Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
07 juli 2024
Vad är egentligen veganvin – en guide till veganska viner och deras tillverkning

Vad är egentligen definitionen av ett veganvin? Finns det några certifieringar? Kan det finnas spår av fisk i vin? Kan jag dricka vin som vegan? Vi har svaret!
Animaliska produkter i vinframställning
Att animaliska produkter används i vinmakning kanske kommer som en överraskning för många eftersom vin är en jordbruksprodukt bestående av druvor. Animaliska produkter används emellertid ibland som ett klarningsmedel. Klarning av vinet görs för att minska mängden fällning och oklarheter i ett vin som uppstått vid jäsningen. Det är alltså inte själva vinet som innehåller animaliska produkter – snarare är det så att animaliska produkter använts vid vinets tillverkning. Rätt utfört skall inga klarningsmedel finnas kvar i slutprodukten.
När animaliska produkter inte används är det istället olika typer av lerjordsämnen (alginater, bentonit, kaolin, tanniner, kiselsol, enzymer och aktivt kol) som kan förekomma – till exempel när ett vin benämns som ”Veganvänligt”. Vissa vinmakare väljer också att inte klarna sina viner alls eftersom de menar att det även tar bort lite av smaken – dessa viner brukar vara lite grumliga i färgen.
Vilka är de tillåtna animaliska produkterna?
Albumin: Äggvita är rikt på albumin och är en gammal, välanvänd teknik för att klarna vin. Äggvita kan ge reaktioner även i små halter man är allergisk. Är vinet från 2012 eller senare ska det framgå på förpackningen om vinet innehåller spår av äggprodukter.
Kasein: Det viktigaste proteinet i mjölk, kan användas för att klarna vita viner
Gelatin: Animal produkt som kan användas för att reducera tanniner och för att klarna vin
Isinglass: Utvinns ur simblåsan på vissa fiskarter, används för att reducera tanniner och för att klarna vin
Finns det certifieringar för veganvänliga viner?
Ja, det finns – men det är en ny företeelse och det finns ingen övergripande organisation. Värt att veta är dock att många viner är helt veganvänliga även om de inte har en veganmärkning. Det kan därför vara svårt att veta vilka viner som inte innehåller animaliska produkter. En lista på några av våra veganvänliga viner hittar du nedan!
Text: Anna Rönngren
Veganvänliga producenter
Tryffelsvinet tipsar
Mer spännande vinkunskap
Pinotage 100 år – dåtid, nutid och framtid
När man talar om Sydafrikas unika vinidentitet är det omöjligt att inte nämna pinotage – druvan som i år fyller 100 år. Den skapades 1925 av professor Abraham Izak Perold vid Stellenbosch University, genom en korsning av pinot noir och cinsault (som då gick under namnet hermitage i Sydafrika) och därav namnet: pinot + hermitage = pinotage. Tanken var att kombinera pinot noirs elegans med cinsaults robusthet och tålighet. Resultatet blev en druva som från början var svårhanterlig, men som med tiden utvecklat en alldeles egen personlighet och blivit snudd på Sydafrikas nationaldruva.
Läs merJosetta Saffirios Konstnärsserie Nr. 5: Anna Ileby
Vi presenterar stolt femte upplagan av unika samlar-Barolon från Josetta Saffirio i form av årgång 2021 Barolo del Comune di Monforte d’Alba Konstnärsserie Nr. 5 med etikett designad av Anna Ileby. Läs mer om konstverket, konstnären och välgörenhetsauktionen här!
Läs merLär dig mer om rosévin
Från Provence till Piemonte, från blekaste lökskal till hallonsyltstoner – rosévin är långt ifrån ett enkelt sommarvin. Här reder vi ut hur det rosa vinet egentligen blir till, varför färgen inte säger ett dyft om kvalitet, och varför rosé är ett av vinvärldens mest mångsidiga matviner.
Läs mer