Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
01 januari 2024
Vinårgångar i Frankrike
Här har Tryffelsvinet sammanfattat allt du behöver veta om de senaste vinårgångarna i Frankrike
Det går inte att tala om vin utan att prata om vädret. Temperatur, nederbörd och vindar kommer att påverka det vi häller i våra glas och det spelar ingen roll hur tekniskt avancerade vi människor blir – i slutändan kan vi aldrig påverka vädrets makter. Här har vi samlat matnyttig information om väderförhållandena i Frankrike de senaste åren och hur det påverkat vinernas kvalitet.
Tabellen ovan kan ses som en fingervisning för årgångens generella kvalitet på en skala från 1-10, där 10 är högsta betyg. Observera att denna sida och tabell uppdateras löpande och är därför inte en fullständig förteckning.
2023
Årgång 2023 i Frankrike karaktäriserades av den torka som rådde i princip hela landet som resulterade i en skörd som var cirka 30% mindre än normalt. Landet plågades av mjöldagg i början av växtsäsongen som ledde till stora skördeförluster i Bordeaux (man satte till och med upp en kristelefon dit förtvivlade vinmkare kunde ringa). Den varma och torra augusti och efterföljande september ledde emellertid till druvor som höll en högre kvalitet än förväntat. Resultatet är dock relativt heterogent och skiljer sig åt från region till region och från odlare till odlare.
I Bourgogne ser man mycket positivt på årgång 2023 eftersom den gav en stor skörd som, trots problem med väder och mjöldagg gav viner av hög kvalitet. Såväl pinot noir och chardonnay mognade tidigt och visade sig tidigt vara energiskt aromatiska.
Beaujolais plågades av hagelstormar som ledde till decimerad skörd. När skörden inleddes i början av september – efter en period av brännande hetta – var druvorna som nådde vineriet av expetionell kvalitet och utlovade potential för en storslagen årgång. En varm augusti hade accelererat mognaden av gamaydruvorna och en stor heterogenitet i kvaliteten över hela regionen. Vissa områden led dock av den extrema hettan med minskad skörd till följd, medan de med kombinationen perfekt jordmån, gamla rankor och bra exponering excellerade. Druvorna som nådde vineriet hade tjocka skal och dess viner definieras av jordgubbslikör, körsbär, viol och mörk choklad med en frisk syra och god balans.
I Champagne kunde man se tillbaka på en rekordstor skörd av druvor med stor druvvikt (vilket antyder svagare extraktnivåer). Vingårdana i Côte de Blancs sticker ut särskilt i årgången.
I Loiredalen blev särskilt de centrala delarna hårt ansatta av varmt och fuktigt väder medan särskilt Sancerre och Muscadet levererade viner av mycket fin kvalitet.
I Rhônedalen ledde det varma vädret till viss diskrepans mellan sockernivåer och fenolisk mognad.
2022
Alsace 2022
Precis som i resten av Frankrike var även 2022 i Alsace en utsökt årgång. Ett mycket varmt och torrt år med intensiva värmeböljor. Lätta regnbyar rullade in över området strax innan den tidiga skörden, vilket bidrog till årgångens fräschör. Årgångens viner har koncentrerad frukt, lätta alkoholnivåer och höga syranivåer. Vinerna har excellent lagringspotential.
Bordeaux 2022
Det är ännu tidigt att sia om dessa viner då den enda uppfattning som finns om dess viner är baserad på tidiga rapporter från världens vinexperter. Enligt Jancis Robinson MW är det vanligaste ordet som beskriver 2022 års viner som kort och gott ”förvånande”. Årgången är resultatet av en brännande varm sommar där torka och skogsbränder skapade enorma problem över hela regionen. Att man dessutom inte fick en enda droppe regn från början av juli till slutet av augusti och många fruktade att de färdigfermenterade vinerna skulle smaka som sylt – men så var inte fallet!
Hettan och torkan resulterade i små druvor med tjockt skal som dessutom hade höga nivåer av socker, tannin, färgämnen och smakämnen – men desto lägre syra och den stora frågan på allas läppar under en primeur-provningarna var ”hur kan de resulterande vinerna vara så fräscha?” Svaren på denna fråga är många – och väldigt varierande. Men konsensus är att viss syrlighet uppstår under fermenteringen samt att rankorna har hanterat årgång 2022 bättre än tidigare varma årgångar som 2003 och 2018 genom att 2022 var varm från första början och att rankorna därmed inte chockades av värmen och torkans ankomst utan.. kämpade från början och därmed inte visade tecken på någon större vatten/värmestress. Vissa kontribuerar vinets fräschör till det faktum att man förr i tiden inte hade en lika hälsosam mikrobiologisk flora i jordmånen och att de nu mer hälsosamma rankorna kan producera högre kvalitet på frukten även under svårare omständigheter.
Bourgogne 2022
Efter flera år av problematiska skördar är vinmakare, odlare och konsumenter rungande överens om att årgång 2022 är ett fantastisk tillskott i områdets portfölj. Odlarna och vinmakarna var glada över att ha fått en årgång med något större skördar än föregående år (som var fantastiska kvalitetsmässigt men förfärliga kvantitetsmässigt). Konsumenterna och journalisterna var överlyckliga över det faktum att de har fått ännu en årgång av högkvalitativt vin – och det faktum att det finns mer av det är inte till vår nackdel. De röda vinerna har beskrivits som djupt färgade, koncentrerade med små fina tanniner och värmen till trots en spänstig och fräsch frukt som sällan rörde sig in i det påtagligt varmfruktiga spektrumet. De vita vinerna är fruktiga och runda med rikt fruktig och komplex smak och en syra som räcker nog till att balansera upp kalaset. Även vinerna från Beaujolais visar upp en enastående kvalitet detta år. Jean-Claude Boissets vinmakare Grégory Patriat beskriver årgången som ”2022 har samma koncentration som 2020 men med 1,5% lägre alkohol, vilket leder till att terroiren lyser igenom på ett förtjusande sätt. Årgång 2022 är bland det bästa jag sett!”. Årgången var en av de tidigaste och landar strax efter 2021, 2020 och 2007 i skördestart.
