Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
22 maj 2025
Swartland – Sydafrikas vilda hjärta

Om Stellenbosch är Sydafrikas klassrum så är Swartland dess fria själ – vilt, visionärt och utan större intresse för konventioner. En timme nordväst om Kapstaden breder detta dramatiska landskap ut sig, präglat av böljande kullar, gamla bush vines och ett klimat som kräver tålamod och förståelse. Här handlar vinmakning inte om att tämja naturen – utan att lyssna på den. Här läser du mer om Swartland och våra producenter som lever och verkar där.
Ett uppror i vinets tecken
Swartland har gått från att vara något av en vinmässig doldis till att stå i centrum för en av världens mest intressanta vinrevolutioner. Under 2000-talets början började en ny generation vinmakare – med namn som Eben Sadie i spetsen – att ifrågasätta etablerade normer och istället omfamna det råa och äkta. De sökte sig bort från bevattnade, högavkastande vingårdar och satsade på gamla vinstockar, minimal intervention och terroirdriven vinmakning.
Det är kanske just därför Swartland har blivit en tillflyktsort för vinmakare som vill skapa viner med själ – där druvsorten, jorden och årgången får tala fritt.
Druvorna och uttrycken
Swartland älskar sin shiraz – särskilt när den får dansa i cuvéer tillsammans med mourvèdre och grenache. Det är ofta strukturerade, mörkfruktiga röda med kryddiga undertoner och en naturlig kraft. Men det är lika mycket en region för vita viner: chenin blanc regerar med sina komplexa uttryck, från frisk citrus till honungstoner och vaxig textur när den får tid på fat och jästfällning. Även Rhône-inspirerade vita blandningar – ofta med grenache blanc, roussanne och viognier – blir allt vanligare. Här finner du även mousserande pet nat’s, orangevin och andra naturnära uttryck som får hjärtan att slå snabbare hos sommelierer världen över.
Swartland Independent Producers
SIP grundades av en grupp passionerade vinmakare som ville återupprätta Swartlands unika terroir och gamla vinstockar – där en av grundarna är Tryffelsvinets Adi Badenhorst. De satte upp tydliga riktlinjer: vinerna ska innehålla minst 90 % druvor från Swartland, jäsa med naturlig jäst, och inga tillsatser utöver små mängder svavel är tillåtna. Dessutom får högst 25 % nya ekfat användas vid lagring, och vinerna ska buteljeras i burgundiska flaskor för att spegla regionens karaktär.
Resultatet? En region med en otrolig mångfald av vinstilar – men med en gemensam känsla av ursprung och äkthet. I vår portfölj finns Swartland representerat genom fantastiske Adi Badenhorst och hyllade David & Nadia.
Vill du läsa mer om andra defekter: Läs även ”Tryffelsvinets guide till vinlandet Sydafrika”
Text: Anna Rönngren
Källor: Olika slagord på Oxford Companion to Wine
Viner från Swartland
Tryffelsvinet tipsar
Lär dig mer om vin
Vinlusens framfart: en katastrof som förändrade vinvärlden (och hur vi räddade vinet)
Den lilla vinlusen phylloxera är ansvarig för en av vinvärldens mest förödande kriser. Under 1800-talet ödelade den miljontals hektar vingårdar i Europa – och effekterna märks än idag. I denna artikel får du veta hur katastrofen började, varför lösningen blev ympning, och vilka vingårdar som än idag står oympade.
Läs merVad dricker man till midsommarmaten?
En av våra mest älskade traditioner står för dörren med dignande bord och kylda snapsar. Snart får vi åter snöra på oss folkdräkten och rätta till knätofsarna innan vi ger oss in i dansen kring stången, klättrar över gärdsgårdar och tävlar om vem som kan hoppa säck snabbast. Men vad dricker man på midsommar? Vi har tipsen på hur man förhöjer maten med den rätta drycken!
Läs merSparris och riesling – en vårklassiker med smakbalans
I takt med att dagarna blir ljusare börjar längtan efter sparrissäsongen att göra sig påmind. Det finns en gammal sanning som säger att sparris älskar riesling och eftersom vi på Tryffelsvinets Vinklubb också älskar druvan har vi sett till att fylla vårlagret med riesling i olika prisklasser – perfekta att matcha med vårens primörer. Här kan du läsa mer om kärleksförhållandet mellan just sparris och riesling och ta del av lite tips på hur du kan matcha dem tillsammans!
Läs mer