Recept

Paella

Spansk paella – färgstark och festlig – med saffran, räkor och avorioris. Tillaga och servera den gärna i en stor wok.

Gör såhär

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i smör i en tjockbottnad, stor gryta eller wok. Rör i saffran och ris.
  2. Häll på vatten och fond. Låt riset koka på svag värme under lock ca 20 min.
  3. Rör ihop smör, limesaft och sambal oelek.
  4. Skala räkorna, men spara några oskalade till garnering.
  5. Kärna ur paprikan. Skär paprika, tomater och kyckling i bitar. Låt musslorna rinna av.
  6. Rör ner kryddsmöret i klickar i riset och eventuellt mer vatten. Lägg ner kyckling, skaldjur och grönsaker. Lägg på locket och låt allt bli varmt. Strö över persilja.

Receptkreatör: Arla

Ingredienser

4 personer

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör till stekning
1/2 pkt saffran à 0,5 g
2 1/2 dl avorioris
5 dl vatten
3 msk kycklingfond
40 g smör
pressad saft av 1 lime
1 krm sambal oelek
500 g stora räkor med skal
1 paprika
3 tomater
1 grillad kyckling
225 g musslor
1/2 dl grovhackad färsk persilja

Krispiga och torra vita viner

2019 Riesling Tradition, Philipp Kuhn

Pfalz159 kr

2020 Château Bonnet Blanc, André Lurton

Bordeaux95 kr

2020 Fiano di Avellino, Mastroberardino

Kampanien169 kr