26 november 2021

Bourgognes appellationer

Bourgognes appellationssystem kan tyckas klurigt – vad är egentligen skillnad på genrisk nivå och Bourgogne med geografisk suffix? Och vad är egentligen skillnaden på premier cru och grand cru? Tryffelsvinet har svaret!

Lär dig mer om Bourgognes appellationer

Inom konceptet ”ett vin från Bourgogne” ryms ett brett spektrum av olika färger, provenienser, kvalitetsnivåer och stilar. Det kan ibland verka rörigt, men handlar mycket om att tyda vad som står på etiketten. Man delar generellt in Bourgogne i typerna ”generisk Bourgogne” och ”Bourgogne med geografiskt suffix”:

Generisk Bourgogne

När man pratar om ”generisk Bourgogne” är det oftast den enklaste och mest generiska kategorin av vin. Här kan man dock hitta riktigt mycket värde för pengarna eftersom vissa vinmakare ibland väljer att nedklassificera viner som egentligen lever upp till epitetet ”Bourgogne med geografiskt suffix” om rankorna exempelvis är för unga eller om årgången inte anses vara god nog.  Inom kategorin ”generisk Bourgogne” förekommer följande appellationer:

 1. Bourgogne Rouge görs på pinot noir-druvor som får komma från hela regionen Bourgogne (i Yonne får man inkludera césar och tressot, men generellt är en Bourgogne Rouge alltid 100% pinot noir).
 2. Bourgogne Passetoutgrains är en helt egen appellation vars regler innebär att vinet måste innehålla pinot noir (minst 30 procent) och gamay (minst 15 procent), men även chardonnay, pinot blanc och pinot gris kan användas med upp till 15 procent. Själva appellationen och stilen blir allt mer ovanlig. Läs mer om passetoutgrains här!
 3. Bourgogne Blanc görs på chardonnay som får komma från hela regionen Bourgogne (en liten del pinot blanc och pinot gris är tillåtet)
 4. Bourgogne Aligoté är en 1,600 hektar stor appellation i Bourgogne för viner som görs på druvan aligoté. De bästa vinerna kommer från regionen kring Pernand-Vergelesses, Chitry och i Bouzeron (Bouzeron har till och med en separat appellation med geografiskt suffix för just aligoté). Läs mer om aligoté här!
 5. Coteaux Bourguignos är en helt ny appellation från 2013 som ersatt Bourgogne Grand Ordinaire och som åsyftar mindre vingårdar för både röda (gamay, pinot noir och césar) och vita viner (aligoté, chardonnay, melon de bourgogne, pinot blanc och/eller pinot gris). För röda viner har det stora syftet med appellationen varit att kunna inkludera gamay eftersom reglerna i Beaujolais därmed tillåter de- eller re-klassificering till Coteaux Bourguignons.
 6. Bourgogne Rosé/Bourgogne Clairet görs i liten mängd genom saignée-metoden där man låter röda druvor mascerera med skalen en kort stund för att få en lätt rosa must. Det är dock mycket ovanligt eftersom lagen kräver att om man gör Bourgogne Rosé från en viss vingård måste de druvorna som ej används till rosén nedklassas till en Bourgogne Rouge.
 7. Crémant de Bourgogne är ett mousserande vin från Bourgogne, gjort på den traditionella metoden och som lagrats på sin jästfällning i minst 9 månader. Dessa görs som vitt mousserande eller mousserande rosé. Det finns också den mycket ovanliga Bourgogne Mousseaux för röda mousserande viner.

Bourgogne med geografiskt suffix

Oavsett om du gör röd eller vit Bourgogne har du möjlighet att på etiketten skriva ut ett geografiskt suffix där man nämner en mindre geografisk region där druvorna kommer från. Ju mindre regionen är desto dyrare är oftast vinet (och det är en generell antagande att även kvalitetsnivån går upp i varje steg). Följande suffix är tillåtna:

