Recept

Klassisk plankstek

Duchessepotatis är extra lyxigt potatismos med äggula och riven cheddarost. Ta en genväg och servera planksteken med färdig bearnaisesås.

Gör såhär

Duchessepotatis:

  1. Skala potatisen. Koka i lättsaltat vatten ca 25 min.
  2. Häll av och mosa.
  3. Rör ner äggulor, smör, salt och ost.

Biff:

  1. Skär köttet i skivor och platta till dem något. Salta och peppra, stek i smör ca 3 min på varje sida.

Tillbehör:

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Dela tomaterna och strö på persilja och ströbröd, salt. Smält smör och ringla på.
  3. Fördela haricots verts i 6 högar och rulla in i bacon.
  4. Lägg tomater och haricots verts på en plåt och tillaga i mitten av ugnen ca 10 min.

Servering:

  1. Spritsa eller klicka duchessepotatisen på en planka.
  2. Gratinera i övre delen av ugnen ca 5 min.
  3. Lägg köttet i mitten av plankan och fördela tomater och haricots verts på köttet. Servera med bearnaise.

Receptkreatör: Arla
Tillagningstid: 60+ minuter

Ingredienser

4 personer

Duchessepotatis:
750 g potatis
3 äggulor
6 msk smör
1 tsk salt
1 dl riven ost

Biff:
600g oxfilé (går att ersätta med annat kött som biff, entrecôte etc)
salt & peppar
Smör för stekning

Tillbehör:
2 tomater
1/2 dl hackad persilja
1/2 dl ströbröd
1 krm salt
1 msk smör
200 g färska haricots verts
6 skivor bacon
2 dl bearnaisesås (om du inte gör den själv – isåfall har du ett recept här!)

Kryddiga och sofistikerade röda viner

2016 Château Tour Sieujean

Bordeaux299 kr
95poäng

2016 Radici Taurasi, Mastroberardino

Kampanien359 kr
95poäng

2017 Barolo Serralunga d’Alba, Rivetto Dal 1902

Piemonte499 kr
94poäng