Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
18 augusti 2021
Lagra vin som ett proffs
Hur tar man hand om sina viner på bästa sätt? Tryffelsvinet listar farorna som kan förstöra dina flaskor och tipsar om tre sätt att lagra dina viner på!
Hur ska jag lagra mina viner på bästa sätt?
Varför skall man lagra sina viner korrekt?
Det är lättare än man tror att förstöra sina flaskor. Ljus, temperatur och luftfuktighet är alla faktorer som kan förlänga eller förkorta livstiden på dina flaskor. Har man med möda och omsorg valt ut och inhandlat sina favoriter är det ju synd och skam att själv vara orsaken till att vinet blir förstört. Nedan finner du några snabba nedslag i vetenskapen bakom varför man skall ha lagringsmiljön i åtanke för att till sist avsluta med olika sätt att lagra sitt vin. Slutligen listar vi några fina buteljer från Tryffelsvinet som är värda att lagra lite extra.
Ljusets inverkan
Forskningen låter oss veta att exponering mot ljus med korta våglängder sätter i gång processer i vinet som kan ge upphov till obehagliga aromer (vilket är anledningen till att de flesta viner buteljeras i färgade flaskor som blockerar ljuset).
Luftfuktighetens inverkan
Även luftfuktigheten kan vara en faktor i beräkningen av hur du skall lagra dina viner – för torrt och korkarna kan torka och släppa in oönskat syre, för fuktigt och etiketterna kan mögla. En tumregel att gå efter är cirka 70 %.
Temperaturens inverkan
När det kommer till temperatur tvistar de lärde om den ultimata temperaturen, men generellt brukar man tala om en stadig temperatur på kring 12-14°C som den bästa. Det viktigaste är dock att temperaturen är jämn och det är här det blir riktigt intressant; Dr. Alexander Pandell vid den kemiska fakulteten vid California State University har i sin forskning kommit fram till att man genom att höja lagringstemperaturen 10°C ökar den kemiska reaktionshastigheten i ett vin mellan 2-8 gånger. Detta innebär att man genom att lagra ett vin vid en konstant temperatur av 23°C får samma reaktion på 3 år som ett vin som lagrats i 13°C i 24 år. Ett vin som lagras vid 33°C i en månad får samma reaktion som ett vin som lagrats 18 år under ideala förhållanden. Det bevisar att även korta temperaturförändringar i ett vin är skadligt eftersom man ju är ute efter en så långsam lagring som möjligt där vinet får en möjlighet att utveckla alla de där härliga, komplexa aromerna som vi fantiserade om när vi köpte vinet. Vinet hamnar helt enkelt i obalans.
Underkastas vinet därtill för temperaturfluktuationer mellan dag och natt utsätts flaskan för ständig expandering och kontraktion av vätskan där korken kan tryckas ut vid expansionen och ta med sig skadligt syre vid kontraktionen. Är det dessutom för kallt (under 5°C) kan vinet frysa och korkarna forceras ut.
3 olika sätt att lagra sina viner
För att summera så kan vi utesluta soliga och varma ytor (till exempel nära ugnen i köket), dragiga vindar, garage och pannrum. Andra faktorer att tänka på är vibrationer, starka dofter och så klart; försäkringsvärde. Så, vad finns det egentligen kvar? Lösningen är ofta att ha ett mångfacetterat förhållningssätt till sina viner och inventera sina egna behov;
Enklare viner som skall drickas inom en närperiod (1-2 år): Mörkt och svalt utrymme hemma, typ en garderob, matkällare eller vinkyl
Finare flaskor som skall drickas under en längre period än den absoluta närperioden (mer än 2 år): Vinlagringsskåp hemma
Viner som skall lagras en mycket lång period, viner på låda, viner för investering, exklusiva viner, viner med affektionsvärde: Professionella vinlagringskällare (typ Magnusson Fine Wine eller Vinkällaren Grappe)
Mycket handlar väl egentligen om intresse, mål med samlandet, utrymme hemma och hur säker man vill vara på att skapa en ultimat miljö för sina flaskor. Ofta är en kombination mellan alternativ 1, 2 och 3 den bästa om du har många viner i ditt innehav.
Text: Anna Rönngren
Viner att lagra
Tryffelsvinet tipsar
Mer spännande vinkunskap
Allt du behöver veta om premox
I denna text går vi på djupet i det svåra ämnet ”premature oxidation”. Vi ställer oss frågorna – är premox fortfarande ett problem, vad beror det på, och varför är just Bourgogne så drabbat?
Läs merTryffelsvinets Vinklubb <3 Musikhjälpen
Tryffelsvinets Vinklubb deltar i Musikhjälpen 2024 och deras insamling ”Alla har rätt att överleva sin graviditet” genom att auktionera ut originalkonstverket ”Den andra tomten” av Lisa Larsson. Auktionen pågår till den 13 december och pengarna går oavkortat till Musikhjälpen.
Läs merVarför dricker man champagne på nyår?
Att fira in det nya året i champagne är en tradition som få ifrågasätter, men varför gör vi egentligen det? Tryffelsvinet har grävt fram svaret och tipsar dessutom om våra bästa bubblande viner.
Läs mer