22 maj 2025

Swartland – Sydafrikas vilda hjärta

Om Stellenbosch är Sydafrikas klassrum så är Swartland dess fria själ – vilt, visionärt och utan större intresse för konventioner. En timme nordväst om Kapstaden breder detta dramatiska landskap ut sig, präglat av böljande kullar, gamla bush vines och ett klimat som kräver tålamod och förståelse. Här handlar vinmakning inte om att tämja naturen – utan att lyssna på den. Här läser du mer om Swartland och våra producenter som lever och verkar där.

Ett uppror i vinets tecken

Swartland har gått från att vara något av en vinmässig doldis till att stå i centrum för en av världens mest intressanta vinrevolutioner. Under 2000-talets början började en ny generation vinmakare – med namn som Eben Sadie i spetsen – att ifrågasätta etablerade normer och istället omfamna det råa och äkta. De sökte sig bort från bevattnade, högavkastande vingårdar och satsade på gamla vinstockar, minimal intervention och terroirdriven vinmakning.

Det är kanske just därför Swartland har blivit en tillflyktsort för vinmakare som vill skapa viner med själ – där druvsorten, jorden och årgången får tala fritt.

Druvorna och uttrycken

Swartland älskar sin shiraz – särskilt när den får dansa i cuvéer tillsammans med mourvèdre och grenache. Det är ofta strukturerade, mörkfruktiga röda med kryddiga undertoner och en naturlig kraft. Men det är lika mycket en region för vita viner: chenin blanc regerar med sina komplexa uttryck, från frisk citrus till honungstoner och vaxig textur när den får tid på fat och jästfällning. Även Rhône-inspirerade vita blandningar – ofta med grenache blanc, roussanne och viognier – blir allt vanligare. Här finner du även mousserande pet nat’s, orangevin och andra naturnära uttryck som får hjärtan att slå snabbare hos sommelierer världen över.

Swartland Independent Producers

SIP grundades av en grupp passionerade vinmakare som ville återupprätta Swartlands unika terroir och gamla vinstockar – där en av grundarna är Tryffelsvinets Adi Badenhorst. De satte upp tydliga riktlinjer: vinerna ska innehålla minst 90 % druvor från Swartland, jäsa med naturlig jäst, och inga tillsatser utöver små mängder svavel är tillåtna. Dessutom får högst 25 % nya ekfat användas vid lagring, och vinerna ska buteljeras i burgundiska flaskor för att spegla regionens karaktär.

Resultatet? En region med en otrolig mångfald av vinstilar – men med en gemensam känsla av ursprung och äkthet. I vår portfölj finns Swartland representerat genom fantastiske Adi Badenhorst och hyllade David & Nadia.