Head på hemsidan:

26 april 2024

5 saker du inte visste om spätburgunder

I denna artikel fokuserar på tysk pinot noir – även kallad spätburgunder. Här listar vi fem spännande fakta om druvsorten och toppar dessutom laget med vår favoritspätburgunder redo på Systembolagshyllan och ett tillhörande recept på en riktig klassiker som räddar vilken middag som helst!

Lär dig mer om pinot noir från Tyskland

1. Spätburgunder är det tyska namnet på pinot noir. Ordet ”spät” betyder ”sen” eftersom druvsorten mognar sent på hösten medan ordet ”burgunder” syftar på druvans ursprung: Bourgogne. Ibland förekommer även synonymen klevner.

2. Charles III – Karl den fete i folkmun – sägs ha tagit druvan till landet redan 884 och druvan var vida planterad i Rheingau på 1200-talet . På 1500-talet hade den nått Pfalz, där Philipp Kuhn håller till.

3. Näst Frankrike och USA är det Tyskland som odlar mest pinot noir i världen. I Tyskland har odlingarna ökat med 4000 hektar de senaste 20 åren och utgör idag 11% av odlingarna i landet.

4.  Spätburgunder är den mest odlade blåa druvsorten i Tyskland och används till såväl mousserande, rött och rosé. Särskilt vanlig är den i Baden, Rheinpfalz, Rheinhessen, Württemberg, Ahr och Assmanshausen i Rheingau

5. Den traditionella stilen av tysk pinot noir – spätburgunder – är känd för sin komplexitet, elegans och finess och har blivit en stor favorit hos de vinälskare som uppskattar eleganta viner med stor personlighet.

Text: Anna Rönngren
Källa: Wines of Germany

Tryffelsvinet tipsar

Recept till spätburgunder

Biff Rydberg

Biff Rydberg är bland det godaste som svensk husmanskost har producerat. Med mör oxfilé, smörstekt potatis och bakad lök är det en given succé.

Läs mer

Kalvschnitzel med svartkål och brynt smör

Att rosta mjölet till paneringen ger ny smak åt schnitzeln. Servera svartkål med syra från citron och nötigt, brynt smör till. Receptet har skapats av Filip Fastén, Årets Kock 2014.

Läs mer

Helstekt kyckling med örter

Örter och citron under skinnet ger kycklingen extra mycket smak. Helstekt kyckling sköter sig själv i ugnen!

Läs mer

Tryffelsvinet tipsar

Lär dig mer om vin!

Lär dig mer om rosévin

Från Provence till Piemonte, från blekaste lökskal till hallonsyltstoner – rosévin är långt ifrån ett enkelt sommarvin. Här reder vi ut hur det rosa vinet egentligen blir till, varför färgen inte säger ett dyft om kvalitet, och varför rosé är ett av vinvärldens mest mångsidiga matviner.

Läs mer

Varför doftar vissa rieslingviner petroleum?

Petroleum, bensin, fotogen – kärt barn har många namn, men i vinvärlden är det ofta just petroleum som används för att beskriva den karakteristiska doften som kan utvecklas i vissa rieslingviner. Men vad är det egentligen som orsakar denna arom, och varför uppstår den främst i riesling?

Läs mer

Vinlusens framfart: en katastrof som förändrade vinvärlden (och hur vi räddade vinet)

Den lilla vinlusen phylloxera är ansvarig för en av vinvärldens mest förödande kriser. Under 1800-talet ödelade den miljontals hektar vingårdar i Europa – och effekterna märks än idag. I denna artikel får du veta hur katastrofen började, varför lösningen blev ympning, och vilka vingårdar som än idag står oympade.

Läs mer