partners.

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Dandelion

2021 Lion’s Roar of the Barossa (halvflaska), Dandelion Vineyards

Barossa85 krLanseringsdatum: 04/04
tillfälligt slut

2020 Firehawk McLaren Vale Shiraz, Dandelion Vineyards

Mclaren Vale209 kr
95poäng