Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
05 december 2023
Varför dricker man champagne på nyår?
Att fira in det nya året i champagne är en tradition som få ifrågasätter, men varför gör vi egentligen det? Tryffelsvinet har grävt fram svaret och tipsar dessutom om våra bästa bubblande viner.
Nyårsbubblets historia
Firade hedningarna nyår?
Många av dagens traditioner har anor som sträcker sig flera tusen år bakåt i tiden från vår tid som hedningar. Det ursprungliga julfirandet var Vintersolståndet, vars vikt som en av Europas viktigaste dagar sträcker sig ända tillbaka till stenåldern. På samma sätt sammanfaller dagens midsommarfirande med sommarsolståndet. Att Alla Hjärtans Dag – Sankt Valentin – infaller just den 14 februari har inget med sentida kristna helgon att göra; det var nämligen då europeiska hedningar firade fertilitet inför kommande jordbrukssäsong. Gemensamt för dessa traditioner var att den kristna kyrkan ville värva medlemmar och helt sonika tog över seder och bruk från de gamla religionerna. Men det här gäller inte riktigt nyårsfirandet.
Den europeiska adeln var först på bollen
Till att börja med är dagens gregorianska kalender ganska ny. Den antogs av påven Gregorius XIII år 1582 och har använts i Sverige sedan 1753. När det ”nya året” infaller har alltid inte alltid varit lika fast som sommar- och vintersolstånd. Sedan att ”vaka in det nya året” var alltså i princip okänd i bondesamhället och det var först när Sverige började urbaniseras som traditionen spred sig. Från början var det den svenska adeln som – i likhet med så mycket annat – kopierade den kontinentala adelns festvanor. På kontinenten hade det nämligen under 1700-talet blivit vanligt bland adeln att fira det fullbordade kalenderåret genom supéer och salut för konungen. Man började helt enkelt se det lite som en födelsedag för det nya året.
När kom firandet till Sverige?
I samband med 1900-talets industrialisering och urbanisering av städerna börjar det nyårsfirande vi känner till idag att ta form. I samma veva började Skansen med sitt nyårsfirande (första gången var 1893) och det blev allt vanligare med radio i var mans hem. Från 1924 kunde man höra radions nyårsklockor klämta runt om i landet. Efter andra världskriget börjar traditionerna med nyårslöften, fyrverkerier och ”Ring klocka ring” att etableras och inte minst – att skåla i champagne.
Hur kom champagne in i bilden?
Precis som med starten av själva nyårsfirandet så har champagne sedan 1700-talet alltid varit tätt förknippat med överklassen – främst eftersom det alltid varit en dyr produkt och en lyx som enbart överklassen kunde unna sig under denna tid. En kuriosa är också att champagnens frammarsch överensstämmer med franska revolutionen och införandet av sekulära ritualer där man exempelvis inte längre behövde en präst för att döpa en båt – det gick lika bra med en flaska champagne.
Med en växande övre medelklass under 1800-talet som tog över överklassens vanor blev champagne allt vanligare som en dryck vid firande – dock var det fortfarande främst rika stadsbor som hällde upp champagne i glasen. Långt in på 1900-talet var det ännu ett lugnt nyårsfirande i hemmet som var standard, men efterkrigstidens ekonomiska boost förde med sig nya vanor även till medelklassen. Nyårsfirande med jubel, serpentiner och champagne blev en kontrast till julfirandet som ju ofta sker hemma med sina närmaste familjemedlemmar. Vid den nya traditionen att fira nyår vill vi numera fira med vänner under stor fest och gamman – gärna i offentliga miljöer och alltid med champagne eller bubbel!
Text: Anna Rönngren
Källor:
- Bloggen Högtider (2013-12-27) skriven av Mattias Axelsson, lärare i historia, religionskunskap och samhällskunskap.
- ”Kalender”, Wikipedia
Våra bästa nyårsbubbel
Tryffelsvinet tipsar
Den bästa maten till nyår
Snittar med löjrom
Festligt med godaste röran i tunnbröd och topping av löjrom. Perfekta snittar till hungriga gäster!
Läs merKrutonger med friterad grönkål och löjrom
Lyxiga snittar med löjrom får sällskap av krämig smetana och krispig grönkål. De passar också bra som lättare förrätt. Receptet är skapat av Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008.
Läs merHalstrade pilgrimsmusslor med brynt sojasmör och blomkålspuré
En lyxig förrätt där det brynta sojasmöret gifter sig fint med den lena blomkålspurén. Tänk på att inte steka pilgrimsmusslorna för länge, då kan de lätt bli lite sega.
Läs merCeviche på räkor med gurkyoghurt
En nordisk cheviche gjord på räkor istället för rå fisk är en perfekt entrérätt att välkomna gästerna med. Tänk på att låta alla ingredienser vara riktigt kalla. Toppa med koriander precis innan servering.
Läs merSkagenröra – grundrecept
Toast skagen, en världsgod tapasrätt eller lyxig förrätt. Färskriven pepparrot gör röran extra god. Servera på toast eller i glas.
Läs merHjortytterfilé med rödvinssås smaksatt med choklad
Makalöst god sås med choklad. Denna möra hjortfilé blir kvällens givna samtalsämne. Mustigt och gott.
Läs merTartar på hjortfilé med rostad lökkräm och löjrom
Allt viltkött får ett lyft av korianderfrön. Hacka hjortköttet till tartaren för bästa smak. Receptet har skapats av Filip Fastén, Årets Kock 2014.
Läs merBeef Wellington
Beef Wellington är en riktigt god och lyxig festrätt. Oxfilén bakas in i smördeg med en fyllning av svamp och anklevermousse. Denna klassiker serveras med underbar madeirasås och rotselleripuré.
Läs merStekt biff med ugnsbakade betor, kryddig krassekräm och rostad vitlökssky
Nyårets kanske godaste huvudrätt signerad Årets kock 2020 Ludwig Tjörnemo. Tänk family style dinner och laga även upp den vegetariska huvudrätten. Servera sedan komponenterna var för sig så får alla runt bordet ta för sig och smaka av allt.
Läs merStekt biff med bearnaise och krispig bönsallad
Stek eller grilla köttet snabbt på hög värme så det blir rosa inuti. Skär upp och dippa i bearnaisesås. Servera med krispiga bönor.
Läs merOxfilé med spanska smaker
Superläcker festrätt med oxfilé där allt samsas på en plåt. Gratinera med chilismör precis före servering.
Läs merTryffelsvinet tipsar
Mer spännande vinkunskap
Tryffelsvinets svampguide – så matchar du vin till svamp
Att kombinera vin med svamp kan vara en himmelsk kombination men det gäller att veta vad man skall tänka på. Svamp är nämligen ett umamirikt livsmedel som vid en felaktig kombination kan lyfta fram metalliska och beska bismaker i vinet. Tryffelsvinet hjälper dig att navigera i svampskogen!
Läs merVad dricker man till midsommarmaten?
En av våra mest älskade traditioner står för dörren med dignande bord och kylda snapsar. Snart får vi åter snöra på oss folkdräkten och rätta till knätofsarna innan vi ger oss in i dansen kring stången, klättrar över gärdsgårdar och tävlar om vem som kan hoppa säck snabbast. Men vad dricker man på midsommar? Vi har tipsen på hur man förhöjer maten med den rätta drycken!
Läs merTryffelsvinets ultimata grillguide del 1
Nötkött. Lagom till att grillsäsongen sätter igång kommer Tryffelsvinets ultimata grillguide – vi kompletterar givetvis med de bästa vintipsen.
Läs mer