04 december 2023

Vad dricker man till julmaten?

Äntligen är det dags att duka upp med julens härligheter på bordet! Vilka klassiska rätter skall dyka upp igen? Skall man våga plocka in någonting nytt? Och vad skall man dricka på kalaset? Vi har i alla fall svaret på det sistnämnda!

Vintips till det dignande julbordet

Det finns ett flertal vägar att gå när det kommer till val av dryck till julmaten. Vill man inte dricka alkohol alls (men ändå vill prova någonting annat än julmust) kommer en torr äppelcider att sitta som en smäck. När det kommer till alkoholhaltiga drycker är nubben en given kompanjon till sillen medan en mörk porter-öl med sin maltsötma paras fint med vår salta, svenska husmanskost. I Sverige är ölen och spriten historiskt sett mer bundna till våra traditioner än vinet men i sann modernistisk anda vill vi tänka nytt.

Ett vin eller flera till buffén?

I de flesta hem serveras julmaten lite som en buffé – alla plockar det de vill och ingen tallrik är den andra lik. Är man många som kommer på kalaset kan det därför vara en rolig idé att även ha en liten vinbuffé för att alla skall hitta någonting de tycker om. Vill du hellre hitta en dryck som passar till allt? Det listar vi längre ner!

Vad dricker man till sillen?

Söt sill i ättikslag är inte den lättaste matchningen. Däremot ska man ha i åtanke att många sillsorter nu för tiden ligger i krämiga, mejerimarinerade inläggningar med kryddor som gifter sig bättre med vin. Undvik gärna fatlagrade och sträva viner för att få bort den umamikrock som lätt blir med fisk och skaldjur. Satsa istället på ett fruktigare vitt vin med lite restsötma (förslagsvis en tysk eller sydafrikansk riesling), eller ett mousserande vin där bubblorna och syran hjälper till.

Vad dricker man till fisken?

Även här är riesling ett utmärkt val – syran i vinet kommer att balansera upp de feta fiskarna (såsom laxen). På samma sätt är chenin blanc ett utmärkt val.

Vad dricker man till köttet?

Här vill man gärna plocka fram någonting rött. Varför inte ett vin från Toscana i Italien, en fransk Beaujolais eller en mogen pinot noir? Dessa viner kommer att passa fint till revbensspjällen, till köttbullarna och prinskorven.

Vad dricker man till osten?

Här spelar det in vilken typ av ost man har plockat fram, men generellt brukar man tänka så här:

Hårdost: Chardonnay, Chenin blanc eller ett fruktigt rött
Vitmögelost: Mousserande vin eller friskt vitt vin
Blåmögelost: Portvin, Sauternes eller riesling med prädikaten Auslese

Vad dricker man till det söta efter middagen?

För att avsluta en tung middag med fräschör brukar alltid en högklassig söt riesling vara en utmärkt följeslagare till det söta – dessutom brukar vinstilen kunna golva de flesta. Till julchokladen, pepparkakorna med mögelost och de kraftigare nötdesserterna är portvin det givna valet – välj mellan fruktig Ruby Port, lagringsduglig Vintage Port, nötig Tawny Port eller sendeklarerad Late Bottle Vintage Port. Även en söt Sauternes eller glöggen kommer att passa fint till pepparkakorna med ost!

Finns det någonting som passar till allt?

  1. Mousserande vin: Den gamla klyschan att bubblande vin passar till allt innehåller faktiskt ett stort mått av sanning (och så höjer det ju lyxfaktorn rejält). Rent sensoriskt vinner stilen Brut, alltså en champagne som inte är snustorr, eftersom så många rätter på julbordet innehåller sötma.
  2. Vita viner: Friska, fruktiga viner gjorda på rieslingdruvan är ett säkert kort. En krämig chenin blanc har också tillräcklig struktur för att klara av julmatens fetma och sälta – men undvik de med allt för tydlig fatkaraktär.
  3. Röda viner: Rött är den absolut svårast matchningen på julbordet eftersom det ofta innehåller mycket fisk och skaldjur. Vill man vara på den säkra sidan är det bäst att hålla sig till mjuka röda viner, gjorda på druvor som gamay, sangiovese eller pinot noir.
  4. Sherry: Om man ser på vår julmat som en svensk variant av tapas förstår man varför en torr sherry av stilarna Fino, Manzanilla eller Amontillado kommer att passa så bra till maten!