Rhône 2022
Wine-searcher.com beskriver årgång 2022 i Rhône med orden ”The 2022 vintage is shaping up to be particularly excellent despite a growing season marked by extremes”. Det extrema väder som åsyftas är en ovanligt varm växtsäsong plågad av hetta men som räddades upp av regn vid exakt rätt tillfällen. Resultatet är högkvalitativa och sofistikerade viner med lång lagringspotential.
Chablis 2022
Efter en komplicerad växtsäsong under 2021 kunde man återigen se leenden på vinmakarnas läppar under 2022. Vintern var mildare och torrare än normalt, men våren inleddes – likt 2021 – med svår frost. Till skillnad från 2021 hade man mer tur detta år – under de värsta frostnätterna i slutet av mars låg knopparnas utveckling några dagar senare än normalt (det senaste på över 20 år) vilket gjorde att frostens framfart inte fick lika förödande konsekvenser. En exceptionellt varm vår följde med höga temperaturer i maj som gav en boost till rankornas västutveckling. Full blomsättning skedde under perfekta förhållanden i slutet av maj. Juli månad var torr och utan sjukdomar i vingårdarna. De första vinmakarna började skörda i slutet av augusti men majoriteten av skörden ägde rum i början av september. När samtliga druvor skördats under tredje veckan i september bestod vinmakarnas leenden – varken frost eller hetta minskade skörden och man kunde konstatera att 2022 års skörd var både normalstor och av mycket fin kvalitet. Vinerna exploderar med toner av mogna frukter, päron och persika men med en syra som bär upp och ger vinerna en utsökt balans.
Champagne 2022
De frostproblem som plågade Champagne under årgången innan var inga problem under 2022 – istället var det värmen som var fokus. Höga temperaturer ledde till vattenstressade rankor, men till följd av sitt nordliga läge var Champagne mindre påverkat än andra regioner. Årgång 2022 i Champagne ser ut att bli en utsökt årgång, även om det är många år kvar innan vi kommer att se dem på hyllan.
2021
Bordeaux 2021
Efter en våt vinter (med temperaturer som växlade mellan kallt och milt) och redan i mars slog knopparna ut och med den blommade även odlarnas oro ut. Odlarnas farhågor bekräftades när man i början av april slogs av flera nätter av frost – som i det stora hela inte påverkade de mer högkvalitativa områdena i Haut-Médoc på grund utav deras närhet till vatten (som modererar temperaturerna i luften). Dock drabbades Graves och Pessac-Léognan hårt. Maj fortsatte med regn, svalka och svårmod men en varm juni erbjöd ett visst lugn när den kvarvarande skörden blommade. Juli markerade ett återfall i svalka och kyla där visst sjukdomstryck uppstod i vingårdarna. Den riktiga sommarvärmen anlände fram mot slutet av högsommaren, vilket i sin tur resulterade i en väldigt sen skörd där merlot började plockades i september och cabernet sauvignon skördades under alldeles perfekta förhållanden hela vägen in i oktober.
Årgången överlag är mindre än många tidigare (minst sedan 2017 och 2013) och ligger 22,5% lägre än det 10-åriga genomsnittet. Kvalitetsmässigt är det viner som domineras av cabernet sauvignon som är absolut bäst. Den svala sommaren gjorde att merlot (som mognar tidigare) aldrig riktigt uppnådde rätt mognadsnivå och därför behövde man i många fall chaptalisera (addera socker till musten för att höja alkoholhalten). De bästa vinerna hittar man hos de klassificerade slotten i Haut-Médoc – speciellt i de delar där cabernet sauvignon dominerar (hos många av de stora namnen var mer än 95% av deras blend cabernet sauvignon). De röda vinerna spelar i mångt och mycket i en klassisk frisk stil med rödfruktiga aromatik och påtaglig fräschör. Till skillnad från den väldigt varierande kvaliteten på de röda vinerna så är de vita vinerna något mer homogen (och högkvalitativ) då dessa balanserar intensiv frukt med fräsch syra och kommer göra sig gott för viss lagring.
Bourgogne 2021
Årgång 2021 var den första utmanande årgången i Bourgogne på förhållandevis länge. Tidigare årgångar har plågats av hagel och frost på våren, värme och torka på sommaren, men slutresultatet har i alla fallen vart exceptionellt bra (om än mindre skördar än vanligt). År 2021 började extremt kallt och långt in i april plågades vingårdarna av frost och kyla som kom att ta kål på majoriteten av den kommande skörden. De följande månaderna var blötare än vanligt och resulterade i rejält med sjukdomar i vingårdarna (bland annat mjöldagg, röda och oidium). Sommaren var svalare än föregående årgångar, men fortfarande varm och solig nog att mogna druvorna. Skörden började förhållandevis sent, huvudsakligen mellan den 15:e och 25:e september vilket skapade problem då alla byar och under-regioner tenderade att vilja skörda samtidigt, vilket i sin tur resulterade i att det var svårt att få tag på plockare. De skördade druvorna krävde rejäl selektering i vineriet för att garantera att inga ohälsosamma druvor hamnade i vinerna. Vanligtvis görs endast selektering på de röda vinerna, men högkvalitativa producenter utförde även noggrann selektering av de gröna druvorna.
