Champagne Thiénot. Frankrike, Champagne

THIÉNOTS HEMSIDA

Alain skapade ett champagnehus från grunden

Det kräver riktig vilja av stål att våga öppna ett champagnehus, men det var precis det Alain Thiénot gav sig i kast med år 1976 när han köpte sina första vingårdar i frand cru-byarna Ay och Mesnil-Sur-Oger.

Historia

När Alains Thiénot startade sitt champagnehus så hade de flesta av hans konkurrenter redan varit verksamma i upp mot 300 år, och det är lätt att tro att hans ambition var ett galet projekt dömt att misslyckas. Alain visste dock vad han gjorde – inte nog med att han vuxit upp med en pappa som varit ansvarig på ett champagnehus; Alain hade i nästan 20 års tid jobbat som vinmäklare. Under dessa år hade han skaffat sig ovärderlig kunskap om regionens olika vingårdar och år 1985 grundades slutligen champagnehuset som kom att bära Alains namn och 1988 lanserades den första champagnen. Alain hade då tagit tillvara på sina djupgående kontakter för att hitta de bästa odlarna och övertygat dem att sälja sina druvor till det nyetablerade champagnehuset och han kunde snabbt säkerställa en imponerande stor tillgång på högklassig must. I samband med grundandet flyttade han med hela familjen till egendomen och började snabbt att renovera den över 2 km långa vinkällaren som ligger 12 meter under marken i Reims. Sedan 1992 har de ett ultramodernt vineri i Taissy. Alains motto är: “En enda passion: Vin. En stark ambition: Kvalitet”. Alain sköter idag vingårdarna tillsammans med sina barn, Stanislas och Garance.

Vingårdar

Fokus har alltid varit kvalitet före kvantitet – något som lever kvar än i dag. Thiénots champagne finns hos många prisbelönta krogar runt om i Europa och resten av världen. Idag äger man 27 hektar vingårdar, där hälften klassificeras som grand eller premier cru. 60% av druvorna till Thienots viner kommer från de egna vingårdarna, medan resten köps från några få långkontrakterade odlare som lever upp till Alains noggranna kvalitetskrav.

Vinifikation

Champagne Thiénot producerar ett antal olika champagner, från non-vintage brut, som har hela 35% reservvin i sig, till årgångschampagner, Blanc de blancs, Blanc de Noirs och andra specialcuvéer. Stilen karaktäriseras av finess, fin frukt och fräschör.

Dina Viner (DVPE 2021-02, Issue 376) listar Champagne Thiénot som en av de producenter som kvalat in i magasinets Grand Cru-system över världens bästa producenter av mousserande vin. Minst fem cuvéer ska ha provats och ett snitt på minst 92 poäng krävs för att kvala in på listan.

2008 Cuvée Alain Thiénot brut, Champagne Thiénot

Champagne799 kr
årgång slut

2012 Brut Vintage, Champagne Thiénot

Champagne499 kr

NV Brut Blanc de Blancs, Champagne Thiénot

Champagne479 kr

NV Brut, Champagne Thiénot

Champagne399 kr