Simonsig Estate. Sydafrika, Stellenbosch

Simonsigs hemsida

En ledande pionjär i 50 år

”Simonsig” är afrikaans för ”Simons utsikt” och som namnet antyder ligger ägorna vid foten av Simonsberg. Namnet Simonsig är dock kanske främst förknippat med deras roll som pionjärer inom Sydafrikansk vinmakning.

Historia

Familjen Malan kom till Sydafrika år 1688 då Jaques Malan klev av skeppet vid kapudden, men det skulle dröja fram till 1952 innan Frans och Liza Malan köpte Simonsig Estate i Stellenbosch. Frans var en riktig pionjär och bidrog på många sätt till viktiga innovationer inom vinmakningen och vinnäringen i regionen som kom att sätta Sydafrika på vinkartan. Bland annat var han först att buteljera mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden (idag känt som Méthode Cap Classique) i form av Kaapse Vonkel år 1971. Frans Malan grundade redan 1978 en förskola och en fotbollsplan till vingårdsarbetarnas barn för att barnen skulle kunna växa upp i trygghet. Han var också en av grundarna till Stellenbosch Wine Route som besöks av hundratusentals turister årligen. Idag drivs gården av den numera avlidne Frans söner; François Malan (som sköter om vingårdarna) och Johan Malan (egendomens wine director som år 2020 utsågs till  ”Diners International Wine Maker of the Year ”). Barnbarnen Francois-Jaques, Christelle och Michael utgör tredje generationen som idag också är involverade i företaget, bland annat utsågs Michael Malan till Cellarmaster på gården i januari 2023. Som en av Sydafrikas första cellarmasters i tredje generation har Michael en storslagen historia att bygga vidare på. Hans första jobb var att utse  Danna de Jongh till ny ansvarig för gårdens Méthode Cap Classique-viner och Frank Slabbert som ny assisterande vinmakare.

Vingårdar

Simonsig Estate har en mycket bred portfölj och producerar de flesta sorters stilar som Stellenbosch har att erbjuda. Man har dryga 200 hektar odlad mark där cabernet sauvignon, shiraz, sauvignon blanc och chardonnay står för den största delen. Många av vingårdarna ligger inte långt ifrån False Bay och svalkas av de kyliga vindarna som blåser in från Atlanten. Man producerar mousserande viner, vita viner på bland annat chardonnay, chenin blanc, riesling, gewürztraminer samt röda viner på cabernet sauvignon, merlot, shiraz, pinotage samt söta vita viner i Sauternes-stil. Simonsig har vin för alla smaker!

Vinifikation

Simonsig gör vin på traditionellt vis. De vita vinerna jäser i ståltank eller i ekfat beroende på druva. Batonnage tillämpas på de flesta vita vinerna. Man använder sig av både fransk och amerikansk ek för lagring, både nya och delvis använda fat. De flesta av de röda vinerna jäser i ekfat och får en ganska lång skalkontakt. Man använder sig ofta av lokala jäststammar och jäser ofta i relativt låg temperatur. För deras mousserande viner används Cap Classique-metoden, dvs. samma metod som den traditionella metoden i Champagne.

Simonsig Estate – en rättvis vingård i Sydafrika

Simonsig har, som en av flera vingårdar i vinområdena runt Kapstaden, valt att ta ett viktigt ansvar för sina anställda och deras familjer. Familjen Malan var med i den lilla grupp av vinbönder som tillsammans tog de första stegen för att förbättra vingårdsarbetarnas livsvillkor. Idag är Simonsig ledande bland de sydafrikanska vingårdarna inom bland annat lönenivån och övriga förmåner för lantarbetarna.

”De som bor och arbetar här är en del av gemenskapen på gården. Min pappa var en föregångare och vi fortsätter att driva ett företag som tar socialt samhällsansvar, inte för att vi måste utan för att det är det enda rätta” säger François Malan.

Det är inte vanligt för en lantarbetare i Sydafrika att vara fackligt ansluten, men majoriteten av de anställda på Simonsig är med i facket som sköter löneförhandlingarna på gården. Alla fast anställda har en pensionsförsäkring, kvinnorna har betald mammaledighet i lagstadgade fyra månader och alla har en sjukförsäkring. Man är dessutom anslutna till såväl Wieta, BWI, HACCP, IPW och CVC.

”5 snabba” med Danna de Jongh

What is your favorite time of the year in the vineyards?
”Autumn is my favourite time in the vineyards, just after harvest. When the lush and rich greens turn into the deep warm oranges, vivid yellows, and reds. It is a great time to self-reflect and prepare for the new growing season, while the young wines are still in their early stages of development.”

What is your favorite part of being a winemaker?
”Tasting, Tasting… Tasting! It is a lot of fun, especially if your vision becomes reality in the glass.”

What is your least favorite part of being a winemaker?
”Loadshedding during harvest! It makes your harvest day a lot longer.”

If you had to describe the style of your winemaking with just one sentence – what would it be?
”A balance of minerality and delicate bouquet of stone fruit and subtle floral notes, finished off with a silky and refined finish.”

Which of your own wines would you bring to a deserted island, and why?
”The Kaapse Vonkel Brut, it will be the life of the party.”

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Simonsig Estate

2020 Simonsig Cape Blend, Simonsig Estate

Stellenbosch95 kr
nyhet

2021 Simonsig Chardonnay, Simonsig Estate

Stellenbosch99 kr

2021 Simonsig Chenin Blanc, Simonsig Estate

Stellenbosch99 kr

2020 Chenin avec Chêne, Simonsig Estate

Stellenbosch199 kr

2020 Kaapse Vonkel Brut, Simonsig Estate

Stellenbosch159 kr

2018 Labyrinth Cabernet Sauvignon, Simonsig

Stellenbosch159 kr

2019 The Grapesmith Die Kluisenaar, Simonsig Estate

Stellenbosch219 kr

2018 Tiara, Simonsig Estate

Stellenbosch219 kr

2014 Redhill Pinotage, Simonsig Estate

Stellenbosch319 kr

2019 Redhill Pinotage, Simonsig Estate

Stellenbosch259 kr

2017 Frans Malan Cape Blend, Simonsig Estate

Stellenbosch239 kr

2015 Merindol Syrah, Simonsig

Stellenbosch299 kr
kommer snart

2015 Tiara (magnum), Simonsig Estate

Stellenbosch549 krLanseringsdatum: 01/09
nyhet

2018 Cuvée Royale Blanc de Blancs, Simonsig Estate

Stellenbosch195 kr