Domaine André Brunel Les Cailloux. Frankrike, Södra Rhônedalen, Châteauneuf-du-Pape

ANDRÉ BRUNELS HEMSIDA

Renhet, elegans och koncentration

Domaine André Brunel sällar sig till skaran av riktigt anrika egendomar i Frankrike. I ett dokument från år 1735, kan man läsa att familjens anfäder köpte mark i byn Châteauneuf av biskopen i Avignon.

Historia

Familjen Brunels förfäder började plantera vinstockar och sålde vin i fat i liten skala, bland annat till Bourgogne under 1700- och 1800-talet. Det var först när Paul Brunel återvände från första världskriget år 1919, som han började ta vinmakningen på större allvar. Bland det första han gjorde var att bygga en egen vinkällare, som än idag är grunden för den nuvarande egendomen. Egendomen utökades med tiden genom köp av ny mark, och i samband med att han gifte sig övertog han även hustruns familjs vingård. Pauls son, Lucien, gifte sig också med en vinodlarfamilj och egendomen utökades ytterligare. Det var Lucien som år 1954 adderade namnet ”Les Cailloux” och från och med denna period refererade man egendomen till namnet Domaine Les Cailloux. Själva namnet Les Cailloux har sitt ursprung från ”cailloux roulés” eller ”galet roulés” som är det franska namnet på de stora, runda stenarna som är så karakteristiska för delar av distriktet Châteauneuf-du-Pape. Stenarna är illustrerade på etiketten på vinet Les Cailloux.

Luciens son, André, övertog verksamheten år 1971, och omplanterade syrah som hade planterats strax efter vinlusens förödelse på slutet av 1800-talet. Det är tack vare hans minutiösa arbete som gården nått dagens stjärnstatus.  Sedan 2012 är det Andrés son, Fabrice, som sköter vinmakningen på egendomen. Den 7 januari 2022 nåddes vi av den tråkiga nyheten att André Brunel gått ur tiden och därmed tas egendomen i sin helhet över av Fabrice.

Vingårdar & Viner

Idag består planteringen till 70 procent av grenache, 18 procent mourvèdre, 10 procent syrah och 2 procent cinsault (och en liten andel merlot som planterades som ett experiment för 20 år sedan). Gårdens äldsta rankor planterades år 1889 – man planterar sällan om hela vingårdar utan byter ut enskilda rankor när de dör. Inga kemikalier eller gödningsmedel används i odlingen sedan tio år tillbaka i tiden (men man är inte ekologiskt certifierade; ”it is too much paperwork” enligt Fabrice). Vinerna är kända för att vara rika och koncentrerade samtidigt som de är eleganta. Filosofin är inte att göra de mest kraftfulla och alkoholstinna vinerna i Châteauneuf-du-Pape – och man jagar aldrig journalisternas poäng – målet är istället att skapa eleganta och långlivade viner som verkligen visar upp grenachedruvans karaktär.

Domaine André Brunel förfogar över 21 hektar i Châteauneuf-du-Pape i den norra delen av appellationen som kallas Farguerol, precis bakom platån Mont Redon. Dessutom förfogar man över 40 hektar i appellationen Côtes-du-Rhône och 30 hektar Vin de Pays-klassificerade vingårdar, främst i Vaucluse. André Brunel var en typisk ledare med mycket entusiasm och charm, och var engagerad även utanför den egna verksamheten. Bland annat hade han en framträdande position i ett av de två syndikaten som rör just appellationen, och dessutom i en odlargrupp som kallas Les Reflets. Denna anda förs idag vidare av sonen Fabrice. Egendomens viner får alltid höga poäng från internationella vinkritiker. Att de hållit sig i framkanten för regionen sedan 1700-talet är inte en underdrift – de var en av de första i Rhône att buteljera ett enskilt vingårdsläge när prestigecuvéen Centenarie såg dagens ljus 1989. Även framtiden fortsätter på samma inslagna stig – 2024 planeras fyra hektar mark att planteras under solpaneler i hopp om att göra av med väsentligt mycket mindre energi. Sonen Fabrice Brunel ser en framtid där drönare på sikt kan hjälpa till att byta ut fossildrivna fordon och maskiner för en mer hållbar värld. Brunel är HVE-certifierade enligt Bureau Veritas ”High Environmental Value”. Under 2021 och 2022 har Fabrice även inlett ett omfattande jobb med att renovera gårdens vineri.

Vinifikation

På Domaine André Brunel använder man sig främst av avstjälkade druvor och man arbetar med mestadels betong och ståltankar i syfte att bibehålla renhet i frukten. Enbart syrah-druvorna får spendera tid på ekfat eftersom Fabrice anser att syrah behöver ek för att undvika reduktion och få tanninerna att mjukna (det innebär att enbart max 10% av blenden i deras Châteauneuf-du-Pape har lagrats på ek, vilket märks i dess oemotståndligt fruktrena karaktär). Ekfaten som används är aldrig 100% nya; Brunel använder sig av ettåriga lättrostade ekfat som köpts från Bourgogne. De olika druvorna och vingårdslägena viniferas separat och den slutgiltiga blenden sker vanligtvis 16-18 månader efter skörd. Generellt har vinerna en hög andel grenache i basen med inslag av mourvèdre och syrah för att addera textur, men den procentuella andelen av de olika druvsorterna varierar från år till år beroende på årgångens karaktäristik.

”5 snabba” med Fabrice Brunel

1. What is your favorite time of the year in the vineyards?
”The day after the harvest is finished 😉. Now it can hail, freeze, whatever you want, the harvest is in the winery.”

2. What is your favorite part of being a winemaker?
”Drinking good wines.”

3. What is your least favorite part of being a winemaker?
”Having to practice crossfit to counterbalance answer 2.”

4. If you had to describe the style of your winemaking with just one sentence – what would it be?
”A style that will make our customers want to open a second bottle after they have just finished the first one.”

5. Which of your own wines would you bring to a deserted island, and why?
”I would say a magnum of Châteauneuf-du-Pape because it will last longer.”

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Domaine André Brunel

tillfälligt slut

Le Petit Tracteur de Brunel, André Brunel

Vin de France115 kr
kommer snart

2019 Châteauneuf-du-Pape Cuvée Centenaire Les Cailloux, Domaine André Brunel

Rhône1249 krLanseringsdatum: 28/11