 1. Region: en mindre region än exempelvis en generisk bourgogne (där druvorna kan komma från hela Bourogne), men fortfarande relativt stor (exempelvis: Hautes Côtes de Nuits, Hautes Côtes de Beaune, Côte Chalonnais)
 2. Kommun/grupp av kommuner: En specifik kommun inom en region (exempelvis: Chambolle-Musigny, Merusault, Gevrey-Chambertin, Pommard
 3. Vingård: Inom kommunerna finns mängder med vingårdar. Står vingårdens namn på etiketten kommer samtliga druvor från denna specifika vingård (exempelvis: Les Amoureuses, Les Charmes, Lavaux-St-Jacques, Les Chateigniers). På franska kallas dessa vingårdslägen climats.
 4. Vingård + Premier Cru: Vissa climats är klassificerade som premier cru, det vill säga en högre kvalitetsklass. Hela 585 olika vingårdar kan lägga till titeln Premier Cru på etiketten. Om det står exempelvis ”Chambolle-Musigny Premier Cru” på flaskan betyder det att druvorna kommer från flera premier crus inom kommunen Chambolle-Musigny. Står det emellertid ”Chambolle-Musigny Premier Cru Les Amoureuses” betyder det att druvorna kommer enbart från climaten ”Les Amoureuses” som är premier cru-klassad.
 5. Vingård + Grand Cru: I Bourogne finns 33 särskilda climats som förärats den absolut högsta klassen, det vill säga Grand Cru. Här hittar du några av världens dyraste viner. En Grand Cru behöver inte skriva ut nanmet på kommunen, utan det räcker med att skriva ut namnet på vingårdsläget. Bonnes Mares Grand Cru är ett exempel på en sådan vingård som ligger i kommunen Chambolle-Musigny.

Text: Anna Rönngren
Källa: Oxford Companion to Wine

Tryffelsvinet tipsar

Bourgognes olika appellationer

årgång slut
kommer snart
årgång slut

2019 Bourgogne Rouge, Camille Giroud

Bourgogne249 kr

2018 Bonnes-Mares Grand Cru, Domaine Robert Groffier

Bourgogne4199 kr

Tryffelsvinet tipsar

Recept till Bourgogneviner

Boeuf Bourguignon

Boeuf bourguignon, en fransk klassiker med mustig smak av rött vin, sidfläsk, vitlök och champinjoner. Ett perfekt långkok att samla vänner och familj omkring.

Läs mer

Variation på rotselleri med stekt ankbröst

Rotselleri på tre sätt – picklad med citron, som en smörig kräm och långlagad i ugnen – får sällskap av stekt ankbröst och rostade hasselnötter. Receptet är skapat av Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008.

Läs mer

Trattkantarellsoppa

Med syrad grädde blir svampsoppan ännu godare, servera som en festlig förrätt eller varmrätt med nybakat bröd.

Läs mer

Kantarellrisotto

Det doftar skog i hela köket, risotton är ljuvligt krämig och god.

Läs mer

Tartar på hjortfilé med rostad lökkräm och löjrom

Allt viltkött får ett lyft av korianderfrön. Hacka hjortköttet till tartaren för bästa smak. Receptet har skapats av Filip Fastén, Årets Kock 2014.

Läs mer

Dovhjort med jordärtskockskräm

Dovhjortsfilé med kräm på jordärtskockor blir till en underbar kombination i denna lyxiga rätt. Syrliga, syltade lökar, en ljuvlig löksky och krispigt ostströssel toppar rätten.

Läs mer

Tryffelsvinet tipsar

Mer spännande vinkunskap

Josetta Saffirios Konstnärsserie Nr. 2: Stina Wirsén

Vi presenterar stolt andra upplagan av unika samlar-Barolon från Josetta Saffirio i form av årgång 2017 Barolo del Comune di Monforte d’Alba Konstnärsserie Nr. 2 med etikett designad av Stina Wirsén. 300 magnumflaskor à 769 kronor lanseras den 3:e maj klockan 10:00 under hemligt artikelnummer som skickas ut till medlemmar av Tryffelsvinets vinklubb via mejl. Håll utkik i din mejlkorg!

Läs mer

Aligoté – Bourgognes doldisdruva

Vit Bourgogne är i princip synonymt med chardonnay – men det är långt ifrån sanningen. Få känner till druvan aligoté – men det är en druva som på senare år fått ett stort uppsving i popularitet. När den är som bäst kan den till och med överglänsa chardonnay – särskilt när den vuxit på branta kullar med mager jordmån. Och det bästa? Den kostar bara en spottstyver av chardonnay från samma område!

Läs mer

Tryffelsvinets dekanteringsguide

Att dekantera – eller lufta – sitt vin kan tyckas avancerat. Det är inte utan anledning som det är ett vanligt tävlingsmoment i internationella sommeliertävlingar. Men behöver det verkligen vara så svårt? Tryffelsvinet har samlat de bästa tipsen om hur, när och varför du skall dekantera dina flaskor. Läs guiden här!

Läs mer