Stilen på vinerna kan beskrivas som en tillbakagång till det som en gång var klassisk Bourgogne. Kroppen är något slankare, frukten är mindre solmogen och fruktaromatiken går mer i det röda spektret än i det blå/svarta. I många fall kombineras den attraktiva röda frukten med vissa kryddiga element. Överlag ser man att många producenter på grund utav den extremt lilla skörden har vart mer försiktiga med sitt användande av nya ekfat. Denna årgång förväntas inte vara lika lagringsduglig som sina föregångare, 2018/2019/2020, men den förväntas leverera extremt tillgängliga och drickbara viner under de kommande 10+ åren.
Rhône 2021
Årgång 2021 i Rhônedalen var en tillbakagång till normala temperaturer efter fem år av närmast brännande hetta. Precis som i övriga Europa var det en svårodlad säsong för vinbönderna med stora problem med frost, hagel och regn. De svåra väderförhållandena till trots är årgångens ledord struktur, elegans, fräschör och frukt. Kvaliteten på vinerna är mycket tillfredsställande med hög naturlig syra och excellent balans – flaskorna är däremot få till följd av mindre skördar än normalt till förskyllan av vädrets makter. Årgångens förhållanden var ypperliga för grenache druvan som gavs möjlighet att spela ut sitt fulla register av fräschör och friskhet. Resultatet är ett vin med rik fruktaromatik och en silkeslen textur med välbalanserade tanniner och uttalat delikata toner av söta kryddor.
Alsace 2021
En mycket bra årgång i Alsace som utmanade vinmakarna på mer än ett sätt! Till skillnad från många av de andra stora regionerna utsattes inte Alsace för någon nämnvärd frost utan istället erbjöd våren temperaturer över de normala, som kickstartade såväl knoppning som blomning. Till synes var detta slutet på turen då sommaren inte kom med något annat än regn och kyla. Regnet och svalkan fortsatte genom augusti då många odlare hade börjat närma sig att tappa hoppet. Men som en skänk från ovan kom september istället med solsken och värme. Resultatet av detta var inte bara en lättnad på sjukdom- och rötetrycket i vingårdarna utan vinmakarna fick också äntligen återfå hoppet för ett bra avslut på en hemsk och utmanande växtsäsong. Det soliga vädret – som fortsatte till skörden – kombinerat med svala nätter och resulterade i att den mogna frukten uppnådde en förvånansvärt hög kvalitet som resulterade i viner med såväl härligt, solmogen, honungsdoftande frukt som en mineralisk fräschör och syra: alla ingredienser i en exceptionell årgång.
Champagne 2021
Ännu ett frostplågad område där en kall och blöt vinter följdes upp av en våt och varm februari. Dock tog värmen slut snabbt efter att rankorna hade knoppat och i början av april hade man extrema bekymmer med frost, som sedan följdes upp med ännu en vecka av frost i maj där man uppskattade att 30-40% av skörden gick förlorad. Den följande sommaren var blöt, kall och stormig med inslag av hagel och många producenter förlorade än mer av sin skörd till mjöldagg och andra fukt-relaterade sjukdomar. Förlusttåget tuffade på och först fram mot slutet av sommaren kom en gnutta värme, nog att lätta på sjukdomstrycket och tillåta att frukten mognade. I slutet av september var skörden i full gång – men skördeuttagen är de lägsta på över 30 år. Kvaliteten är på grund utav vädret extremt varierad, men många fantastiska viner förväntas produceras på druvorna från årgången, men möjligen så att det huvudsakligen är från de riktigt stora namnen med extremt högkvalitativa vingårdar (och huvudsakligen i Côte des Blancs).
Loire 2021
2021 i Loire är ett segertåg tillbaka till den klassiska Loire-stil som gett upphov till uttrycket ”Loire nervosité”, karaktäriserat av en närmast vibrerande livfullhet, energiskt hög syra och något lägre alkohol med en fruktkoncentration och yster glädje som fullkomligen knockar en – den lilla skörden till trots. Vinerna från appellationen Vouvray reflekterar årgången utsökt genom sin rika textur och fyllighet som vägs upp av briljant balanserad syra – helt enkelt det hemliga receptet för ett långt liv.
2020
Bordeaux 2020
I Bordeaux upplevde man den varmaste årgången sedan 1959. Precis som 2019 kämpade slotten med värmeböljor med temperaturer som noterade över 1,5°C mer än genomsnittet de senaste 30 åren. Värmen resulterade i en tidig blomning och en växtsäsong som var tidigare än normalt. Även skörden startade rekordtidigt; närmare två veckor än brukligt. Druvorna på klasarna hade den högsta potentiella alkoholen och den lägsta rapporterade syran sedan 2003. Räddningen blev regnet som föll vid precis rätt tillfällen under växtssäsongen och de druvor som nådde vineriet uppvisade fin mognad och god kvalitet. Årgångens viner är definierade av sin opulens och stora koncentration.
