Simonsig Estate. Sydafrika, Stellenbosch

Simonsigs hemsida

En ledande pionjär i 50 år

”Simonsig” är afrikaans för ”Simons utsikt” och som namnet antyder ligger ägorna vid foten av Simonsberg. Namnet Simonsig är dock kanske främst förknippat med deras roll som pionjärer inom Sydafrikansk vinmakning.

Historia

Familjen Malan kom till Sydafrika år 1688 då Jaques Malan klev av skeppet vid kapudden, men det skulle dröja fram till 1952 innan Frans Malan köpte Simonsig Estate i Stellenbosch. Frans var en riktig pionjär och bidrog på många sätt till viktiga innovationer inom vinmakningen och vinnäringen i regionen som kom att sätta Sydafrika på vinkartan. Bland annat var han först att buteljera mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden (idag känt som Méthode Cap Classique) i form av Kaapse Vonkel år 1971. Frans Malan grundade redan 1978 en förskola och en fotbollsplan till vingårdsarbetarnas barn för att barnen skulle kunna växa upp i trygghet. Han var också en av grundarna till Stellenbosch Wine Route som besöks av hundratusentals turister årligen. Idag drivs gården av Frans söner; Francois och Johan och deras barnbarn Francois-Jaques, Christelle och Michael. Johan Malan utsågs nyligen av Diners International till ”Wine Maker of the Year 2020”.

Vingårdar

Simonsig Estate har en mycket bred portfölj och producerar de flesta sorters stilar som Stellenbosch har att erbjuda. Man har dryga 200 hektar odlad mark där cabernet sauvignon, shiraz, sauvignon blanc och chardonnay står för den största delen. Många av vingårdarna ligger inte långt ifrån False Bay och svalkas av de kyliga vindarna som blåser in från Atlanten. Man producerar mousserande viner, vita viner på bland annat chardonnay, chenin blanc, riesling, gewürztraminer samt röda viner på cabernet sauvignon, merlot, shiraz, pinotage samt söta vita viner i Sauternes-stil. Simonsig har vin för alla smaker!

Vinifikation

Simonsig gör vin på traditionellt vis. De vita vinerna jäser i ståltank eller i ekfat beroende på druva. Batonnage tillämpas på de flesta vita vinerna. Man använder sig av både fransk och amerikansk ek för lagring, både nya och delvis använda fat. De flesta av de röda vinerna jäser i ekfat och får en ganska lång skalkontakt. Man använder sig ofta av lokala jäststammar och jäser ofta i relativt låg temperatur. För deras mousserande viner används Cap Classique-metoden, dvs. samma metod som den traditionella metoden i Champagne.

Simonsig Estate – en rättvis vingård i Sydafrika

Simonsig har, som en av flera vingårdar i vinområdena runt Kapstaden, valt att ta ett viktigt ansvar för sina anställda och deras familjer. Familjen Malan var med i den lilla grupp av vinbönder som tillsammans tog de första stegen för att förbättra vingårdsarbetarnas livsvillkor. Idag är Simonsig ledande bland de sydafrikanska vingårdarna inom bland annat lönenivån och övriga förmåner för lantarbetarna.

”De som bor och arbetar här är en del av gemenskapen på gården. Min pappa var en föregångare och vi fortsätter att driva ett företag som tar socialt samhällsansvar, inte för att vi måste utan för att det är det enda rätta” säger François Malan.

Det är inte vanligt för en lantarbetare i Sydafrika att vara fackligt ansluten, men majoriteten av de anställda på Simonsig är med i facket som sköter löneförhandlingarna på gården. Alla fast anställda har en pensionsförsäkring, kvinnorna har betald mammaledighet i lagstadgade fyra månader och alla har en sjukförsäkring. Man är dessutom anslutna till såväl Wieta, BWI, HACCP, IPW och CVC.

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Simonsig Estate

2020 Simonsig Cape Blend, Simonsig Estate

Stellenbosch89 kr

2020 Simonsig Chardonnay, Simonsig Estate

Stellenbosch98 kr

2021 Simonsig Chenin Blanc, Simonsig Estate

Stellenbosch98 kr
nyhet

2020 Chenin avec Chêne, Simonsig Estate

Stellenbosch199 kr

2020 Kaapse Vonkel Brut, Simonsig Estate

Stellenbosch155 kr

2018 Labyrinth Cabernet Sauvignon, Simonsig

Stellenbosch159 kr
årgång slut

2018 The Grapesmith Die Kluisenaar, Simonsig Estate

Stellenbosch199 kr

2018 The Grapesmith Mediterraneo, Simonsig Estate

Stellenbosch199 kr

2018 Tiara, Simonsig Estate

Stellenbosch209 kr
nyhet

2014 Redhill Pinotage, Simonsig Estate

Stellenbosch319 kr

2019 Redhill Pinotage, Simonsig Estate

Stellenbosch249 kr

2017 Frans Malan Cape Blend, Simonsig Estate

Stellenbosch219 kr
nyhet

2015 Merindol Syrah, Simonsig

Stellenbosch299 kr
kommer snart

2004 Tiara, Simonsig

Stellenbosch319 krLanseringsdatum: 09/12