Domaine Barraud. Frankrike, Bourgogne, Pouilly-Fuissé.

Domaine Barrauds hemsida

Generationer av hårt arbete skapar toppklass i Pouilly-Fuissé

Domaine Barraud är en av de ledande vinproducenterna i spännande regionen Mâconnais. “This is an outstanding Pouilly-Fuisse domaine, ambitious in displaying the virtues of individual terroirs and meticulous in its vineyard and cellar work” säger välrenomerade Master of Wine Jasper Morris om egendomen som från och med 2019 är ekologiskt certifierade.

Historia

Domaine Barraud har gått i arv genom familjen sedan egendomen startades av Jean-Marie och Marie Barraud år 1905. Den lilla familjen slog sig då ner i Vergisson (alldeles i närheten av regionens berömda klippblock) och delade inledningsvis mark med andra (som så kallade share croppers) men 1912 hade de sparat ihop tillräckligt med pengar för att köpa sina första egna parceller. 10 år senare – år 1922 – tog Joseph och Marguerite Barraud över. Visionären Jospeh hade näsa för att leta upp nya parceller med stor potential och kunde med hjälp av sitt entreprenörskap snart börja sälja vin till restauranger och caféer. I slutet av 1930-talet var han också en av de första att buteljera sina egna viner. Den första cuvée ”Les Crays” såg dagens ljus 1947. År 1959 var det dags att lämna över till nästa generation. Henri och Monique Barraud var de som myntade familjemottot ”Working well saves time” och kom med sitt noggranna arbete att ytterligare förbättra egendomen. Under deras tid på gården skapades appellationen Saint-Véran år 1971 och deras Saint-Véran Les Pommards såg dagens ljus 1978. Året efter, år 1979, var det återigen generationsskifte när Daniel och Martine Barraud tog över arbetet. Under deras styre började initialerna DB dyka upp på flaskorna, vilket syns än idag. De expanderade också ägorna genom att köpa huset och vingården Clos de la Verchère. Passionen för vin och miljö var (och är) en stark drivkraft för Daniel som är en medlem i föreningen GST Beaune, en förening som verkar för att bevara områdets unika terroir. Daniel och Martines son Julien började arbeta på familjegården år 2006. Juliens mål har sedan dess varit att ta hantverksmässigheten ytterligare ett steg längre för att få vinerna att utvecklas ytterligare. Hans syster Anais anslöt sig till arbetet 2015 för att ta sig an det administrativa arbetet på gården. De många generationernas hårda arbete har verkligen fått utdelning i gårdens viner som levererar en sällsam kraft, energi och syra som är svår att värja sig mot. Familjens motto lyder ”Working well saves time!”.

Vingårdar

Familjen Barraud äger 11 hektar och producerar viner från Saint-Véran, Mâcon Village och Pouilly-Fuissé och deras viner hör till de bästa i appellationerna. Domaine Barraud är alltså en av de lyckliga ägarna till mark inom några av de Pouilly-Fuissévingårdar som från och med skörden 2020 klassificerats till Premier Cru (ett unikum i Bourgogne som inte sett en sådan uppklassificering sedan 1947).

Familjen Barraud medlemmar i Artisan Winemakers of Southern Burgundy som syftar till att bibehålla det unika rurala landskapet i området samt att bevara områdets vin-typicitet samtidigt som man utvecklar vinernas kvalitet. Hänsyn till miljön och ekosystemet står i fokus och man uppmuntrat manuellt arbete framför maskinellt. I området kring Vergisson, där familjen har sitt fäste, är chardonnay den okrönta drottningen. Här är jordmånen mycket gammal och dess kullar utformas av stor mängd kalk och krita. Familjen Barraud jobbar enligt ekologiska principer och kommer från och med skörden 2019 vara helt ekologiskt certifierade. Man håller all form av bekämpningsmedel till ett minimum och använder endast sulfit och kopparsulfat. Allting skördas för hand. Förutom deras uppskattade Pouilly-Fuissé gör det också några vingårdsbetecknade viner från regionen (bland annat la Verchere från en 1,35 ha stor vingård, en Buland från en 0,5 ha stor vingård med ca 70 år gamla stockar som vinifieras på 50 % nya fat samt la Roche som håller en mycket hög klass) och sist men inte minst cuvéen Alliance som är en blend från fyra olika vingårdslägen.

Vinifikation

Efter skörden färdas druvorna snabbt till pressning som sker i skonsamma pneumatiska pressar. Man tillsätter ingen jäst och vinerna jäser antingen i ståltank eller en blandning av stål och fat (för Mâcon) eller i ekfat för toppvinerna från Pouilly-Fuissé. Den malolaktiska jäsningen äger rum på ekfat. Beroende på cuvée spenderar vinerna 10-14 månader på ek innan det förs över till ståltankar, genomgår en lätt klarning och därefter buteljeras utan filtrering.

Rekommenderade viner