Bourgogne 2020
Årgång 2020 var en utmanande årgång för vinmakarna i Bourgogne, men kvaliteten på vinerna är enastående. Årgången definierades av två stycken huvudsakliga problem: värme och covid! Odlingssäsongen började som vanligt i det tidiga skedet – tyvärr resulterade detta i viss frostskada (huvudsakligen i Chablis). Värmen kom dock också tidigt och sparkade igång en snabb växtsäsong. Sommaren var så torr och varm att torkan var ett stående hot – som i augusti nådde sin kulm när stressen på rankorna var som högst. Skörden började tidigt fram mot slutet av augusti och plockare fick vara extra försiktiga med att sortera ut den torkade och solbrända frukten. Konstigt nog så mognade pinot noir i många fall innan chardonnay år 2020 på grund av att den fenoliska mognaden i chardonnay var långsammare än vanligt. Som pricken över i så var skörden dikterad av lagstadgade regleringen kring Covid – och detta satte självklart sitt avtryck på hur såväl vingårdsarbete som källararbetet utfördes.
Rhône 2020
Södra Rhône. 2020 var ett år då framförallt grenache och mourvèdre levererade hög kvalitet – särskilt de druvor som vuxit på galets roulés-jordmån. Syrah och druvor från kalkstensjordar var mindre framgångsrika. Druvorna krävde lång tid i vinkällaren för att mogna, och de producenter som inte arbetar med ny ek lyckades bäst (då eken annars tenderade att överskugga frukten detta år). Jämförelsevis med årgång 2019 var föregångaren mer flamboyant och yppig medan vinerna från årgång 2020 är mer kompakta och strama i frukten och därmed lättare att matcha med mat – båda årgångarna är av mycket god kvalitet, men i helt olika stil. Decanter Magazine om årgång 2020: ”The best have it all: great terroir expression, impact, freshness, precision, fine acidity and moderate alcohol. If you haven’t bought any for a while, this is the year to dip in.”
Alsace 2020
Precis som i resten av Frankrike så var vintern i Alsace mild och blöt och rankorna vaknade till liv tidigt. Dock klarade sig Alsace utan frostskador och blomningen var mycket lyckad. Ironiskt nog så var 2020 första året där man instiftat nya begränsningar i appellations reglerna där skördeuttagen för stilla viner limiterades till 65hl/ha och 70 hl/ha för crémant (från de ursprungliga 80ha/hl för båda). Odlarna behövde dock inte oroa sig för detta då sommaren var varm och torr och limiterade därför skördens storlek kraftigt. Redan i augusti började man skörda druvor för mousserande viner och i september påbörjade man skörden för stilla viner. Speciellt nöjda var man med årets skörd av pinot noir (2020 klassas som en av de bästa pinot-årgångarna någonsin i Alsace) men överlag var kvaliteten på alla viner mycket goda.
Loire 2020
Efter en utmanande årgång 2019 var de flesta vinmakare i Loire lättade över 2020 som var en betydligt mer lättarbetad årgång. De stora problemen med frost man haft de tidigare fem årgångarna var inte ett problem detta år. Mjöldagg och oidium skapade viss stress runt blomsättningen men i övrigt var växtsäsongen mycket tillfredsställande (med undantag för perioder och hydrisk stress under värmeböljor som ledde till viss förlust av druvor) och de druvor som nådde vineriet var av excellent kvalitet. Årgångens viner är djupt koncentrerade med delikat och elegant frukt som bärs upp av Loiretypisk fräschör.
2019
Bordeaux 2019
Jancis Robinson beskrev i februari 2023, efter att ha provat 270 viner från 2019 blint, att det möjligen är den bästa unga årgången hon någonsin har provat. Som mellanbarnet i de tre prisade årgångarna (18,19,20) har årgången blivit något förbisedd, även fast den till skillnad mot storebror 2018 uppvisar en jämnare kvalitetsnivå.
Växtsäsongen började tidigt efter en väldigt torr och mild vinter. April och maj fortskred förhållandevis bekymmersfritt om man bortser från några frostnätter (som inte lyckades göra någon större skada på skörden – tack och lov). Den tidiga starten saktades dock ner av svalare temperaturer och välbehövt regn som kom att resultera i att blomningen fördröjdes något. Under maj månad klättrade temperaturerna och vårregnet till trots började rankorna känna av torkan. Sommaren 2019 var en av de varmaste någonsin och i mitten av juli led i stort sett alla vingårdar av vattenbrist vilket i sin tur i många fall ledde till att rankorna slutade mogna frukten. I början av augusti kom det såväl regn som svalare temperaturer som gjorde underverk för syranivåerna i druvorna.
Bourgogne 2019
mer info kommer
Årgång 2019 i Chablis räknas redan som en toppårgång som till och med smäller högre än 2018. Årgångens viner har hög kvalitet genom alla kvalitetsklasser och definieras av rikt koncentrerade och djupt komplexa viner med stort uttryck för sin terroir och lång lagringspotential. Kvantiteterna är dock mycket låga – precis som 2016 och 2017 (och även 2020 och 2021) var problemen med frost stora. De druvor som nådde vineriet var dock av högsta kvalitet och beskrivs av Decanter som ”ett klassiskt Chablis-år” och ”a great buy”.
Alsace 2019
2019 räknas som en riktig toppårgång i Alsace. Enligt Vins d’Alsace är 2019 den senaste i raden av årgångar som slutar på 9 som är av enastående kvalitet (i samma anda som 1949, 1959, 1989 och 2009). Vinerna från 2019 definieras av sin finess, elegans, precision och balans.
