Recept

Variation på rotselleri med stekt ankbröst

Rotselleri på tre sätt – picklad med citron, som en smörig kräm och långlagad i ugnen – får sällskap av stekt ankbröst och rostade hasselnötter. Receptet är skapat av Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008.

Gör såhär

Ugnsbakad rotselleri
1. Sätt ugnen på 175°. Tvätta den ena rotsellerin. Torka och gnid in den med olja och salt. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Baka i mitten av ugnen tills den är mjuk, ca 2 tim.

Citronpicklad rotselleri och kräm med brynt smör
2. Skala den andra rotsellerin, dela den i halvor och koka dem mjuka ca 40 min.
3. Rör samman citronsaft och socker till en lag. Bryt en av rotsellerihalvorna i stora bitar och lägg i citronlagen.
4. Bryn smöret.
5. Mixa den andra rotsellerihalvan med ⅔ av det brynta smöret till en slät kräm och smaka av med salt.

Stekt ankbröst
6. Putsa ankbrösten och snitta skinnet. Salta och peppra.
7. Stek dem tillsammans med timjankvistar och vitlöksklyftorna med skinnsidan ner på medelvärme så att fettet smälter och skinnet blir krispigt, ca 5 min. Höj värmen och bryn ca 3 min på andra sidan.
8. Lägg ankbrösten, timjan och vitlök i en ugnssäker form. Tillaga ca 10 min tills ankan har en innertemperatur på ca 58-60 och är rosa.

Till servering
9. Grovhacka nötterna och blanda med resten av det brynta smöret.
10. Klyfta den ugnsbakade rotsellerin och skiva ankan tunt. Lägg upp tillsammans med krämen och den picklade rotsellerin på ett fat eller en skärbräda. Ringla över nötsmöret och garnera med vattenkrasse.

Receptkreatör: Arla och Tom Sjöstedt

Ingredienser

4 personer

2 rotselleri à 500 g
2 msk olivolja
2 msk salt
1½ dl pressad citronsaft, ca 3 citroner
1½ dl strösocker
150 g smör
2 ankbröst
1 kruka färsk timjan
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
50 g rostade hasselnötter
1 kruka vattenkrasse

Rekommenderade viner

Kryddiga och sofistikerade röda viner

årgång slut