04 november 2021

Varför dricker man champagne på nyår?

Att fira in det nya året i champagne är en tradition som få ifrågasätter, men varför gör vi egentligen det? Tryffelsvinet har grävt fram svaret och tipsar dessutom om våra bästa bubblande viner.

Nyårsbubblets historia

Firade hedningarna nyår?

Många av dagens traditioner har anor som sträcker sig flera tusen år bakåt i tiden från vår tid som hedningar. Det ursprungliga julfirandet var Vintersolståndet, vars vikt som en av Europas viktigaste dagar sträcker sig ända tillbaka till stenåldern. På samma sätt sammanfaller dagens midsommarfirande med sommarsolståndet. Att Alla Hjärtans Dag – Sankt Valentin – infaller just den 14 februari har inget med sentida kristna helgon att göra; det var nämligen då europeiska hedningar firade fertilitet inför kommande jordbrukssäsong. Gemensamt för dessa traditioner var att den kristna kyrkan ville värva medlemmar och helt sonika tog över seder och bruk från de gamla religionerna. Men det här gäller inte riktigt nyårsfirandet.

Den europeiska adeln var först på bollen

Till att börja med är dagens gregorianska kalender ganska ny. Den antogs av påven Gregorius XIII år 1582 och har använts i Sverige sedan 1753. När det ”nya året” infaller har alltid inte alltid varit lika fast som sommar- och vintersolstånd. Sedan att ”vaka in det nya året” var alltså i princip okänd i bondesamhället och det var först när Sverige började urbaniseras som traditionen spred sig. Från början var det den svenska adeln som – i likhet med så mycket annat – kopierade den kontinentala adelns festvanor. På kontinenten hade det nämligen under 1700-talet blivit vanligt bland adeln att fira det fullbordade kalenderåret genom supéer och salut för konungen. Man började helt enkelt se det lite som en födelsedag för det nya året.

När kom firandet till Sverige?

I samband med 1900-talets industrialisering och urbanisering av städerna börjar det nyårsfirande vi känner till idag att ta form. I samma veva började Skansen med sitt nyårsfirande (första gången var 1893) och det blev allt vanligare med radio i var mans hem. Från 1924 kunde man höra radions nyårsklockor klämta runt om i landet. Efter andra världskriget börjar traditionerna med nyårslöften, fyrverkerier och ”Ring klocka ring” att etableras och inte minst – att skåla i champagne.

Hur kom champagne in i bilden?

Precis som med starten av själva nyårsfirandet så har champagne sedan 1700-talet alltid varit tätt förknippat med överklassen – främst eftersom det alltid varit en dyr produkt och en lyx som enbart överklassen kunde unna sig under denna tid. En kuriosa är också att champagnens frammarsch överensstämmer med franska revolutionen och införandet av sekulära ritualer där man exempelvis inte längre behövde en präst för att döpa en båt – det gick lika bra med en flaska champagne.

Med en växande övre medelklass under 1800-talet som tog över överklassens vanor blev champagne allt vanligare som en dryck vid firande – dock var det fortfarande främst rika stadsbor som hällde upp champagne i glasen. Långt in på 1900-talet var det ännu ett lugnt nyårsfirande i hemmet som var standard, men efterkrigstidens ekonomiska boost förde med sig nya vanor även till medelklassen. Nyårsfirande med jubel, serpentiner och champagne blev en kontrast till julfirandet som ju ofta sker hemma med sina närmaste familjemedlemmar. Vid den nya traditionen att fira nyår vill vi numera fira med vänner under stor fest och gamman – gärna i offentliga miljöer och alltid med champagne eller bubbel!

Text: Anna Rönngren

Källor:

  1. Bloggen Högtider (2013-12-27) skriven av Mattias Axelsson, lärare i historia, religionskunskap och samhällskunskap.
  2. ”Kalender”, Wikipedia
Tryffelsvinet tipsar

Våra bästa nyårsbubbel

2017 Cuvée Royale Blanc de Blancs, Simonsig Estate

Stellenbosch189 kr
tillfälligt slut

2019 Kaapse Vonkel Brut, Simonsig Estate

Stellenbosch149 kr
tillfälligt slut

NV Vouvray Brut, Domaine Vigneau-Chevreau

Loire179 kr

NV Crémant de Bourgogne, Guy Amiot

Bourgogne179 kr

NV Brut, Champagne Thiénot

Champagne419 kr

NV Brut Blanc de Blancs, Champagne Thiénot

Champagne499 kr

2012 Brut Vintage, Champagne Thiénot

Champagne519 kr

2008 Cuvée Alain Thiénot brut, Champagne Thiénot

Champagne799 kr

Tryffelsvinet tipsar

Den bästa maten till nyår

Snittar med löjrom

Festligt med godaste röran i tunnbröd och topping av löjrom. Perfekta snittar till hungriga gäster!