2018
Bordeaux 2018
Väderförhållandena I Bordeaux började relativt svårt med regn, fukt och hagel men vinbönderna slapp de stora frost problem som präglade 2017. Fukten gjorde att mjöldaggen var ett betydligt större problem detta år vilket gjorde det svårt särskilt för biodynamiska odlare (som inte använder kemiska bekämpningsmedel). Från och med juli blev vädret varmt och torrt vilket fick många odlare att värdera 2018 till en potentiellt utomordentlig årgång. De glada minerna verkar alltså främst sitta på de vinbönder som lyckades hålla mjöldaggen stången.
Själva växtsäsongen inleddes med en hård vinter följt av en regnig vår med bekämpning av mjöldagg följt av ännu mera regn. Ända in i juli ansågs årgången som kämpig. Sen vände allting och vädergudarna började verka i böndernas favör. För dem som drabbats hårt av mjöldaggen var den mardrömslika skadan dock redan skedd och fick många att ställa sig frågan ”törs man överhuvudtaget odla ekologiskt i det maritima klimatet i Bordeaux?”. Många tvingades att frångå sina ekologiska odlings metoder.
De druvor som nådde slottens jäsfat hade trots de väder mässiga problemen mycket god kvalitet, såväl för röda som för vita och söta. Svala nätter drev upp syran på de vita vinerna och förekomsten av Botrytis spred sig jämt och fint i Sauternes. De röda vinerna spås få en fantastisk koncentration i frukten och – om vi skall tro bönderna själva – är de mycket positiva inför årgångens viner.
Bourgogne 2018
Även i Bourgogne var startade skörden tidigt efter en ovanligt torr och varm sommar som följde en fuktig vår. Skörden var tidig och uttagen var stora – såväl kvalitet som kvantitet var på vinböndernas sida detta år och att vin tillgången kommer att vara 20% större än de senaste årgångarna.
Molnet på himlen är de hagel stormar som härjade i Côte de Nuits under juli och som skapade mycket skada. Ändå var året relativt förskonat från hagel. Bourgogne var, i likhet med Bordeaux, inte heller förskonat från mjöldagg till följd av vårens regnväder. Vinodlarna hade stora problem med mjöldagg i Côte de Nuits men nästan inga i Côte de Beaune. Årgången påminner om 2015 och 2003 – dock utan de problem med övermognad som Europa upplevde 2003.
Rhône 2018
2018 var en något omvänd årgång i Rhônedalen eftersom det ovanligt nog var det svalare norra Rhône där skörden inleddes först. Druvorna började skördas i mitten av september – närmare 10 dagar tidigare än föregående årgångar. Även i Rhône spås tillgången på vin att bli stor och kvaliteten god.
Alsace 2018
I Alsace kunde vinbönderna notera den tidigaste skörden i historien. Regnet var inget problem under säsongen – problemen var snarare de motsatta med torka som plågade bönderna. Vinerna spås bli rikt koncentrerade med en syra som räddades av ett flertal svala nätter. Såväl tillgången som vinernas stil kommer att bli generös.
Champagne 2018
Det är glada miner även på odlare i Champagne. Många kallar den en ”Once in a lifetime harvest” vilket ju inte är små ord. CIVC har i ett officiellt pressmeddelande gått ut med information om att 2018 uppvisade temperaturer och soltimmar som vida översteg det senaste decenniets snitt. De beskriver årgången med ordet “magnificent”.
Loire 2018
Precis som I resten av Frankrike var även Loiredalen solig under 2018 med lite regn och höga temperaturer som fick druvorna att mogna tidigt. Även här är blev skördeuttaget stort jämfört med 2016 och 2017 då många vinmakare tvingades att köpa in frukt för att över huvud taget kunna producera vin. En mycket efterlängtad årgång för bönderna med andra ord!
2017
2017 kan i mångt och mycket kategoriseras som en mycket svår årgång i hela Europa. De första rapporterna från skörden verkar dock samstämmigt eniga om att en svår årgång inte är det samma som en dålig årgång. Kvaliteten på de druvor som skördades spås nämligen vara av ypperlig kvalitet men vägen dit var lång och man talar om den minsta skörden sedan krigsåret 1945.
Det började redan i våras då svåra frostnätter skadade de knoppande vinrankorna. Den milda vintern hade dessutom lett till att växtsäsongen låg ungefär två veckor tidigare än normalt. Under den kritiska period då växtsäsongen drar igång och knopparna får den första smaken av solsken har man ofta kommit så långt in i våren att frost inte längre skall slå till. Under 2017 plågades vinbönderna av frost ända in i april. Den skakiga starten hade varit en sak om sommar förhållandena hade varit fördelaktiga. Istället drabbades man av en värmevåg under sommaren som fick det något ödesmättade namnet Lucifer. Medan vi i Sverige gick och frös under våra ovanligt kalla sommarmånader ledde hettan i övriga Europa till ytterligare minskad skörd då klasarnas bär blev mindre än vanligt. Det stabila vädret under skörden ledde dock till att druvorna som skördades hade en fin koncentration i syra, frukt och alkohol.
Det är det som gör skörden 2017 så intressant. Till och med regioner som Bordeaux och Rioja som sällan har problem med frost kunde med panik se frosten ansätta sina vingårdar. I synnerhet spanjorerna där merparten inte ens var försäkrade mot frost. Många egendomar i Champagne, Alsace, Loire och Chablis var dessutom mitt i återhämtningsprocessen efter frosten 2016. Årgången verkar ha varit mardröms liknande under själva växtsäsongen men när druvorna väl fraktats till vinerierna kunde man dra en lättnadens suck i såväl Frankrike, Italien, Tyskland och Spanien.
