Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
29 oktober 2021
Coravin – så fungerar det innovativa vinbevaringssystemet

Coravin har revolutionerat sättet vi njuter av vin på. Med detta system kan du hälla upp vin från en flaska utan att ta bort korken, vilket bevarar vinets kvalitet och smak under lång tid. Men hur fungerar det egentligen, och vilka fördelar erbjuder det för vinälskare?
Ett nytt sätt att konsumera vin
Att ”coravina” sitt vin har blivit ett nytt verb i vinbranschen. Allt fler restauranger erbjuder en coravin-glaslista där du som gäst kan köpa riktiga dyrgripar på glas och numera blir det därtill allt vanligare att vinintresserade privatpersoner också skaffar sig en Coravin för att kunna njuta av ett glas då och då utan att den ”coravinade” flaskan skall bli dålig.
Vad är Coravin och hur fungerar det?
Uppfinnaren bakom produkten, Greg Lambrecht, fick idén efter att hans fru väntade deras barn och han plötslig stod utan sin givna dryckespartner. Att dricka en hel flaska själv var sällan aktuellt och att hälla ut det som inte dracks upp kändes trist. Genom att kombinera sin kunskap inom medicinska nålar med sin passion för vin så kunde Greg – efter åtta års arbete med design och prototyper – presentera sin första ”Coravin Wine Preservation System”: Modell C1000.
Under processutvecklingen och åren som följde fick vinprofessionella och experter blindprova viner som coravinats för 3, 6, 12 och 36 månader sedan och jämföra med en nyöppnad flaska av samma vin. De egna testerna visade ingen skillnad i fräschör och frukt även om det gått många månader sedan flaskan coravinades. Greg drog därför slutsatsen att en Coravin kan säkerställa en trygghet för vinälskare och professionella att vinerna behålls intakta även på lång sikt.
Hur fungerar Coravin?
Målet med Coravin är att undvika den oxidation som sker naturligt när korken dras ur flaskan. Denna oxidation undviker man genom att helt enkelt servera vinet utan att ta bort korken. Det är här nålen kommer in i bilden – nålen pressas varsamt genom korken utan att skada korkmaterialet eftersom korken expanderar tillbaka när nålen dras ut. Vinet extraheras från flaskan genom nålen som därefter ersätter tomrummet som lämnats av det upphällda vinet med ren argongas. Genom denna process kommer vinet aldrig i kontakt med syre och därmed säkerställs vinets fräschör och fortsatta liv i flaskan. Idag finns också särskilda Coravin-system framtagna för skruvkapsyl (där en coravinad flaska håller i upp till tre månader, eller 50 stick med coravinnålen) och en nyligen lanserad modell för mousserande vin.
Fördelar med att använda Coravin
- Du behöver inte dricka upp en öppnad flaska i närtid utan kan lugnt spara den under lång tid framöver – om du till exempel bara är sugen på ett glas vin.
- Ditt vininnehav blir helt plötslig din personliga ”vinbar” där du kan testa flera olika viner under samma kväll (vi rekommenderar dock inte att du coravinar viner som du planerar att lagra vidare under många år framöver).
- Är bordssällskapet oense om vilket vin som skall drickas kan alla enkelt få det vin de vill utan att för många flaskor öppnas.
- Även vid en middag för två blir det lättare att byta vin till varje rätt under en middag.
- Om du vill jämföra två viner för att öka din vinkunskap behöver inte flaskorna öppnas.
- Om du deltar på en onlineprovning och inte vill öppna flaskorna för att ”bara” ta ett glas av varje, kan du enkelt låta flaskorna leva vidare långt efter vinprovningen.
Nackdelar och begränsningar
- De egna testerna som genomförts är inte vetenskapligt belagda och därmed inte 100-procentig fakta.
- Coravin behöver – som alla liknande metoder – argonpatroner för att fungera, dessa måste regelbundet bytas ut när argongasen i patronen tagit slut.
- Coravin fungerar bara på naturkork, inte på syntetiska korkar
- Vill du coravina viner med skruvkapsyl eller mousserande viner behöver du olika system.
Så här använder du Coravinsystemet för stilla vin
Här kan du se en tydlig tvåminutersfilm på hur Coravin laddas och hur man använder den:
- Skär bort foliet på flaskan så att korken syns.
- Se till att din Coravin är korrekt ”laddad” med en gaspatron.
- Pressa ”avtryckaren” snabbt en gång för att rensa systemet från luft eller vin
- Placera din Coravin vertikalt ovanpå flaskan med hjälp av de inbyggda klämmorna (”smartclamps”) och tryck resolut ner nålen genom korken.
- Luta flaskan cirka 45 grader med en hand om flaskan och en om handtaget och tryck ner avtryckaren en gång i ett par sekunder. Vinet börjar då att rinna ut genom pipen på din Coravin. Upprepa tryckningen om du vill ha mer vin i ditt glas (tips: tryck hellre försiktigt än för mycket för att inte slösa på gas i onödan – gas släpps ut vid varje tryckning och håller längre vid varsam hantering).
- För att avbryta hällningen – tilta flaskan till en stående position
- Dra sedan upp nålen i en bestämd rörelse, ta bort din Coravin och spara din flaska till nästa gången du vill ha ett glas.
Intresserad av att köpa en Coravin? Hos Kitchen Lab finns ett stort urval!
Text: Anna Rönngren
Spännande viner att ”coravina”
Tryffelsvinet tipsar
Mer spännande vinkunskap
Lär dig mer om rosévin
Från Provence till Piemonte, från blekaste lökskal till hallonsyltstoner – rosévin är långt ifrån ett enkelt sommarvin. Här reder vi ut hur det rosa vinet egentligen blir till, varför färgen inte säger ett dyft om kvalitet, och varför rosé är ett av vinvärldens mest mångsidiga matviner.
Läs merVarför doftar vissa rieslingviner petroleum?
Petroleum, bensin, fotogen – kärt barn har många namn, men i vinvärlden är det ofta just petroleum som används för att beskriva den karakteristiska doften som kan utvecklas i vissa rieslingviner. Men vad är det egentligen som orsakar denna arom, och varför uppstår den främst i riesling?
Läs merVinlusens framfart: en katastrof som förändrade vinvärlden (och hur vi räddade vinet)
Den lilla vinlusen phylloxera är ansvarig för en av vinvärldens mest förödande kriser. Under 1800-talet ödelade den miljontals hektar vingårdar i Europa – och effekterna märks än idag. I denna artikel får du veta hur katastrofen började, varför lösningen blev ympning, och vilka vingårdar som än idag står oympade.
Läs mer