Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
07 juli 2024
Vad är egentligen veganvin – en guide till veganska viner och deras tillverkning

Vad är egentligen definitionen av ett veganvin? Finns det några certifieringar? Kan det finnas spår av fisk i vin? Kan jag dricka vin som vegan? Vi har svaret!
Animaliska produkter i vinframställning
Att animaliska produkter används i vinmakning kanske kommer som en överraskning för många eftersom vin är en jordbruksprodukt bestående av druvor. Animaliska produkter används emellertid ibland som ett klarningsmedel. Klarning av vinet görs för att minska mängden fällning och oklarheter i ett vin som uppstått vid jäsningen. Det är alltså inte själva vinet som innehåller animaliska produkter – snarare är det så att animaliska produkter använts vid vinets tillverkning. Rätt utfört skall inga klarningsmedel finnas kvar i slutprodukten.
När animaliska produkter inte används är det istället olika typer av lerjordsämnen (alginater, bentonit, kaolin, tanniner, kiselsol, enzymer och aktivt kol) som kan förekomma – till exempel när ett vin benämns som ”Veganvänligt”. Vissa vinmakare väljer också att inte klarna sina viner alls eftersom de menar att det även tar bort lite av smaken – dessa viner brukar vara lite grumliga i färgen.
Vilka är de tillåtna animaliska produkterna?
Albumin: Äggvita är rikt på albumin och är en gammal, välanvänd teknik för att klarna vin. Äggvita kan ge reaktioner även i små halter man är allergisk. Är vinet från 2012 eller senare ska det framgå på förpackningen om vinet innehåller spår av äggprodukter.
Kasein: Det viktigaste proteinet i mjölk, kan användas för att klarna vita viner
Gelatin: Animal produkt som kan användas för att reducera tanniner och för att klarna vin
Isinglass: Utvinns ur simblåsan på vissa fiskarter, används för att reducera tanniner och för att klarna vin
Finns det certifieringar för veganvänliga viner?
Ja, det finns – men det är en ny företeelse och det finns ingen övergripande organisation. Värt att veta är dock att många viner är helt veganvänliga även om de inte har en veganmärkning. Det kan därför vara svårt att veta vilka viner som inte innehåller animaliska produkter. En lista på några av våra veganvänliga viner hittar du nedan!
Text: Anna Rönngren
Veganvänliga producenter
2022 Cuvée Royale Blanc de Blancs, Simonsig Estate
Stellenbosch235 krLanseringsdatum: 05/12Beställ vinetTryffelsvinet tipsar
Mer spännande vinkunskap
När firas champagnedagen? Tredje eller fjärde fredagen i oktober?
När det kommer till firandet av champagnedagen råder det stor förvirring i vinvärlden, och ett snabbt googlande ger tvetydiga svar. Ska man fira den tredje eller fjärde fredagen i oktober – eller kanske båda? Tryffelsvinet har svaret (och champagnen att fira med)!
Läs merTryffelsvinets svampguide – så matchar du vin till svamp
Att kombinera vin med svamp kan vara en himmelsk kombination men det gäller att veta vad man skall tänka på. Svamp är nämligen ett umamirikt livsmedel som vid en felaktig kombination kan lyfta fram metalliska och beska bismaker i vinet. Tryffelsvinet hjälper dig att navigera i svampskogen!
Läs merPinotage 100 år – dåtid, nutid och framtid
När man talar om Sydafrikas unika vinidentitet är det omöjligt att inte nämna pinotage – druvan som i år fyller 100 år. Den skapades 1925 av professor Abraham Izak Perold vid Stellenbosch University, genom en korsning av pinot noir och cinsault (som då gick under namnet hermitage i Sydafrika) och därav namnet: pinot + hermitage = pinotage. Tanken var att kombinera pinot noirs elegans med cinsaults robusthet och tålighet. Resultatet blev en druva som från början var svårhanterlig, men som med tiden utvecklat en alldeles egen personlighet och blivit snudd på Sydafrikas nationaldruva.
Läs mer