Bordeaux 2017
En väldigt problematisk årgång i Bordeaux. Vintern var något varmare än vanligt men följdes upp av en varm vår med väldigt tidig knoppning. Men moder natur ger och moder natur tar och i april sjönk temperaturerna och extrem frost ersatte det tidigare varma förhållandena. Frosten tenderade att slå till på de mer skyddade/fuktiga vingårdarna, vilket i mångt och mycket tillhör de mindre kända producenterna på den högra stranden av Bordeaux.
Sommaren kom med högre temperaturer och först i augusti och september vart vädret svalare och mulet och fram mot skörden så slogs delar av norra Médoc av regnoväder som skapade viss utspädning av merlot och Cabernet franc-druvor. Detta regnoväder gjorde så att man i allmänhet fokuserade på cabernet sauvignon i slottens första-viner i denna årgång. De låga temperaturerna kombinerat med det torra vädret resulterade i viner med lägre alkohol, påtagligt ren frukt karaktär och hög fräsch syra.
Kort och gott – 2017 är en problematisk årgång (45% mindre än föregående år) där det producerade hög klassiskt vin av både röd och vit typ. Vinerna är generellt sett bättre på vänstra stranden än på högra, men det gäller att vara välinformerad för att göra fynd (och fynd finns det för endast 20% av de klassificerade slotten hade bekymmer med frost!).
Bourgogne 2017
Efter flera årgångar plågade av hagel (2012-2014) och frost (2016) så var 2017 något av en retur till normala, eller till och med ganska generösa skördevolymer av högkvalitativ frukt. Under en period av våren var risken för frost hög – och för att undvika den stora boven från 2016 (morgonsolen som brände druvorna genom frosten) så eldade man balar av hö för att skapa ett rök täcke över vingårdarna tills soluppgången, något som tycks ha haft väldigt god effekt. Chablis led dock förhållandevis mycket under denna period då den kom med 10 dagar av kontinuerlig kyla.
Växtsäsongen fortsatte sedan utan större bekymmer – lokala stormar ställde dock till med bekymmer i delar av Beaujolais, Chassagne och Puligny-Montrachet samt Morey-st-Denis. Den stora frågan som uppstod bland producenterna var dock om man skulle grön skörda eller inte (något som inte behövdes utföras på chardonnay då skörden redan blivit reducerad). Sommaren var varm och torr (men sällan för obehagligt varm) och först fram mot slutet av växtperioden kom det en gnutta regn som hjälpte de mer vatten stressade rankorna att avsluta mognaden av druvorna.
De vita vinerna är exceptionella och dricker väl såväl just nu som i de kommande årtiondet medan de röda vinerna tenderar att vara lättare, fräschare och mer klassiska än de följande tre årgångarna. Röda viner från denna årgång kommer i de flesta fall inte kräva lång lagring för att bli tillgängliga.
Rhône 2017
2017 kommer i släptåg efter två riktigt lyckade årgångar i Rhônedalen. Till skillnad från de två tidigare årgångarna så var något mer olycksdrabbad där de två största bovarna var dålig fruktsättning och torka som i sin tur har resulterat i lägre nivåer av extremt koncentrerade viner av hög kvalitet med mogen svartfruktskaraktäristik och påtagligt välintegrerad tanninstruktur. Den dåliga fruktsättningen i början av året påverkade huvudsakligen grenache och därför är Norra Rhône opåverkad av detta (men dom utsattes istället för hagel för att jämna ut orättvisorna) och de färdiga vinerna i Södra Rhône har därmed större delar av syrah och mourvèdre.
Alsace 2017
Denna årgång är extremt bra i Alsace – dock producerades väldigt mycket mindre vin på grund utav frost. En kall vinter till trots så började våren väldigt varmt och knoppningen var ovanligt tidig. I slutet av april slogs området av extrem frost där vissa producenter förlorade mellan 100% och 80% och värst påverkat var de vingårdar som var lågt belägna (vilket i många fall är druvor dedikerade till produktion av Crémant).
En knölig start till trots vart sommaren varm – en av de varmaste årgångarna någonsin – och torr, med undantag för lite mindre skurar som höll vattenstressen borta från vingårdarna. Slutet av sommaren hade perfekta förhållanden för den godartade möglet botrytis att etablera sig på vindruvorna och därför kom man att producera en ansenlig mängd högkvalitativa söta viner i årgången. Den varma växtsäsongen resulterade i en tidig skörd och den lilla skörden till trots så anses 2017 av många vara bland de bästa Alsace-årgångarna på länge.
Champagne 2017
Ännu en svår årgång för Champagne. Knoppning började tidigt och kom till ett abrupt slut när den sena vårfrosten slog till – många producenter förlorade mellan 15-25% av sina skörd redan här. Den knöliga starten till trots fortsatte året med varma temperaturer och stabilt väder (maj 2017 var varmaste året sedan 1945). I början av juli spådde man att årgången skulle komma till ett behagligt avslut med en hälsosam och högkvalitativ skörd av okej storlek – frost tilltrotts – men i slutet av månaden tog vädret en vändning mot det blötare hållet. Hela augusti definierades av regn, värme och hög luftfuktighet – perfekta förutsättningar för botrytis (som man verkligen inte vill ha på dessa druvor) att sprida sig i vingårdarna.
Detta utvecklades till en fullständig katt och råtta-lek där odlare försökte tukta den snabbt spridande rötan medan man inväntande att druvorna skulle uppnå en godkänd mognadsnivå. I många fall stod man mellan att skörda friska men omogna druvor och att skörda mogna druvor som krävde kraftig selektering för att skapa bra viner. Den vidspridda rötan gjorde också att skörden skedde extremt mycket snabbare än vanligt – 2016 var skörden utspridd på 3 veckor och 2017 skedde den i stort sett på mindre än 10 dagar.
