13 december 2023

Tryffelsvinet levererar Nobelvinet 2023!

Efter många månaders planering och hemlighetsmakeri är det äntligen avslöjat att Tryffelsvinet fått den stora äran att leverera 2023 års Nobelvin; 𝟐𝟎𝟐𝟏 𝐌𝐚𝐫𝐬𝐚𝐧𝐧𝐚𝐲 från Bourgognelegendarerna 𝐃𝐨𝐦𝐚𝐢𝐧𝐞 𝐓𝐫𝐚𝐩𝐞𝐭!

Biodynamiska Domaine Trapet utvald till nobelleverantör

Hela Tryffelsvinets team är oerhört stolta för detta och skickar vårt varmaste tack till familjen Trapet som skapat detta fantastiska vin. Och det ligger mycket planering bakom detta – produktionen av Marsannay Rouge är nämligen så försvinnande liten att de 400 flaskor som serveras under kvällens festligheter är samtliga flaskor i hela allokeringen – småskaligt så det förslår och helt i enlighet med årets Nobeltema där hantverk och miljötänk återspeglas i biodynamiska Domaine Trapets filosofi.

Louise Bergdal, VD Tryffelsvinet: ”Vi är otroligt stolta över att Domaine Trapet har blivit utvalda till 2023 års Nobelmiddag med sitt vin Marsannay Rouge 2021. Domaine Trapet är en av de legendariska producenterna i Bourgogne med vingårdar i några av Gevrey-Chambertins bästa lägen. Trapet-familjen har anor från 1859 och har spelat en viktig roll i Bourgognes historia med sin passion för biodynamisk vinodling och sitt ständiga sökande efter att uttrycka områdets terroir genom hållbart jordbruk.”

Om Domaine Trapet

Familjen Trapet har funnits i kommunen Gevrey-Chambertin i sju generationer och är ett av de tyngsta namnen i området med sina ägor i några av de bästa lägena kommunen kan uppbringa. Domaine Trapets fina arv och utmärkta anseende finns med ända sedan starten år 1859 då Louis Trapets son Arthur Trapet köpte de första village-vingårdarna i Gevrey och man har varit en viktig faktor sedan dess. Redan 1920 var man en av de viktigaste vingårdsägarna i Bourgogne (man var på denna tid den största enskilda ägaren i Grand Cru-läget Chambertin). Fram till 1960-talet var man den finaste druvodlaren som försåg de stora négociantfirmorna Maison Leroy och Maison Joseph Drouhin, men efter 60-talet sadlade man om och började buteljera sina egna viner.

Idag är det sjunde (och i allt högre grad även den åttonde) generationen Trapets som huserar på ägorna, och det är först i och med sjunde generationen som gården tagit sitt nuvarande namn. Under stor del av egendomens historia var den nämligen känd under namnet ”Domaine Louis Trapet”, men år 1993 delades ägorna upp i två lika delar i ett arvsskifte. Ena hälften gick del familjegrenen Rossignol-Trapet, medan resten gick till ödmjuke Jean-Louis Trapet som kom att kalla sin del för kort och gott Domaine Trapet Père et Fils. Jean-Louis visade tidigt att han, precis som sina förfäder, skulle komma att bli en av föregångsfigurerna i sin generation. Redan under 1990-talet började han nämligen att konvertera vingårdarna till biodynamisk odling (fullständig certifiering 2009). Fram till 2000-talet användes en hög andel ny ek på vingårdens toppviner, men sedan dess har andelen ny ek minskats och man har även sluta filtrera vinerna – allt i syfte att uppnå en transparent känsla för terroir i samtliga viner. Med sin ödmjuka framtoning och stora kunskaper om vinodling har Jean-Louis och hustrun Andrée uppnått en stor respekt bland andra vinodlare och vinälskare världen över. Idag är Trapet bättre än någonsin och har ett flertal spännande nya viner i sin portfölj som samsas fint med de klassiska ursprungen – en producent med fötterna i den klassiska myllan med blicken riktad mot framtiden. Med en allt större involvering från parets söner Luis och Pierre kan man redan skönja en ny vitikulturell revolution med högre uppbindning än någonsin tidigare och nya planer för familjens fantastiska vingårdslägen.

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Domaine Trapet

årgång slut

2021 Marsannay, Domaine Trapet

Bourgogne kr
bio

2020 Beblenheim Riesling, Domaine Trapet

Alsace279 kr
bio
bio

2019 Chapelle 1441 Pinot Noir, Domaine Trapet

Alsace359 kr
bio

2020 Gevrey-Chambertin, Domaine Trapet

Bourgogne869 kr
bio

2019 Gevrey-Chambertin Ostrea, Domaine Trapet

Bourgogne999 kr

2020 Gevrey-Chambertin Ostrea, Domaine Trapet

Bourgogne999 kr
limited

2020 Gevrey-Chambertin Cuvée 1859, Domaine Trapet

Bourgogne1299 kr
årgång slut

2020 Chambertin Grand Cru, Domaine Trapet

Bourgogne6999 kr
limited

2019 Chapelle-Chambertin Grand Cru, Domaine Trapet

Bourgogne4999 kr

2020 Chapelle-Chambertin Grand Cru, Domaine Trapet

Bourgogne4999 kr

1998 Marc de Chambertin, Domaine Trapet

Bourgogne1150 kr

1997 Marc de Chambertin, Domaine Trapet

Bourgogne1150 kr