Head på hemsidan:

26 april 2024

5 saker du inte visste om spätburgunder

I denna artikel fokuserar på tysk pinot noir – även kallad spätburgunder. Här listar vi fem spännande fakta om druvsorten och toppar dessutom laget med vår favoritspätburgunder redo på Systembolagshyllan och ett tillhörande recept på en riktig klassiker som räddar vilken middag som helst!

Lär dig mer om pinot noir från Tyskland

1. Spätburgunder är det tyska namnet på pinot noir. Ordet ”spät” betyder ”sen” eftersom druvsorten mognar sent på hösten medan ordet ”burgunder” syftar på druvans ursprung: Bourgogne. Ibland förekommer även synonymen klevner.

2. Charles III – Karl den fete i folkmun – sägs ha tagit druvan till landet redan 884 och druvan var vida planterad i Rheingau på 1200-talet . På 1500-talet hade den nått Pfalz, där Philipp Kuhn håller till.

3. Näst Frankrike och USA är det Tyskland som odlar mest pinot noir i världen. I Tyskland har odlingarna ökat med 4000 hektar de senaste 20 åren och utgör idag 11% av odlingarna i landet.

4.  Spätburgunder är den mest odlade blåa druvsorten i Tyskland och används till såväl mousserande, rött och rosé. Särskilt vanlig är den i Baden, Rheinpfalz, Rheinhessen, Württemberg, Ahr och Assmanshausen i Rheingau

5. Den traditionella stilen av tysk pinot noir – spätburgunder – är känd för sin komplexitet, elegans och finess och har blivit en stor favorit hos de vinälskare som uppskattar eleganta viner med stor personlighet.

Text: Anna Rönngren
Källa: Wines of Germany

Tryffelsvinet tipsar

Recept till spätburgunder

Biff Rydberg

Biff Rydberg är bland det godaste som svensk husmanskost har producerat. Med mör oxfilé, smörstekt potatis och bakad lök är det en given succé.

Läs mer

Kalvschnitzel med svartkål och brynt smör

Att rosta mjölet till paneringen ger ny smak åt schnitzeln. Servera svartkål med syra från citron och nötigt, brynt smör till. Receptet har skapats av Filip Fastén, Årets Kock 2014.

Läs mer

Helstekt kyckling med örter

Örter och citron under skinnet ger kycklingen extra mycket smak. Helstekt kyckling sköter sig själv i ugnen!

Läs mer

Tryffelsvinet tipsar

Lär dig mer om vin!

Pinotage 100 år – dåtid, nutid och framtid

När man talar om Sydafrikas unika vinidentitet är det omöjligt att inte nämna pinotage – druvan som i år fyller 100 år. Den skapades 1925 av professor Abraham Izak Perold vid Stellenbosch University, genom en korsning av pinot noir och cinsault (som då gick under namnet hermitage i Sydafrika) och därav namnet: pinot + hermitage = pinotage. Tanken var att kombinera pinot noirs elegans med cinsaults robusthet och tålighet. Resultatet blev en druva som från början var svårhanterlig, men som med tiden utvecklat en alldeles egen personlighet och blivit snudd på Sydafrikas nationaldruva.

Läs mer

Josetta Saffirios Konstnärsserie Nr. 5: Anna Ileby

Vi presenterar stolt femte upplagan av unika samlar-Barolon från Josetta Saffirio i form av årgång 2021 Barolo del Comune di Monforte d’Alba Konstnärsserie Nr. 5 med etikett designad av Anna Ileby. Läs mer om konstverket, konstnären och välgörenhetsauktionen här!

Läs mer

Lär dig mer om rosévin

Från Provence till Piemonte, från blekaste lökskal till hallonsyltstoner – rosévin är långt ifrån ett enkelt sommarvin. Här reder vi ut hur det rosa vinet egentligen blir till, varför färgen inte säger ett dyft om kvalitet, och varför rosé är ett av vinvärldens mest mångsidiga matviner.

Läs mer