Recept

Timjanstekt kalv med svartvinbärssky

Stekt kalv med en god och vacker sås med svarta vinbär, istället för rödvinssås, som passar perfekt till kalvköttet och de glaserade rotfrukterna. Receptet har skapats av Viktor Westerlind, Årets Kock 2009.

Gör såhär

  1. Börja med rotfrukterna. Sätt ugnen på 225°. Skrubba och dela rotfrukterna i halvor. Lägg dem på en plåt och häll över olja och salt. Rosta i mitten av ugnen ca 20 min. Sänk ugnstemperaturen till 100°.
  2. Salta och peppra köttet och bryn det i olja i en stekpanna så det får färg. Tillsätt smör, timjan och vitlök och fortsätt steka 4-5 min. Ös köttet med smöret.
  3. Lyft upp köttet och lägg i en ugnssäker form. Stek färdigt i mitten av ugnen till 56° innertemperatur, ca 20 min. Låt köttet vila i minst 10 min.
  4. Lägg rotfrukterna i stekpannan efter kalvköttet utan att skölja ur den, slå på vinet och låt det koka in. Tillsätt grädden och koka upp.
  5. Smaka av med salt och strö över persilja.
  6. Låt svarta vinbär, vatten och socker koka ihop 5 min.
  7. Bryn smöret i en liten kastrull. Blanda smör och vinbärsky. Skär köttet i 2 cm tjocka skivor.
  8. Servera med rotfrukter och svartvinbärssky.

Receptkreatör: Arla
Originalrecept: Timjanstekt kalv med svartvinbärssky

Ingredienser

4 portioner
Tillagningstid: 1 timme

600 gram kalvytterfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk rapsolja
1 msk Arla® svenskt smör
10 kvistar timjan
4 vitlöksklyftor

Rotfrukter 
4 persiljerötter
400 gram mandelpotatis
1 msk rapsolja
1 tsk salt
2 msk vitt portvin
1 dl Arla Köket® ekologisk vispgrädde
2 msk hackad persilja

Svartvinärssky 
2 dl svarta vinbär
1 dl strösocker
1 dl vatten
50 gram Arla® svenskt smör

Eleganta och strama röda viner

2021 Langhe Nebbiolo, Josetta Saffirio

Piemonte219 kr
nyhet

2021 Pinot Noir Tradition, Philipp Kuhn

Pfalz195 kr