Recept

Klassisk plankstek

Duchessepotatis är extra lyxigt potatismos med äggula och riven cheddarost. Ta en genväg och servera planksteken med färdig bearnaisesås.

Gör såhär

Duchessepotatis:

  1. Skala potatisen. Koka i lättsaltat vatten ca 25 min.
  2. Häll av och mosa.
  3. Rör ner äggulor, smör, salt och ost.

Biff:

  1. Skär köttet i skivor och platta till dem något. Salta och peppra, stek i smör ca 3 min på varje sida.

Tillbehör:

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Dela tomaterna och strö på persilja och ströbröd, salt. Smält smör och ringla på.
  3. Fördela haricots verts i 6 högar och rulla in i bacon.
  4. Lägg tomater och haricots verts på en plåt och tillaga i mitten av ugnen ca 10 min.

Servering:

  1. Spritsa eller klicka duchessepotatisen på en planka.
  2. Gratinera i övre delen av ugnen ca 5 min.
  3. Lägg köttet i mitten av plankan och fördela tomater och haricots verts på köttet. Servera med bearnaise.

Receptkreatör: Arla
Originalrecept: Plankstek

Ingredienser

4 personer
Tillagningstid: 60+ minuter

Duchessepotatis:
750 g potatis
3 äggulor
6 msk Arla® svenskt smör
1 tsk salt
1 dl Kvibille® Riven ost Cheddar

Biff:
600g oxfilé (går att ersätta med annat kött som biff, entrecôte etc)
salt & peppar
Arla® svenskt smör för stekning

Tillbehör:
2 tomater
1/2 dl hackad persilja
1/2 dl ströbröd
1 krm salt
1 msk Arla® svenskt smör
200 g färska haricots verts
6 skivor bacon
2 dl bearnaisesås (om du inte gör den själv – isåfall har du ett recept här!)