Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2010 Brunello di Montalcino, Ciacci Piccolomini
nr 9325201Back vintage-vin i toppårgången 2010 från Toskanas stolthet – Ciacci Piccolomini. Webblanseras i 120 flaskor den 12 september 2024. James Suckling: 94 poäng
Pris 899 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Ciacci Piccolomini
Ursprung
Brunello di Montalcino DOC
Druvor
100% sangiovese
Alkoholhalt
14,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Intensiv doft med begynnande mognad där toner av söta kryddor och röda/blå frukter är i fokus. Aromerna innefattar också tryffel, tobak, rött te, plommon och bigarråer i spektrat. Smaken är inbjudande harmonisk och varm med välmarkerade men mjuka tanniner som börjat ta sig en mer silkig karaktär. Vinet kombinerar både kraft och elegans på ett ypperligt skickligt sätt och har såväl frukt, syra och tannin som hänger sig kvar länge eftersmaken.
Passar till
Ett härligt vin att dricka till grillat lamm, mustiga köttgrytor på vilt med enbär och kraftigt reducerad rödvinssky, nötkött med örtiga inslag och potatisgratäng.
Lagringspotential
Från nu till 2040
Mer information
Om produkten
Ciacci Piccolominis ursprungliga källare ligger i byn Castelnuovo e’Abate i Montalcino i ett gammalt och välbevarat hus från 1600-talet. Huset uppfördes av biskopen Fabius de Vecchis och kallades för Palazzo, ”palatset” och köptes av släkten Ciacci i slutet av 1800-talet. Efter ett giftermål mellan släktena Ciacci och Piccolomini slogs familjenamnen ihop. År 1985 när den sista grevinnan i släkten Ciacci Piccolomini gick bort ärvdes huset och ägorna av Guiseppe Bianchini som länge skött om ägorna. Guiseppe applicerade en modernare filosofi med fokus på kvalitet. Sedan 2004 drivs gården av Guieseppes barn Paolo och Lucia som moderniserat framställningen ytterligare och flyttat in i en mycket större och mer modern anläggning inte långt ifrån det ursprungliga huset som fortfarande används. Tenuta Ciacci Piccolomini är välkända för sina strålande Brunello di Montalcino. De förvaltar över 53 hektar varav ca 30 hektar är Brunello och vingårdarna breder ut sig i syd- och sydvästsluttning runtom byn Montalcino med vingården Pianrosso som domänens bästa läge. Men det är långt ifrån det enda man producerar. Piccolomini gör även strålande viner av andra internationellt kända druvsorter. Bland annat Fabvis som är en 100 % Syrah, Ateo som är en blandning av Cabernet Sauvignon och Merlot och deras kanske mest prisvärda vin Ciacci Piccolomini d’Aragona IGT, ett vin gjort i huvudsak på Sangiovese med en skvätt Cabernet och Merlot. Utöver det produceras även en hel del grappa och olivolja från egna odlingar.
2010 Brunello di Montalcino består av 100 procent sangiovese (vars klon i Montalcino går under namnet brunello). Druvorna kommer från en 8 hektar står vingård, belägen på en höjd av ungefär 240-360 meter över havet och selekteras mycket noggrant vid skörd. Vinet jäser i temperaturreglerade tankar av rostfritt stål och cement och lagras sedan i 24 månader på stora slovenska ekfat (20-85 hl) samt ytterligare åtta månader på flaska.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Vinexperternas omdömen
James Suckling 94 poäng: ” Very perfumed with flower, truffle, light wet earth and cherry character. Full body and full integrated ripe tannins and caresses your palate. Very fine and pretty. Slight soya undertone. Succulent and enticing. You want to drink this. Better in 2016.”