Recept

Lammstek med jordärtskocksgratäng och tomatsalsa

Underbart recept på lamm serverad med krämig gratäng. Fräsch och välsmakande tomatsalsa skapar fulländning.

Gör såhär

  1. Börja med att förbereda gratängen. Skala och skiva potatis, jordärtskockor och lök.
  2. Blanda ned grädde, salt och peppar i en kastrull. Låt koka under omrörning ca 20 min. Lägg det i en ugnssäker form.
  3. Strö över riven ost vid gratinering.
  4. Lammstek: Sätt ugnen på 125°.
  5. Salta, peppra och krydda köttet med örtkryddor och vitlök.
  6. Stek i nedre delen av ugnen till 58° innertemperatur, ca 1 tim och 20 min.
  7. Ta ut köttet, täck det med folie och låt det vila ca 30 min.
  8. Höj temperaturen till 225°. Tillaga gratängen ca 15 min tills den fått fin färg.
  9. Tomatsalsa: Skär tomaterna i klyftor. Skala och skiva löken tunt. Blanda ingredienserna till salsan och låt den stå i rumstemperatur medan köttet och gratängen tillagas.
  10. Skiva köttet tunt och servera med gratängen och salsan.

Receptkreatör: Arla

Ingredienser

För 4 personer

Ingredienser
1 kg benfri lammstek
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Smör
2 hackade vitlöksklyftor
2 msk hackad färsk rosmarin
2 msk hackad färsk timjan

Gratäng
400 g mjölig potatis
400 g jordärtskockor
2 gula lökar
3 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1½ dl riven cheddar

Tomatsalsa
250 g körsbärstomater, gärna olika färger
2 schalottenlökar
2 msk hackade färsk timjan
1 msk hackad färsk rosmarin
2 hackade vitlöksklyftor
rivet skal av ½ citron
1 msk chilisås
1 krm salt
1 tsk honung

Rekommenderade viner

Kryddiga och sofistikerade röda viner

årgång slut