11 september 2023

Grenache – vinvärldens viktigaste doldisdruva

Den tredje fredagen i september firas årligen den internationella grenachedagen världen över. Lär dig mer om druvan, vad man kan äta till och hitta Tryffelsvinets godaste viner som innehåller grenache!

Grattis till oss vinälskare på internationella grenache-dagen!

Trots att grenache i frankrike endast slås av merlot i odlingsareal hamnar den förvånandsvärt ofta i skymundan och många känner knappt till något om druvan eller dess egenskaper. En förklaring till det kan vara att grenache ofta blandas som en komponent tillsammans med andra druvor för att nå en högre helhet – ofta tillsammans med druvsorter som har mer färg och struktur än grenache. På senare år ser vi dock fler och fler endruvsviner gjorda på 100% grenache som är väl värda att smaka även om en klassisk grenache dricks i exempelvis en rhôneblend tillsammans med syrah och mourvèdre eller i en rioja tillsammans med tempranillo.

Grenacheviner är vanligtvis relativt ljusa i färgen (även om låga skördeuttag tenderar att koncentrera färgen och tanninnivån såsom i Châteauneuf-du-Pape) och har en rustik ton med en upplevelse av fruktsötma. Om rankorna bevattnas – som man vanligtvis gör i nya världens vingårdar) tappar druvan lätt sin distinkta karaktäristik. Världens bästa exemplar, där druvorna beskurits ordentligt och tillåtits uppnå optimal mognad, ger druvan viner av absolut världsklass som kräver lång lagring i källaren för att komma ut till sin rätt. Fina exemplar görs, förutom i Spanien och Frankrike, även i Kalifornien och Sydafrika. Druvans två stora moderna popularitetsskjutsar kom dels i samband med att ”The Rhône Rangers Movement” spred populariteten för rhônedalens druvor runt tidigt 90-tal och dels för att naturvinsrörelsens unga hungriga vinmakare idag skapar nya uttryck av druvan som visar att den har en närmast avundsvärd versatilitet.

Kända synonymer till grenache

Spanien – Garnacha
Sardinien – Cannonau
Portugal – Aragones

Vill du ha fler tips? Bli medlem i Tryffelsvinets Vinklubb här!

Medlemskapet är kostnadsfritt och ger dig tillgång till alla våra inbjudningar, hemliga artikelnummer och annan spännande information först av alla.

Text: Anna Rönngren

Tryffelsvinet tipsar

Viner som innehåller grenache

tillfälligt slut

Le Petit Tracteur de Brunel, André Brunel

Vin de France115 kr
bio

2021 Galets Rouges, Château Mourgues du Grès

Rhône159 kr
nyhet

2022 Secateurs Red Blend, Badenhorst Family Wines

Swartland159 kr
95poäng
prissänkt

2020 Grenache Mataro, Eperosa

Barossa329 kr 379 kr
årgång slut

2018 Priorat, Ferrer Bobet

Katalonien419 kr

2018 Priorat Vinyes Velles, Ferrer Bobet

Katalonien499 kr
tillfälligt slut

2021 Château la Tour de Beraud Rouge 5 liter

Rhône549 kr
nyhet

2016 Ancestor Vine Grenache 1850, Cirillo Estate

Barossa549 kr

2020 Stonegarden 1858 Grenache, Eperosa

Barossa659 kr

2019 Priorat Vinyes Velles, Ferrer Bobet

Katalonien499 kr

Tryffelsvinet tipsar

Mat som passar till grenache

Grillade lammracks med smörkokt lök

Grillade lammracks går snabbt att tillaga. Små lökar som kokas mjuka i smör och blandas med gröna bönor blir gott tillbehör till våra peppriga lammracks.

Läs mer

Chiliglaserade revbensspjäll med potatis- och avokadosallad

Revbensspjäll som kokas och sedan glaseras och grillas blir härligt saftiga och goda.

Läs mer

Hamburgare med tre sorters lök

Saftig burgare som först sotas i torr stekpanna för att få den rökiga, grillade smaken. God med en smält skiva ost och lök i olika former.

Läs mer

Tryffelsvinet tipsar

Mer spännande vinkunskap

5 saker du inte visste om spätburgunder

I denna artikel fokuserar på tysk pinot noir – även kallad spätburgunder. Här listar vi fem spännande fakta om druvsorten och toppar dessutom laget med vår favoritspätburgunder redo på Systembolagshyllan och ett tillhörande recept på en riktig klassiker som räddar vilken middag som helst!

Läs mer

Tryffelsvinets bröllopsguide – så väljer du vin till bröllopet

Hur väljer man de perfekta vinerna till bröllopet? Hur långt innan skall man beställa vinerna? Vad gör jag om jag får vin över? Hur skall vinerna serveras vid middagen? Frågorna är många, men Tryffelsvinet har svaret!

Läs mer

Succé för Josetta Saffirios Konstnärsserie: 2019 Barolo Edition 4 Lisa Larsson

Årets version av Josetta Saffirios specialetikett var inget annat än en supersuccé! Inte nog med att flaskorna sålde slut under en timme – originalkonstverket auktionerades ut för hela 30,000 kronor som donerats till välgörenhet.

Läs mer