Domaine Pinson. Frankrike, Bourgogne, Chablis

DOMAINE PINSON HEMSIDA

300 år i hjärtat av Chablis

Domaine Pinson är lite av en doldis i Chablis men deras viner är däremot kända bland konnässörer. Trots den lilla och exklusiva produktionen har Pinson vunnit både pris och framgång på de lokala tävlingarna i Chablis såväl som stora internationella utmärkelser. Deras 2018 Chablis Grand Cru Les Clos utsågs av Decanter till en av årgångens allra bästa viner med höga 97 poäng.

Historia

Egendomen Pinson har hållit till i området mellan Vaillons och Montmains i Chablis sedan 1640. Chablis är, som bekant, en region som är känd för sin förhistoriska och fossilrika jordmån och vinerna man producerar har inga andra likar i vinvärlden. Det är emellertid få andra producenter i området lyckas visa upp en så distinkt saltig mineralitet som Pinson. 300 år efter att familjen började odla i Chablis – år 1940 – tog Louis Pinson över rodret. Louis kom att bli den som verkligen satte Pinson på kartan, bland annat genom att vara en av de första att sälja vin till konsument eftersom de själva började buteljera sina flaskor. Idag drivs egendomen av Charlène Pinson och hennes pappa Laurent.

Vingårdar

Pinson gör viner från flera lägen i Chablis. De äger 14 hektar i hjärtat av Chablis; från enklare AOC viner till de mer komplexa Premier Cru-lägena som bland annat Mont-de-Milieu, La Fôret och Montmains till det världsberömda Grand Cru-läget Les Clos. Far och dotter ser sig inte bara som vinodlare utan som beskyddare av den historiska jorden i Chablis. De arbetar utan insektsmedel och ogräsmedel och plogar jorden för att tvinga rankorna att växa sig allt djupare. Alla druvor skördas för hand.

Vinifikation

I vineriet är filosofik ”informerad flexibilitet” – det vill säga att varje vingårdslott kräver olika behandling. Vissa viner jäses i tank och andra i ekfat och detsamma gäller lagringen – här förekommer såväl gamla som nya ekfat och ståltankar. Varje år får deras erfarenhet styra vinmakningsbesluten för varje vingård. Denna intuitiva process leder till imponerande intensitet och renhet i frukten genom alla egendomens viner.

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Domaine Pinson

2020 Chablis, Domaine Pinson

Bourgogne259 kr

2020 Chablis Premier Cru La Forêt, Domaine Pinson

Bourgogne389 kr
nyhet

2020 Chablis Grand Cru Les Clos, Domaine Pinson

Bourgogne699 kr
nyhet