Eftersom att chardonnay mognar tidigare än pinot noir/meunier lyckades den i många fall undvika rötan och därmed producera bättre viner – många vinmakare håller chardonnayn som den sanna storheten i årgången.
Loire 2017
Likt andra områden började växtsäsongen tidigt med knoppning som såg ett snabbt avslut då april kom med ymniga mängder frost som också kickade igång ett rejält utbrott av mjöldagg i vingårdarna. Huvudsakligen påverkades vingårdar i Muscadet, Savennières, Chinon och Anjou medan mer östliga regioner klarade sig bättre. Allt som allt var årgången en rungande succé i kvalitetsväg, de färdiga vinerna är koncentrerade, djupa och fruktiga med en utomordentlig fräschör – men tyvärr led vissa delar av området upp till 50% förlust till frosten och därmed kan priserna på sina ställen vara högt.
2016
Bordeaux 2016
Exceptionell årgång som med tiden spås kunna uppnå ”legendarisk” nivå (huvudsakligen en årgång för röda viner dock då de vita vinerna tenderar att ha lägre fräschör och mer påtaglig fruktighet).
Året började med en blöt och väldigt varm vinter som fortsatte hela vägen in i våren och därmed väckte rankorna ur sin dvala tidigt. Knoppsättningen var tidig och följdes upp av svalare väder och mera regn (som till viss del kom att skada skörden då vissa vingårdar vart mättade med vatten och att rankorna därmed drunknade). I slutet av juni vände dock trenden och regn och svalka ersattes av värme och solsken som kom att resultera i ovanligt torra förhållanden – som rankorna dock klarade fint tack vare de ymniga regnandet tidigare på säsongen. Överlag var mognaden långsam och försiktig – vilket sommarens hetta till trots – resulterade i att vinernas alkohol hölls förhållandevis låg. Skörden utfördes under perfekta omständigheter och tack vare det utmärkta vädret under sensommar/höst kunde producenterna skörda efter sin egen preferens.
De färdiga vinerna anses vara briljanta – men med betoning på de röda vinerna som gynnades mer av det varma vädret där de rika, fruktiga vinerna kombinerats med uppfriskande syra och förhållandevis låg alkoholhalt.
Bourgogne 2016
Väder mönstret som i Bordeaux var gynnsamt visade sig för Bourgogne att vara raka motsatsen. En varm vinter ledde in i en sval Mars och knoppning började på ungefär genomsnittlig tid. Vad som dock inte var genomsnittligt var hur vädret plötsligt vände från svalt och milt till extremt kallt och frostigt vilket i sin tur ledde till vid spridd frostskada i stora delar av Bourgogne. De följande fuktiga vädret kom att resultera i vid spridd röta i vingårdarna och många producenter tvingades till besprutning för att inte bli av med den lilla skörd som fanns kvar.
Det dåliga vädret fortsatte fram till slutet av juni då sommaren äntligen anlände med värme, solsken och tillräckligt med regn för att undvika torka. Många producenter förberedde sig på att utföra två skördar – den första på den lilla frostskadade generationen av druvor och den andra på 2:a generationens druvor som uppstod efter frostskadorna – men tack vare det varma vädret var den 1:a och 2:a generationen mogna i stort sett samtidigt.
Överlag var årgången extremt liten – för vissa den minsta någonsin – men de lilla vin som producerades var av exceptionellt hög kvalitet med fokus på de röda vinerna som tenderar att vara åt det rika och mogna hållet, men kombinerat med en extrem balans.
Rhône 2016
Varm sommar som omvandlades till en kall vår som saktade ner knoppning och blomning. I norra Rhône fick man en förhållandevis mycket regn under maj/juni och i Hermitage hade man oturen att utsättas för en hagel storm under april som kom att reducera skörden. Södra Rhônes växtsäsong var förhållandevis oproblematisk och i slutet av sommaren så vände temperaturerna till det något svalare vilket hjälpte till att behålla syra nivåerna i druvorna under den avslutande mognads fasen. Skörden började sent – tidigt i oktober – och fortgick utan vidare bekymmer i såväl norra som södra delen av dalen.
Överlag var årgången väldigt lyckad i såväl norra som södra Rhônedalen – möjligtvis med betoning på det sistnämnda som åtnjöt större fördelar av det något svalare vädret och den långa växtsäsongen.
Alsace 2016
Även Alsace presterade väldigt bra i denna årgång. Väder mönstret var snarlikt de tidigare nämnda distrikten med varm vinter och och sval/regnig under våren som kom att fördröja blomning/fruktsättning. Dock så kom aldrig riktigt samma köldknäpp till Alsace utan temperaturerna höll sig borta från nollan – och dessutom höll sig haglet på avstånd. Under sommaren gick temperaturerna upp och det kom ingen nämnvärd mängd regn förens den sena hösten (tack vare detta regn så var utvecklingen av botrytis i vingårdarna väldigt limiterad vilket i sin tur gjorde att det producerades väldigt lite late harvest-viner i denna årgång). Överlag beskrivs årgången som klassisk och vinerna tenderar att vara eleganta och sofistikerade.
