Head på hemsidan:

07 juli 2024

Passetoutgrains – Bourgognes bortglömda pärla

Passetoutgrains är en stil som få känner till, men för den initierade är det ett riktigt hett tips när det kommer till prisvärd Bourgogne. Men vad innebär det egentligen ? Tryffelsvinet har svaret!

Vad är Bourgogne Passetoutgrains?

Passetoutgrains är en spännande och älskvärd vinstil bland Bourgognes alla dyra högdjur. Merparten dricks upp inom Frankrikes gränser och det är relativt sällan vi finner exempel här i Sverige. Bourgogneexperten Jasper Morris beskriver den som “den röda törstsläckaren från Bourgogne”, vilket säger en del om stilen. I sin ungdom är de ofta mörka i färgen och lätt animaliska i stilen men kan med ålder utveckla viss förfining då pinot noir-aromerna börjar ta över. De är förtjusande förföriska i alla åldrar.

Bourgogne Passetoutgrains är en helt egen appellation vars regler innebär att vinet måste innehålla pinot noir (minst 30 procent) och gamay (minst 15 procent), men även chardonnay, pinot blanc och pinot gris kan användas med upp till 15 procent. Själva appellationen och stilen blir allt mer ovanlig. Förr var det vanligt med så kallade ”field blends” där olika druvsorter (som exempelvis gamay och pinot noir) växte sida vid sida i samma vingård. Vinerna plockades samtidigt och jästes i samma kar. I takt med att vingårdar omplanteras så har gamay fått ge vika åt den mycket högre ansedda pinot noir, enligt devisen ”money talks” eftersom rena pinot noir-viner helt enkelt genererar mer pengar.

Historisk bakgrund och produktion

Druvsorten gamay är kanske mest känd från regionen Beaujolais och det är lätt att tro att den inte alls förekommer i Côte d’Or, men inget kunde vara mer fel. Faktum är att gamay har odlats här i flera hundra år. Med dagens globala uppvärmning som lett till att nutidens viner blir tillgängliga att dricka mycket tidigare bör man komma ihåg att en Bourgogne förr krävde åratal i vinkällarens mörker för att dess tanniner och syra skulle lugna ner sig och mogna. Gamay gav då vinmakarna någonting ungt och friskt att dricka under tiden. Själva ordet ”passetoutgrains” är baserad på ett gammal dialektalt ord som betyder ungefär ”släng i allt” vilket appellerar till just traditionen att blenda olika druvsorter i samma vin. Numera har stilen kommit tillbaka i popularitet – även om det är få som fortfarande gör en – som en prisvärd och lättdrucken följeslagare till vilken tillställnings som helst. Såväl Domaine Taupenot-Merme, Domaine Trapet och Domaine Robert Chevillon gör samtliga seriös passetoutgrains som verkligen är värda att testa!

Smakprofil och matmatchning

Passetoutgrains-viner är kända för sin fruktighet och friskhet. De har ofta toner av röda bär som hallon och körsbär, med en lätt kryddighet. Vinet är mångsidigt och passar bra till en rad maträtter, inklusive kyckling, fläskkött och vegetariska rätter. Dess lätta kropp och friska syra gör det till ett utmärkt val för både vardag och fest.

Vill du läsa mer om Bourgognes appellationssystem? Spana in vår artikel här!

Text: Anna Rönngren
Källa: Oxford Companion to Wine

Tryffelsvinet tipsar

Mat som passar till passetoutgrains

Citronkyckling med oliver

Ljuvligt doftande citronkyckling kryddad med vitlök och rosmarin. En sagolik kycklinggryta hämtad ur medelhavsköket, toppad med citronklyftor.

Läs mer

Helstekt kyckling med örter

Örter och citron under skinnet ger kycklingen extra mycket smak. Helstekt kyckling sköter sig själv i ugnen!

Läs mer

Italiensk kycklingpasta

Viva Italia med den här snabblagade och smakrika kycklingpastan. Riv gärna över parmesan före servering för extra mycket italienkänsla!

Läs mer

Tryffelsvinet tipsar

Mer spännande vinkunskap

När firas champagnedagen? Tredje eller fjärde fredagen i oktober?

När det kommer till firandet av champagnedagen råder det stor förvirring i vinvärlden, och ett snabbt googlande ger tvetydiga svar. Ska man fira den tredje eller fjärde fredagen i oktober – eller kanske båda? Tryffelsvinet har svaret (och champagnen att fira med)!

Läs mer

Tryffelsvinets svampguide – så matchar du vin till svamp

Att kombinera vin med svamp kan vara en himmelsk kombination men det gäller att veta vad man skall tänka på. Svamp är nämligen ett umamirikt livsmedel som vid en felaktig kombination kan lyfta fram metalliska och beska bismaker i vinet. Tryffelsvinet hjälper dig att navigera i svampskogen!

Läs mer

Aligoté – den underskattade vita druvan från Bourgogne

Vit Bourgogne är i princip synonymt med chardonnay – men det är långt ifrån sanningen. Få känner till druvan aligoté – men det är en druva som på senare år fått ett stort uppsving i popularitet. När den är som bäst kan den till och med överglänsa chardonnay – särskilt när den vuxit på branta kullar med mager jordmån. Och det bästa? Den kostar bara en spottstyver av chardonnay från samma område!

Läs mer