14 januari 2022

Serveringstemperatur på vin – så skall du tänka!

Vid vilken temperatur skall jag servera mina röda, vita, rosa och mousserande viner? Spelar vinets kvalitet någon roll? Vad händer om jag råkar servera vinet för kallt? Och vad är egentligen definitionen av rumstemperatur? Tryffelsvinet har svaret!

Temperatur på vin

Varför är det viktigt att servera sitt vin vid rätt temperatur? Det enkla svaret är för att rätt temperatur ger vinet rätt balans. Ett vin som är för varmt upplevs ofta som klumpigt, obalanserat och i värsta fall kvalmigt, medan ett perfekt tempererat vin lyfter fram smaker och strukturer som samspelar och visar vinet från sin bästa sida. Nedan finner du några enkla tumregler att utgå från!

Vitt vin (8-10 grader)

En bra tumregel för de flesta vita viner är att servera dem runt 8-10 grader. Servera hellre vinet lite för kallt än lite för varmt eftersom temperaturen i glaset alltid kommer att smyga sig uppåt. Ett mycket enkelt vitt vin serveras gärna runt 6 grader eftersom det kommer att förhöja friskheten i vinet. En bra temperatur uppnår du enklast genom att ställa in vinet i kylskåpet 2-3 timmar innan servering. Använd gärna ishink om du vill ha det vita vinet framme på bordet.

Ett fylligare vitt vin, eller ett riktigt högkvalitativt vitt vin, exempelvis en vit Bourgogne av bättre snitt, klarar av högre temperaturer (12-14 grader är inga problem) – ofta kan de till och med blomma ut ytterligare eftersom kylan kan dölja många av de komplexa smakerna. Ett hett sommeliertips är att plocka fram vinet 15-30 minuter innan servering för att få det några grader varmare än kylskåpskallt.

Mousserande vin (9-10 grader)

Tumregeln för mousserande vin är någonstans mellan 6-10 grader – lite beroende på vinets kvalitet. Lite enklare bubblor (exempelvis prosecca och billig cava) dricks med fördel mellan 6-8 grader för att framhäva friskhet och fräschör. Champagne och andra dyrare mousserande viner (som exempelvis crémant, altalanga, franciacorta) serveras däremot bäst runt 9-10 grader för att ytterligare framhäva alla komplexa aromer.

Återigen är tipset att ställa in i kylen 2-3 timmar innan servering och plocka ut de viner som skall serveras vid 9-10 grader ungefär en kvart innan servering. Vill du snabbkyla ett mousserande vin gör du det genom att lägga in i frysen en stund (OBS – glöm inte bort den!) eller med hjälp av en ishink med is och vatten.

Rosévin (8-10 grader)

För att bäst framhäva ett rosévins fruktiga bäraromer och örtiga fräschör brukar en temperatur på runt 8-10 grader rekommenderas.  Serveras rosévinet för varmt förlorar det sin fräschör, så en riktigt varm dag kan du till och med lägga in flaskan i frysen en stund innan servering eftersom temperaturen alltid jobbar sig uppåt – hellre för kallt än för varmt (det ”enda” som händer om du serverar et vin för kallt är att det smakar och dofta mindre eftersom kylan döljer smakerna).

Rött vin (16-18 grader)

När det kommer till röda viner talar om ofta om ”rumstemperatur” – men då skall man komma ihåg att man inte refererar till dagens uppvärmda hem där centralvärmen får temperaturen att leta sig upp mot behagliga 20-22 grader. Nej, för röda viner innebär ”rumstemperatur” snarare 16-18 grader – där trivs de allra flesta röda viner som bäst. Lite ”lättare” röda viner (gjorda på druvor som exemeplvis pinot noir och gamay) kan du till och med servera ännu svalare; gärna runt 14-16 grader.

Så hur uppnår man dessa temperaturer? Måste man införskaffa en termometer och mäta? Nej, så avancerat behöver det inte vara! Har du vinerna i en vinkyl hemma (där temperaturen ligger runt 12 grader) plockar du bara ut dem en halvtimme innan servering. Har du ingen vinkyl löser du problemet enkelt genom att istället ställa in det röda vinet i kylen i 20-30 minuter innan servering. Voila!

Text: Anna Rönngren

Tryffelsvinet tipsar

Goda viner

tillfälligt slut

2019 Kaapse Vonkel Brut, Simonsig Estate

Stellenbosch149 kr

2020 Langhe Rosato (magnum), Josetta Saffirio

Piemonte279 kr

2016 Château Tour Sieujean

Bordeaux299 kr

Tryffelsvinet tipsar

Mer spännande vinkunskap

Josetta Saffirios Konstnärsserie Nr. 2: Stina Wirsén

Vi presenterar stolt andra upplagan av unika samlar-Barolon från Josetta Saffirio i form av årgång 2017 Barolo del Comune di Monforte d’Alba Konstnärsserie Nr. 2 med etikett designad av Stina Wirsén. 300 magnumflaskor à 769 kronor lanseras den 3:e maj klockan 10:00 under hemligt artikelnummer som skickas ut till medlemmar av Tryffelsvinets vinklubb via mejl. Håll utkik i din mejlkorg!

Läs mer

Aligoté – Bourgognes doldisdruva

Vit Bourgogne är i princip synonymt med chardonnay – men det är långt ifrån sanningen. Få känner till druvan aligoté – men det är en druva som på senare år fått ett stort uppsving i popularitet. När den är som bäst kan den till och med överglänsa chardonnay – särskilt när den vuxit på branta kullar med mager jordmån. Och det bästa? Den kostar bara en spottstyver av chardonnay från samma område!

Läs mer

Tryffelsvinets dekanteringsguide

Att dekantera – eller lufta – sitt vin kan tyckas avancerat. Det är inte utan anledning som det är ett vanligt tävlingsmoment i internationella sommeliertävlingar. Men behöver det verkligen vara så svårt? Tryffelsvinet har samlat de bästa tipsen om hur, när och varför du skall dekantera dina flaskor. Läs guiden här!

Läs mer