Champagne 2016
Likt de andra svalare områdena i Frankrike så led Champagne mycket av den svala våren där frost på sina ställen slog ut hela skörden. Vädret blev dock inte bättre när temperaturerna steg då detta tog med sig rejäla mängder nederbörd som skapade enorma problem med röta och mjöldagg. I Augusti, likt ett ironiskt skämt, kom dock solen och värmen och med den även ett ganska utspritt bekymmer med solbrända druvor. Precis innan skörd slogs Côtes de Blancs till av regn – vilket inte var toppen för kvaliteten på den redan plågsamt lilla skörden.
Med den svåra årgången i åtanke kan man dock säga att 2016 är en årgång för pinot noir och meunier, då chardonnay i större utsträckning var plågad av kölden och regnet. Högkvalitativa producenter har fortfarande gjort imponerande viner – men detta är en årgång då det krävs en välinformerad köpare för att hitta fynden!
Loire 2016
Likt Bourgogne och Champagne så led Loire en del av den svala våren där april frosten kom att decimera många vinbönders skördar – speciellt utsatt var appellationen Chinon. Med våren kom regnet och regnet fortsatte in på sommaren tills det fram mot augusti kom att ta en vändning till det soliga och torra (dock inte nämnvärt varma) – när det var dags för skörd så led en del av rankorna kraftigt av torkan. Kvaliteten på skörden var dock god och det producerades mycket vin på chenin blanc av väldigt hög kvalitet.
2015
Bourgogne 2015
Årgång 2015 är en legendarisk årgång i Bourgogne. Vintern var mild och blomningen startade tidigt vilket lade grunden för en väldigt hälsosam skörd. Sommaren startade med lite regn och övergick sedan i torka och skyhöga temperaturer. Augusti kom med lägre temperaturer och en del moln som hjälpte till att skyla druvorna från solen. Tack vare lätt regnfall i slutet av sommaren så lättade torkan och druvorna tilläts uppnå optimal mognad, med hjälp av en lätt bris så hölls frukten fri från röta. Skörden var relativt tidig och kvaliteten på frukten var genomgående hög. De röda vinerna är välstrukturerade och seriösa med hög koncentration och förväntas lagras väldigt bra.
Champagne 2015
Vintern var blöt samt mild och den lilla frost som kom ställde inte till några problem i vingårdarna. Våren fortsatte icke-problematiskt och först i mitten av maj möttes man av exceptionellt torrt väder – med regnfall lägre än 40% av genomsnittet. Kombinerat med höga temperaturer och mycket solsken började odlarna oroa sig för grundvattennivåerna. Tack och lov hade vintern tillhandahållit nog med regn för att hålla den värsta vattenstressen i schack. Fram till och med mitten av augusti höll sig temperaturerna höga och avsaknaden av regn var påtaglig när det den 12:e augusti började regna – och detta kom att hålla i sig fram till början av september. Detta oväder kom att sakta ner mognadsprocessen för druvorna (men tack och lov uppstod inte större bekymmer med röta och sjukdomar i vingårdarna). I de varmare områdena påbörjades skörden mellan den 1:a och 12:e september. Vissa producenter som skördade senare fick utstå viss mängd regn under skörden – men kvaliteten på skörden anses fortfarande vara exceptionell!
2010
Bourgogne 2010
Årgång 2010 är en väldigt högkvalitativ årgång i Bourgogne. Året började väldigt kallt och det svala vädret fortsatte in i den tidiga sommaren. Kombinerat med en rejält blöt juni så blev blomningen såväl svår som sen och oro för mjöldagg uppstod. I slutet av sommaren klarnade vädret upp och augusti och september kom med såväl sol som värme (och tyvärr också lite hagel). Väl i vineriet krävde årgång 2010 en del försiktighet – bland annat var selektion av frukten av ytterst vikt då viss frukt var påverkad av rötan och hageln. De bästa vinerna producerades av försiktiga vinmakare i Côte de Nuits och vinerna visar en fantastisk klassisk Burgundisk elegans som kombinerats med den höga koncentration som är resultatet av den reducerade skörden och varma månaderna i slutet av sommaren.
2005
Bourgogne 2005
Årgång 2005 är en storartad årgång i Bourgogne – det är nästan svårt att hitta någon som ha ett ont ord att säga om årgången och dess viner. Vinerna kan kort och gott beskrivas som fylliga, rika och lena som kombineras av de två ovanliga bisittarna förvånansvärt hög fräschör och bibehållen elegans. Årgången anses generellt bättre för de röda vinerna och och växtsäsongen beskrev av många som en vinmakares dröm. Sommaren kom tidigt med varmt väder redan i juni. Augusti var torr och svalare och precis i tid för september kom det nog med regn för att boosta mognaden utan att spä ut druvorna. Vädret under skörden var perfekt – vilket i sin tur tillåt vinmakarna att vara selektiva och försiktiga i sitt urval. Tack vare den långa växtsäsongen fick man en perfekt balans mellan syra och socker i druvorna som kombinerades med fenolisk mognad vilket i sin skulpterade vinernas snygga tannin struktur.
Tryffelsvinet tipsar
Fler årgångsguider
Vinårgångar i Frankrike
Här har Tryffelsvinet sammanfattat allt du behöver veta om de senaste vinårgångarna i Frankrike
Läs merVinårgångar i Italien
Här har Tryffelsvinet sammanfattat allt du behöver veta om de senaste årgångarna i Italien.
Läs merVinårgångar i Sydafrika
Här har Tryffelsvinet sammanfattat allt du behöver veta om de senaste vinårgångarna i Sydafrika
Läs merVinårgångar i USA
Här har Tryffelsvinet sammanfattat allt du behöver veta om de senaste vinårgångarna i USA
Läs mer