Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
DeLoach Vineyards. USA, Kalifornien, Sonoma.
DELOACH VINEYARDS HEMSIDAHyllad kalifornisk svalklimatspionjär
1975 Grundades familjeföretaget DeLoach Vineyards i Russian River Valley som en av de första producenterna i området sedan förbudstiden. År 2003 köptes egendomen upp av Boisset-familjen, och den följande succéhistorien sparkades igång då de 2004 belönades med Wine Enthusiast Magazines Wine of the Year-pris för sin 30th Anniversary Cuvée Pinot Noir. Sedan dess har de vunnit Wine & Spirits Magazine Winery of the Year 12 gånger och har hyllats unisont av vinvärldens största vinkritiker.Historia
DeLoach Vineyards grundades år 1975 av Cecil och Christine DeLoach ihop med Berle Beliz och Jack Fleming. De tillhörde den första vågen av kvalitetsmedvetna producenter som tog sig tillbaka till Russian River Valley efter den amerikanska förbudstiden som pågick 1920 till 1933. Det första kommersiella vin DeLoach producerade gjordes samma år som egendomen grundades och bestod av en Old Vine Zinfandel från Barbieri Ranch. Vinet gjordes i en industrilokal man hyrde provisoriskt tills dess att deras första vineri stod klart år 1979 – samma år började man producera viner på chardonnay och pinot noir.
År 2003 köptes DeLoach Vineyards upp av den franska vinfamiljen Boisset som deras första stora projekt utanför hemlandet. Med sig tog man två generationer av burgundisk vinmakningskunskap och i förarsätet för detta amerikanska äventyr hittar vi Jean-Claude Boissets karismatiske son Jean-Charles Boisset som sedan väldigt unga dagar närt en dröm om att etablera sig i USA, dit han flyttade på 90-talet. Jean-Charles beskriver Sonoma som det nästa Côte d’Or, och det arbete man utför och de viner man producerar på DeLoach Vineyards ser han som en hyllning till sitt älskade hemområde: Bourgogne.
Vingårdar
Russian River Valley har huserat vinodling sedan innan den Amerikanska förbudstiden. Redan på tidigt 1800-talet beboddes området av immigranter från medelhavsområdet som huvudsakligen odlade druvor för eget bruk. Vid början av 1900-talet uppskattar man att det fanns ett hundratal kommersiella vinerier i området. Efter förbudstiden, då i stort sett all odling lades ner, låg området övergivet fram tills 1970-talet då kvalitetsorienterade vinodlare kom att återetablera vinnäringen i området.
På DeLoach Vineyards arbetar man efter strikta ekologiska och biodynamiska regler och Jean-Charles Boisset citerar ett ursprungsamerikanskt ordspråk för att beskriva sin filosofi – ”Vi ärver inte landet från våra förfäder, vi lånar det av våra barn.” Detta bevisades när han direkt efter skörden 2004 påbörjade ett enormt arbete med att återuppliva egendomens vingårdar (bland annat genom att plantera täckgrödor och låta dem vila innan omplantering). År 2008 blev man CCOF-certifierad (California Certified Organic Farmers) och 2009 blev domänens egna vingårdar såväl som egendomens trädgård demeter-certifierade. Är du nyfiken på DeLoachs biodynamiska arbete kan man läsa mer om detta här.
Upprotningen av de egna vingårdarna påbörjade vineriets långvariga partnerskap med andra vinodlare i området – som delar deras passion för hållbarhet och ekologi – i syfte att fortsätta producera högkvalitativa viner från såväl enskilda vingårdar som större appellationer. I portföljen har man utöver de viner som produceras på inköpt frukt även ett antal enskilda vingårdar där de mest legendariska har varit planterade sedan 1800-talets början.
Vinifikation
På DeLoach Vineyards fokuserar man på småskalig vinmakning med fokus på Russian River Valley och Sonomas unika terroir uttryckt av druvorna pinot noir, chardonnay och zinfandel från riktig gamla vinstockar. Med vinmakare Brian Maloney – född och uppvuxen i Sonoma – i spetsen gifter sig det amerikanska vinarvet med de burgundiska influenser som familjen Boisset introducerade. I mångt och mycket arbetar man enligt burgundiska principer i vineriet. Istället för att jäsa de röda vinerna i ståltankar använder man sig av traditionella burgundiska öppna träkärl. Dessutom genomför man manuell pigeage – nedtryckning av skalmaterialet i den fermenterade musten – på alla röda viner. Självklart följs vinets jäsning av lagring i franska ekfat där man eftersträvar perfekt balans – faten ska lyfta frukten, inte fördunkla den!
”5 snabba” med Brian Maloney
1. What is your favorite time of the year in the vineyards?
”Pruning time (i.e. winter) so much of the personality of the vineyard is visible when the vines are bare and you can see what the underlying structure of the individual vine is in terms of vigor and development.”
2. What is your favorite part of being a winemaker?
”Fermentation – it is a dance of impressive beauty between machine, animal, plant, fungi and bacteria – all (hopefully) being coordinated in a synergistic fashion that quickly reveals whether you’ve been successful in your planning or not… it is the most exciting, rewarding and engaging part winemaking.”
3. What is your least favorite part of being a winemaker?
”Bottling – a very technical and detailed set of operations – that rewards a focus on details – and absolutely punishes you if any part of it is not consistent to plan.”
4. If you had to describe the style of your winemaking with just one sentence – what would it be?
”Reflective – I try and reflect the terroir, the history and the personalities of the grapes, the place and people involved.”
5. Which of your own wines would you bring to a deserted island, and why?
”DeLoach Blanc de noirs, DeLoach Pinot noir blanc, JCB #22 Pinot noir, JCB #33 Chardonnay, Chateau Buena Vista St. Helena Cabernet Sauvignon and Buena Vista 1857 Red Wine – it may be a deserted island but I still feel I’d need a nice selection to choose depending on the day…”