Recept

Ugnsbakad röding med ”sauce au trois caviars” och glacerade grönsaker

En riktigt lyxig och lättlagad festmåltid med tre sorters rom

Gör såhär

Rödingen:

  1. Sätt ugnen på 100°.
  2. Putsa och salta rödingfiléerna. Låt stå i kyl ca 30 min.
  3. Lägg fisken på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga i mitten av ugnen ca 15 min till en innertemperatur på 45-50° Dra av skinnet på fisken och riv över citronskal och plockad dill.

Sås:

  1. Koka ihop vin, vinäger, vitlök och schalottenlök tills ¼ återstår. Tillsätt grädden och koka upp.
  2. Tillsätt smöret försiktigt i omgångar och mixa samtidigt med stavmixer. Såsen ska bli tjock och blank. Tillsätt citronsaft och salt.
  3. Rör ner rom och gräslök vid servering.

Grönsaker:

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Dela och rosta paprikan i mitten av ugnen tills den fått fin färg, ca 20 min.
  3. Dela och kärna ur och skär i mindre bitar. Skiva zucchinin tunt.
  4. Strimla och skölj purjolöken. Hyvla rädisorna tunt, gärna på mandolin.
  5. Värm grönsakerna och potatisen i smör, pressa över citron och tillsätt gräslök. Smaka av med salt.

Receptkreatör: Arla
Originalrecept: Ugnsbakad röding med ”sauce au trois caviars” och glacerade grönsaker

Ingredienser

4 portioner
Tillagningstid: 60+ minuter

4 rödingfiléer
1 tsk salt
½ finrivet skal av citron

Sås:
2 dl vitt vin
1 msk vitvinsvinäger
3 msk finhackad schalottenlök
1 finhackad vitlöksklyfta
2 msk Arla Ko® Syrad grädde
150 gram Arla® svenskt smör
2 tsk pressad pressad citron
1 krm salt
60 gram forellrom, löjrom och svart stenbitsrom
3 msk skuren färsk gräslök

Grönsaker:
1 gul paprika
1 gul zucchini
1 liten purjolök
1 knippe rädisor
1 knippe
2 msk hackad färsk gräslök
200 gram kokt färskpotatis
2 msk Arla® svenskt smör
1 tsk pressad citron
1 krm salt

Krispiga och torra vita viner

nyhet

2022 Simonsig Chenin Blanc, Simonsig Estate

Stellenbosch109 kr
nyhet

2022 Riesling Tradition, Philipp Kuhn

Pfalz185 kr

2020 Ekam Riesling Albarino, Castell d’Encus

Katalonien329 kr