Text: Anna Rönngren

Tryffelsvinet tipsar

De bästa vinerna till julmaten

2020 Cuvée Royale Blanc de Blancs, Simonsig Estate

Stellenbosch219 kr

2021 Kaapse Vonkel Brut, Simonsig Estate

Stellenbosch179 kr

2017 Blanc de Noirs Brut Nature, Philipp Kuhn

Pfalz339 kr

NV Brut, Champagne Thiénot

Champagne499 kr
nyhet

2022 Simonsig Chardonnay, Simonsig Estate

Stellenbosch99 kr

2022 Riesling Tradition, Philipp Kuhn

Pfalz189 kr
nyhet

2021 Pinot Noir Tradition, Philipp Kuhn

Pfalz195 kr

Tryffelsvinet tipsar

Spännande mat till julbordet

Saffranskladdkaka med vit choklad och passionsfrukt

Saffranskladdkakan är en klassisk kladdkaka med smak av saffran. Den vita chokladen gör kakan kladdig och härligt söt. Den syrliga passionsfruktstopping ger en fin smakbrytning. Denna kaka är en perfekt avslutning på julmiddagen.

Läs mer

Vegetarisk sill i krämig ört- och citronsås

Testa vegetarisk sill i krämig yoghurtsås med smak av hela örtagården. Gör gärna dubbel sats av shitakesvampen och lägg in i olika såser för ett varierat, vegetariskt sillbord!

Läs mer

Krutonger med friterad grönkål och löjrom

Lyxiga snittar med löjrom får sällskap av krämig smetana och krispig grönkål. De passar också bra som lättare förrätt. Receptet är skapat av Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008.

Läs mer

Laxtårta med löjrom

Lyxig laxtårta toppad med löjrom – en favorit då det dukas upp till buffé eller som drinktilltugg. Ta en bit innan den är slut!

Läs mer

Lågtempererad rostbiff med tomater

Lågtempererad rostbiff blir extra saftig. Kvisttomaterna bakas tillsammans med köttet och får extra färg i ugnen under tiden köttet vilar. Gott med gratäng till.

Läs mer

Revbensspjäll med fikonsallad

Tunna revbensspjäll läggs i rökig marinad, tillagas i ugnen och serveras med kålsallad toppad med blåmögelost och fikon. Perfekt på julbordet!

Läs mer

Tryffelsvinet tipsar

Mer spännande vinkunskap

Vad dricker man till påskmaten?

Äntligen är det dags för påskäggsjakt, blåkullaturer och förhoppningsvis några dagars ledighet. Den traditionella påskmaten tarvar såklart sina drycker och Tryffelsvinet har de bästa tipsen på vad du skall dricka till!

Läs mer

Vinets dag 22 januari – varför firar man?

Att fira vinets dag är en tradition som sträcker sig ända tillbaka till medeltiden då vinmakare och vingårdsarbetare började tillbe Saint Vincent som sitt skyddshelgon. Men vem var då denne Saint Vincent, och varför är han förknippad med vin? 

Läs mer

Tryffelsvinet levererar Nobelvinet 2023!

Efter många månaders planering och hemlighetsmakeri är det äntligen avslöjat att Tryffelsvinet fått den stora äran att leverera 2023 års Nobelvin; 𝟐𝟎𝟐𝟏 𝐌𝐚𝐫𝐬𝐚𝐧𝐧𝐚𝐲 från Bourgognelegendarerna 𝐃𝐨𝐦𝐚𝐢𝐧𝐞 𝐓𝐫𝐚𝐩𝐞𝐭!

Läs mer