14 januari 2022

Serveringstemperatur på vin – så skall du tänka!

Vid vilken temperatur skall jag servera mina röda, vita, rosa och mousserande viner? Spelar vinets kvalitet någon roll? Vad händer om jag råkar servera vinet för kallt? Och vad är egentligen definitionen av rumstemperatur? Tryffelsvinet har svaret!

Temperatur på vin

Varför är det viktigt att servera sitt vin vid rätt temperatur? Det enkla svaret är för att rätt temperatur ger vinet rätt balans. Ett vin som är för varmt upplevs ofta som klumpigt, obalanserat och i värsta fall kvalmigt, medan ett perfekt tempererat vin lyfter fram smaker och strukturer som samspelar och visar vinet från sin bästa sida. Nedan finner du några enkla tumregler att utgå från!

Vitt vin (8-10 grader)

En bra tumregel för de flesta vita viner är att servera dem runt 8-10 grader. Servera hellre vinet lite för kallt än lite för varmt eftersom temperaturen i glaset alltid kommer att smyga sig uppåt. Ett mycket enkelt vitt vin serveras gärna runt 6 grader eftersom det kommer att förhöja friskheten i vinet. En bra temperatur uppnår du enklast genom att ställa in vinet i kylskåpet 2-3 timmar innan servering. Använd gärna ishink om du vill ha det vita vinet framme på bordet.

Ett fylligare vitt vin, eller ett riktigt högkvalitativt vitt vin, exempelvis en vit Bourgogne av bättre snitt, klarar av högre temperaturer (12-14 grader är inga problem) – ofta kan de till och med blomma ut ytterligare eftersom kylan kan dölja många av de komplexa smakerna. Ett hett sommeliertips är att plocka fram vinet 15-30 minuter innan servering för att få det några grader varmare än kylskåpskallt.

Mousserande vin (9-10 grader)

Tumregeln för mousserande vin är någonstans mellan 6-10 grader – lite beroende på vinets kvalitet. Lite enklare bubblor (exempelvis prosecca och billig cava) dricks med fördel mellan 6-8 grader för att framhäva friskhet och fräschör. Champagne och andra dyrare mousserande viner (som exempelvis crémant, altalanga, franciacorta) serveras däremot bäst runt 9-10 grader för att ytterligare framhäva alla komplexa aromer.

Återigen är tipset att ställa in i kylen 2-3 timmar innan servering och plocka ut de viner som skall serveras vid 9-10 grader ungefär en kvart innan servering. Vill du snabbkyla ett mousserande vin gör du det genom att lägga in i frysen en stund (OBS – glöm inte bort den!) eller med hjälp av en ishink med is och vatten.

Rosévin (8-10 grader)

För att bäst framhäva ett rosévins fruktiga bäraromer och örtiga fräschör brukar en temperatur på runt 8-10 grader rekommenderas.  Serveras rosévinet för varmt förlorar det sin fräschör, så en riktigt varm dag kan du till och med lägga in flaskan i frysen en stund innan servering eftersom temperaturen alltid jobbar sig uppåt – hellre för kallt än för varmt (det ”enda” som händer om du serverar et vin för kallt är att det smakar och dofta mindre eftersom kylan döljer smakerna).

Rött vin (16-18 grader)

När det kommer till röda viner talar om ofta om ”rumstemperatur” – men då skall man komma ihåg att man inte refererar till dagens uppvärmda hem där centralvärmen får temperaturen att leta sig upp mot behagliga 20-22 grader. Nej, för röda viner innebär ”rumstemperatur” snarare 16-18 grader – där trivs de allra flesta röda viner som bäst. Lite ”lättare” röda viner (gjorda på druvor som exemeplvis pinot noir och gamay) kan du till och med servera ännu svalare; gärna runt 14-16 grader.

Så hur uppnår man dessa temperaturer? Måste man införskaffa en termometer och mäta? Nej, så avancerat behöver det inte vara! Har du vinerna i en vinkyl hemma (där temperaturen ligger runt 12 grader) plockar du bara ut dem en halvtimme innan servering. Har du ingen vinkyl löser du problemet enkelt genom att istället ställa in det röda vinet i kylen i 20-30 minuter innan servering. Voila!

Vill du ha fler tips? Bli medlem i Tryffelsvinets Vinklubb här!

Medlemskapet är kostnadsfritt och ger dig tillgång till alla våra inbjudningar, hemliga artikelnummer och annan spännande information först av alla.

Text: Anna Rönngren

Tryffelsvinet tipsar

Goda viner

2021 Kaapse Vonkel Brut, Simonsig Estate

Stellenbosch179 kr
nyhet

2022 Simonsig Chardonnay, Simonsig Estate

Stellenbosch99 kr

2021 Pinot Noir Tradition, Philipp Kuhn

Pfalz195 kr

2017 Château Tour Sieujean

Bordeaux299 kr
94poäng
kommer snart

2023 Langhe Rosato, Josetta Saffirio

Piemonte149 krLanseringsdatum: 31/05

Tryffelsvinet tipsar

Mer spännande vinkunskap

Tryffelsvinets bröllopsguide – så väljer du vin till bröllopet

Hur väljer man de perfekta vinerna till bröllopet? Hur långt innan skall man beställa vinerna? Vad gör jag om jag får vin över? Hur skall vinerna serveras vid middagen? Frågorna är många, men Tryffelsvinet har svaret!

Läs mer

Succé för Josetta Saffirios Konstnärsserie: 2019 Barolo Edition 4 Lisa Larsson

Årets version av Josetta Saffirios specialetikett var inget annat än en supersuccé! Inte nog med att flaskorna sålde slut under en timme – originalkonstverket auktionerades ut för hela 30,000 kronor som donerats till välgörenhet.

Läs mer

Tryffelsvinets guide till vinlandet Sydafrika

Nikita Mooij är Tryffelsvinets produktchef för våra Sydafrikanska viner och har även arbetat som inköpare för landets viner i sitt tidigare arbetsliv – dessutom har hon varit i Sydafrika 12 gånger. En riktigt Sydafrikaexpert med andra ord! Här berättar Nikita om sina bästa tips om du ska åka till Sydafrika. Lekker!

Läs mer