Domaine de la Vougeraie. Frankrike, Bourgogne, Nuits-Saint-Georges

Vougeraies hemsida

Monopolmästarna i Bourgogne

Det finns egendomar som har förmånen att arbeta helt utan kompromisser och helt utifrån sina visioner. Det här är en av dem. Domaine de la Vougeraie i byn Premeaux-Prissey ägs och drivs av familjen Boisset.

Historia

Domaine de la Vougeraie såg dagens ljus år 1999. Efter att familjen Boisset från 60- till 90-talet köpt ett en rad olika toppvingårdslägen i både Côte de Nuits och Côte de Beaune valde man under 90-talets slut att slå samman samtliga vingårdslägen till en ny domän. Domaine de la Vougeraie består således av enbart egna vingårdslägen och ingen frukt köps in. När själva domänen skapades valde man namnet Vougeraie efter floden som rinner i närheten av Vougeot. Det första vingårdsläget som köptes var ”Les Evocelles” i Gevrey-Chambertin som anskaffades  redan 1964. Det kom att dröja över 20 år innan egendomen köpte sitt första vingårdsläge i Côte de Beaune. Under 90-talets slut köpte man den kända monopol-vingården Le Clos Blanc (som sägs göra viner som smakar som gyllene nektar) och som endast utgörs av en hektar. Vinerna görs av gårdens vinmakarteam med källarmästare Jean-Luc och unge oenologen Antoine under ledning av direktrisen Sylvie Poillout.

Vingårdar

Idag äger man 74 parceller på totalt 42 hektar (två tredjedelar i Côte de Nuits och Côte de beaune) i 36 olika appellationer. Man gör tre regionala viner, ett 15-tal village viner, ungefär 10 premier cruer och lika många grand cruer. Totalt äger man idag även 4 monopolvingårdar. Juvelen i kronan är deras legendariska monopol Vougeot Premier Cru Le Clos Blanc de Vougeot.

Vinifikation

1994 påbörjade man en omdaning mot ekologisk odling. Idag är alla viner biodynamiskt odlade och ekologiskt certifierade. Husstilen har fullkomlig fokus på elegans och att låta varje enskild terroir få spela huvudrollen. Varje enskilt vingårdsläge har sin egen handsydda vinmakningsmetod, vilket innefattar specialgjorda ekfat för jäsning – ett för varje läge. I fatkällaren arbetar man med åtta olika tunnbinderier som alla bidrar med olika nyanser. Allting sker med hänseende till den mån-kalender som styr det biodynamiska vinodlaråret.