Head på hemsidan:
Rött vin

2023 Rosso di Montalcino, Ciacci Piccolomini

nr 9388501

Stiltypiskt rödfruktig är denna 2022 Rosso di Montalcino från skickliga Ciacci Piccolomini – ett vin att njuta till köttgrytor, chark, ugnsstekt kyckling eller pizza.

Pris 229 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning
ÖvrigtEkologiskt

Beskrivning

Producent
Ciacci Piccolomini

Ursprung
Rosso di Montalcino DOC

Druvor
100% sangiovese

Alkoholhalt
15%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Fruktdriven doft med generösa toner av röda körsbär, bigarråer, lingon och örter parat med lakrits, söta kryddor, färska tobaksblad och en touch mynta. Smaken är stiltypiskt rödfruktig med frisk syra och välpolerade tanniner. Eftersmaken är lång, avrundad och frisk – ett skolboksexempel på en Rosso di Montalcino!

Passar till
Grytor, hantverkskorv, grillat

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information

Om produkten

Priserna och utmärkelserna haglar ständigt över Ciacci Piccolomini d’Aragonas viner och de har välkomnats med öppna armar av vinklubben. Och det är inte svårt att förstå varför – familjen har gjort sig kända för att verkligen göra skolboksexemplet på klassiskt finstämd Brunello di Montalcino. Ciacci Piccolominis ursprungliga källare ligger i byn Castelnuovo e’Abate i Montalcino i ett gammalt och välbevarat hus från 1600-talet. Huset uppfördes av biskopen Fabius de Vecchis och kallades för Palazzo, ”palatset” och köptes av släkten Ciacci i slutet av 1800-talet. Efter ett giftermål mellan släktena Ciacci och Piccolomini slogs familjenamnen ihop. År 1985 när den sista grevinnan i släkten Ciacci Piccolomini gick bort ärvdes huset och ägorna av Guiseppe Bianchini som länge skött om ägorna. Guiseppe applicerade en modernare filosofi med fokus på kvalitet. Sedan 2004 drivs gården av Guieseppes barn, Paolo och Lucia, som moderniserat framställningen ytterligare och flyttat in i en mycket större och mer modern anläggning inte långt ifrån det ursprungliga huset som fortfarande används.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Druvorna till Ciacci Piccolominis 2023 Rosso di Montalcino kommer från en 7,76 hektar stor vingård belägen 240-360 meter över havsnivå. Vinet består av 100% sangiovese som jästs i ståltankar och betongkärl och därefter lagrats på 20-75 hektoliters slavonska ekfat i 12 månader. Vinet gjordes första gången årgång 1987 och har sedan dess mottagits med öppna armar av såväl vinkritiker som vinälskare för sin förtjusande tillgängliga stil.

Experternas utlåtande

Wine Table, Pär Strömberg (2025-08-06):
”Rasande energisk och koncentrerad elegant Rosso. Ciacci Piccolomini behåller sitt rykte som en av de riktigt ärbara i Montalcino. Återigen storartat och ståtligt, även i deras lite enklare Rosso så bjuds det hög kvalitet som slår många Brunellos i området. Körsbär, torkad frukt, örter, fyllig solvarm frukt, energi kraft och koncentration med elegant finessrikedom i en lång eftersmak av svarta bär och järnrik jordighet.” 

Vinsider, Winomaten/Patrik Bennet (2025-08-06):
”Här är körsbären i högform! Elegant strukturerat vin där även lingon, lakrits, rosblad och en förnimmelse av blodapelsin får plats. En läcker upplevelse för gommen värd varenda krona.”

Vinsider, Peter Axelsson (2025-08-06): 90 poäng
”Sangiovese ger här vinet en doft som jag inledningsvis tycker är lite återhållen men efter ett tag i glaset öppnar den upp sig och då känner jag en doft som är utvecklad och där det finns körsbär, svart te och en gnutta oliver. Smaken är relativt fyllig och utvecklad med en rund syra och en fin frukt. Silkiga tanniner. Balanserad struktur som är elegant. Alkoholhalten som enligt etiketten uppgår till 15 procent stör inte alls utan är väl integrerad. Bra längd med rent slut. Mums.”