Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
04 november 2021
Vad dricker man till julmaten?

Äntligen är det dags att duka upp med julens härligheter på bordet! Vilka klassiska rätter skall dyka upp igen? Skall man våga plocka in någonting nytt? Och vad skall man dricka på kalaset? Vi har i alla fall svaret på det sistnämnda!
Vintips till det dignande julbordet
Det finns ett flertal vägar att gå när det kommer till val av dryck till julmaten. Vill man inte dricka alkohol alls (men ändå vill prova någonting annat än julmust) kommer en torr äppelcider att sitta som en smäck. När det kommer till alkoholhaltiga drycker är nubben en given kompanjon till sillen medan en mörk porter-öl med sin maltsötma paras fint med vår salta, svenska husmanskost. I Sverige är ölen och spriten historiskt sett mer bundna till våra traditioner än vinet men i sann modernistisk anda vill vi tänka nytt.
Ett vin eller flera till buffén?
I de flesta hem serveras julmaten lite som en buffé – alla plockar det de vill och ingen tallrik är den andra lik. Är man många som kommer på kalaset kan det därför vara en rolig idé att även ha en liten vinbuffé för att alla skall hitta någonting de tycker om. Vill du hellre hitta en dryck som passar till allt? Det listar vi längre ner!
Vad dricker man till sillen?
Söt sill i ättikslag är inte den lättaste matchningen. Däremot ska man ha i åtanke att många sillsorter nu för tiden ligger i krämiga, mejerimarinerade inläggningar med kryddor som gifter sig bättre med vin. Undvik gärna fatlagrade och sträva viner för att få bort den umamikrock som lätt blir med fisk och skaldjur. Satsa istället på ett fruktigare vitt vin med lite restsötma (förslagsvis en tysk eller sydafrikansk riesling), eller ett mousserande vin där bubblorna och syran hjälper till.
Vad dricker man till fisken?
Även här är riesling ett utmärkt val – syran i vinet kommer att balansera upp de feta fiskarna (såsom laxen). På samma sätt är chenin blanc ett utmärkt val.
Vad dricker man till köttet?
Här vill man gärna plocka fram någonting rött. Varför inte ett vin från Toscana i Italien, en fransk Beaujolais eller en mogen pinot noir? Dessa viner kommer att passa fint till revbensspjällen, till köttbullarna och prinskorven.
Vad dricker man till osten?
Här spelar det in vilken typ av ost man har plockat fram, men generellt brukar man tänka så här:
Hårdost: Chardonnay, Chenin blanc eller ett fruktigt rött
Vitmögelost: Mousserande vin eller friskt vitt vin
Blåmögelost: Portvin, Sauternes eller riesling med prädikaten Auslese
Vad dricker man till det söta efter middagen?
För att avsluta en tung middag med fräschör brukar alltid en högklassig söt riesling vara en utmärkt följeslagare till det söta – dessutom brukar vinstilen kunna golva de flesta. Till julchokladen, pepparkakorna med mögelost och de kraftigare nötdesserterna är portvin det givna valet – välj mellan fruktig Ruby Port, lagringsduglig Vintage Port, nötig Tawny Port eller sendeklarerad Late Bottle Vintage Port. Även en söt Sauternes eller glöggen kommer att passa fint till pepparkakorna med ost!
Finns det någonting som passar till allt?
- Mousserande vin: Den gamla klyschan att bubblande vin passar till allt innehåller faktiskt ett stort mått av sanning (och så höjer det ju lyxfaktorn rejält). Rent sensoriskt vinner stilen Brut, alltså en champagne som inte är snustorr, eftersom så många rätter på julbordet innehåller sötma.
- Vita viner: Friska, fruktiga viner gjorda på rieslingdruvan är ett säkert kort. En krämig chenin blanc har också tillräcklig struktur för att klara av julmatens fetma och sälta – men undvik de med allt för tydlig fatkaraktär.
- Röda viner: Rött är den absolut svårast matchningen på julbordet eftersom det ofta innehåller mycket fisk och skaldjur. Vill man vara på den säkra sidan är det bäst att hålla sig till mjuka röda viner, gjorda på druvor som gamay, sangiovese eller pinot noir.
- Sherry: Om man ser på vår julmat som en svensk variant av tapas förstår man varför en torr sherry av stilarna Fino, Manzanilla eller Amontillado kommer att passa så bra till maten!
Text: Anna Rönngren
De bästa vinerna till julmaten
Tryffelsvinet tipsar
Spännande mat till julbordet
Saffranskladdkaka med vit choklad och passionsfrukt
Saffranskladdkakan är en klassisk kladdkaka med smak av saffran. Den vita chokladen gör kakan kladdig och härligt söt. Den syrliga passionsfruktstopping ger en fin smakbrytning. Denna kaka är en perfekt avslutning på julmiddagen.
Läs merVegetarisk sill i krämig ört- och citronsås
Testa vegetarisk sill i krämig yoghurtsås med smak av hela örtagården. Gör gärna dubbel sats av shitakesvampen och lägg in i olika såser för ett varierat, vegetariskt sillbord!
Läs merKrutonger med friterad grönkål och löjrom
Lyxiga snittar med löjrom får sällskap av krämig smetana och krispig grönkål. De passar också bra som lättare förrätt. Receptet är skapat av Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008.
Läs merLaxtårta med löjrom
Lyxig laxtårta toppad med löjrom – en favorit då det dukas upp till buffé eller som drinktilltugg. Ta en bit innan den är slut!
Läs merLågtempererad rostbiff med tomater
Lågtempererad rostbiff blir extra saftig. Kvisttomaterna bakas tillsammans med köttet och får extra färg i ugnen under tiden köttet vilar. Gott med gratäng till.
Läs merRevbensspjäll med fikonsallad
Tunna revbensspjäll läggs i rökig marinad, tillagas i ugnen och serveras med kålsallad toppad med blåmögelost och fikon. Perfekt på julbordet!
Läs merTryffelsvinet tipsar
Mer spännande vinkunskap
Josetta Saffirios Konstnärsserie Nr. 2: Stina Wirsén
Vi presenterar stolt andra upplagan av unika samlar-Barolon från Josetta Saffirio i form av årgång 2017 Barolo del Comune di Monforte d’Alba Konstnärsserie Nr. 2 med etikett designad av Stina Wirsén. 300 magnumflaskor à 769 kronor lanseras den 3:e maj klockan 10:00 under hemligt artikelnummer som skickas ut till medlemmar av Tryffelsvinets vinklubb via mejl. Håll utkik i din mejlkorg!
Läs merAligoté – Bourgognes doldisdruva
Vit Bourgogne är i princip synonymt med chardonnay – men det är långt ifrån sanningen. Få känner till druvan aligoté – men det är en druva som på senare år fått ett stort uppsving i popularitet. När den är som bäst kan den till och med överglänsa chardonnay – särskilt när den vuxit på branta kullar med mager jordmån. Och det bästa? Den kostar bara en spottstyver av chardonnay från samma område!
Läs merTryffelsvinets dekanteringsguide
Att dekantera – eller lufta – sitt vin kan tyckas avancerat. Det är inte utan anledning som det är ett vanligt tävlingsmoment i internationella sommeliertävlingar. Men behöver det verkligen vara så svårt? Tryffelsvinet har samlat de bästa tipsen om hur, när och varför du skall dekantera dina flaskor. Läs guiden här!
Läs mer