Recept

Oxfilé med trattkantarellsås och hasselbackspotatis

Oxfilé som serveras med krispig hasselbackspotatis och krämig svampsås är riktig festmat när den är som bäst! Hasselbackspotatisens krispighet är underbar till det möra köttet och den smakrika svampsåsen.

Gör såhär

Hasselbackspotatis:

  1. Tvätta potatisarna. Skär dem i tunna skivor men inte helt igenom, det går lätt om man lägger dem mot kanten av en skärbräda eller i en träslev.
  2. Lägg potatisarna med den skivade sidan upp i en ugnssäker form.
  3. Hyvla smöret och lägg på potatisarna. Strö över salt och ströbröd.
  4. Tillaga i mitten av ugnen ca 45 min, eller tills hasselbackspotatisen är mjuk i mitten med gyllenbruna skivor.

Svampsås:

  1. Hacka schalottenlök och vitlök. Fräs all lök och svamp mjuk i smör.
  2. Strö över mjöl och rör eller vispa ner vatten och grädde.
  3. Tillsätt senap, kalvfond och soja. Låt sjuda ca 5 min och smaka av med salt och peppar.

Oxfilé:

  1. Hetta upp smör-&rapsolja i en stekpanna. Lägg i oxfilén, salta och peppra. Bryn ca 3-4 min per sida.
  2. Servera nystekt kött med sås och hasselbackspotatis.

Receptkreatör: Arla
originalrecept Oxfilé med trattkantarellsås och hasselbackspotatis

Ingredienser

4 personer
Tillagningstid: 60+ minuter

4 skivor (150 g/person9 oxfilé
Arla Köket® Smör-&rapsolja
Salt och peppar

Hasselbackspotatis:
800 gram potatis
100 gram Arla® Svenskt Smör
1 tsk salt
1 msk ströbröd

Svampsås:
200 gram trattkantareller
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 msk Arla® Svenskt Smör
1 msk vetemjöl
2 dl vatten
2 dl Arla® vispgrädde
1 tsk Dijonsenap
1½ msk kalvfond
1 tsk kinesisk soja
Salt och svartpeppar

Kryddiga och sofistikerade röda viner

nyhet
94poäng

2019 Barbera d’Alba Punta, Azelia

Piemonte299 kr