Läs mer

Krutonger med friterad grönkål och löjrom

Lyxiga snittar med löjrom får sällskap av krämig smetana och krispig grönkål. De passar också bra som lättare förrätt. Receptet är skapat av Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008.

Läs mer

Löjromspizza

Snabblagad lyxpizza på färdig deg med löjrom: en garanterad hit.

Läs mer

Halstrade pilgrimsmusslor med brynt sojasmör och blomkålspuré

En lyxig förrätt där det brynta sojasmöret gifter sig fint med den lena blomkålspurén. Tänk på att inte steka pilgrimsmusslorna för länge, då kan de lätt bli lite sega.

Läs mer

Ceviche på räkor med gurkyoghurt

En nordisk cheviche gjord på räkor istället för rå fisk är en perfekt entrérätt att välkomna gästerna med. Tänk på att låta alla ingredienser vara riktigt kalla. Toppa med koriander precis innan servering.

Läs mer

Skagenröra – grundrecept

Toast skagen, en världsgod tapasrätt eller lyxig förrätt. Färskriven pepparrot gör röran extra god. Servera på toast eller i glas.

Läs mer

Hjortytterfilé med rödvinssås smaksatt med choklad

Makalöst god sås med choklad. Denna möra hjortfilé blir kvällens givna samtalsämne. Mustigt och gott.

Läs mer

Tartar på hjortfilé med rostad lökkräm och löjrom

Allt viltkött får ett lyft av korianderfrön. Hacka hjortköttet till tartaren för bästa smak. Receptet har skapats av Filip Fastén, Årets Kock 2014.

Läs mer

Beef Wellington

Beef Wellington är en riktigt god och lyxig festrätt. Oxfilén bakas in i smördeg med en fyllning av svamp och anklevermousse. Denna klassiker serveras med underbar madeirasås och rotselleripuré.

Läs mer

Stekt biff med ugnsbakade betor, kryddig krassekräm och rostad vitlökssky

Nyårets kanske godaste huvudrätt signerad Årets kock 2020 Ludwig Tjörnemo. Tänk family style dinner och laga även upp den vegetariska huvudrätten. Servera sedan komponenterna var för sig så får alla runt bordet ta för sig och smaka av allt.

Läs mer

Stekt biff med chilibearnaise och krispig bönsallad

Stek eller grilla köttet snabbt på hög värme så det blir rosa inuti. Skär upp och dippa i het bearnaisesås. Servera med krispiga bönor.

Läs mer

Oxfilé med spanska smaker

Superläcker festrätt med oxfilé där allt samsas på en plåt. Gratinera med chilismör precis före servering.

Läs mer

Tryffelsvinet tipsar

Mer spännande vinkunskap

Josetta Saffirios Konstnärsserie Nr. 2: Stina Wirsén

Vi presenterar stolt andra upplagan av unika samlar-Barolon från Josetta Saffirio i form av årgång 2017 Barolo del Comune di Monforte d’Alba Konstnärsserie Nr. 2 med etikett designad av Stina Wirsén. 300 magnumflaskor à 769 kronor lanseras den 3:e maj klockan 10:00 under hemligt artikelnummer som skickas ut till medlemmar av Tryffelsvinets vinklubb via mejl. Håll utkik i din mejlkorg!

Läs mer

Aligoté – Bourgognes doldisdruva

Vit Bourgogne är i princip synonymt med chardonnay – men det är långt ifrån sanningen. Få känner till druvan aligoté – men det är en druva som på senare år fått ett stort uppsving i popularitet. När den är som bäst kan den till och med överglänsa chardonnay – särskilt när den vuxit på branta kullar med mager jordmån. Och det bästa? Den kostar bara en spottstyver av chardonnay från samma område!

Läs mer

Tryffelsvinets dekanteringsguide

Att dekantera – eller lufta – sitt vin kan tyckas avancerat. Det är inte utan anledning som det är ett vanligt tävlingsmoment i internationella sommeliertävlingar. Men behöver det verkligen vara så svårt? Tryffelsvinet har samlat de bästa tipsen om hur, när och varför du skall dekantera dina flaskor. Läs guiden här!

Läs mer