Recept

Karljohansoppa med gruyère och bacon

En av våra mest ståtliga svampar, Karljohan, är det gott att laga soppa på. Krispigt bacon och lagrad ost blir fina smakbrytningar. Servera antingen som förrätt eller som huvudrätt, då gärna med ett gott bröd.

Gör såhär

  1. Grovhacka den färska svampen eller lägg den torkade i kallt vatten ca 10 min. Skala och skiva lök och vitlök fint.
  2. Hetta upp smör i en kastrull. Stek lök och vitlök mjuk.
  3. Tillsätt svampen och stek på medelvärme 8 min. Häll på vinäger och låt den koka in.
  4. Tillsätt grädde, vatten och smulad buljong. Sjud ca 10 min. Smaka av med salt och peppar.
  5. Riv osten. Stek bacon krispigt och låt rinna av på hushållspapper. Hacka persilja.
  6. Toppa soppan ned ost, bacon, persilja och krutonger.

Receptkreatör: Arla
Originalrecept: Karljohansoppa med gruyère och bacon

Ingredienser

4 personer (förrätt)
Tillagningstid: 30 minuter

500 gram färsk Karljohansvamp eller 30 g torkad
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
25 gram Arla® svenskt smör
3 msk sherryvinäger
3 dl vispgrädde
5 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
Salt och svartpeppar

Topping
150 gram Gruyère
140 gram tärnat bacon
Färsk persilja
Krutonger