Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
07 juli 2020
Passetoutgrains – vad är det?

Passetoutgrains är en stil som få känner till, men för den initierade är det ett riktigt hett tips när det kommer till prisvärd Bourgogne. Men vad innebär det egentligen ? Tryffelsvinet har svaret!
Lär dig mer om Passetoutgrains
Passetoutgrains är en spännande och älskvärd vinstil bland Bourgognes alla dyra högdjur. Merparten dricks upp inom Frankrikes gränser och det är relativt sällan vi finner exempel här i Sverige. Bourgogneexperten Jasper Morris beskriver den som “den röda törstsläckaren från Bourgogne”, vilket säger en del om stilen. I sin ungdom är de ofta mörka i färgen och lätt animaliska i stilen men kan med ålder utveckla viss förfining då pinot noir-aromerna börjar ta över. De är förtjusande förföriska i alla åldrar.
Bourgogne Passetoutgrains är en helt egen appellation vars regler innebär att vinet måste innehålla pinot noir (minst 30 procent) och gamay (minst 15 procent), men även chardonnay, pinot blanc och pinot gris kan användas med upp till 15 procent. Själva appellationen och stilen blir allt mer ovanlig. Förr var det vanligt med så kallade ”field blends” där olika druvsorter (som exempelvis gamay och pinot noir) växte sida vid sida i samma vingård. Vinerna plockades samtidigt och jästes i samma kar. I takt med att vingårdar omplanteras så har gamay fått ge vika åt den mycket högre ansedda pinot noir, enligt devisen ”money talks” eftersom rena pinot noir-viner helt enkelt genererar mer pengar.
Druvsorten gamay är kanske mest känd från regionen Beaujolais och det är lätt att tro att den inte alls förekommer i Côte d’Or, men inget kunde vara mer fel. Faktum är att gamay har odlats här i flera hundra år. Med dagens globala uppvärmning som lett till att nutidens viner blir tillgängliga att dricka mycket tidigare bör man komma ihåg att en Bourgogne förr krävde åratal i vinkällarens mörker för att dess tanniner och syra skulle lugna ner sig och mogna. Gamay gav då vinmakarna någonting ungt och friskt att dricka under tiden. Själva ordet ”passetoutgrains” är baserad på ett gammal dialektalt ord som betyder ungefär ”släng i allt” vilket appellerar till just traditionen att blenda olika druvsorter i samma vin. Numera har stilen kommit tillbaka i popularitet – även om det är få som fortfarande gör en – som en prisvärd och lättdrucken följeslagare till vilken tillställnings som helst. Såväl Domaine Taupenot-Merme, Domaine Trapet och Domaine Robert Chevillon gör samtliga seriös passetoutgrains som verkligen är värda att testa!
Vill du läsa mer om Bourgognes appellationssystem? Spana in vår artikel här!
Text: Anna Rönngren
Källa: Oxford Companion to Wine
Passetoutgrains
Tryffelsvinet tipsar
Mat som passar till passetoutgrains
Citronkyckling med oliver
Ljuvligt doftande citronkyckling kryddad med vitlök och rosmarin. En sagolik kycklinggryta hämtad ur medelhavsköket, toppad med citronklyftor.
Läs merHelstekt kyckling med örter
Örter och citron under skinnet ger kycklingen extra mycket smak. Helstekt kyckling sköter sig själv i ugnen!
Läs merItaliensk kycklingpasta
Viva Italia med den här snabblagade och smakrika kycklingpastan. Riv gärna över parmesan före servering för extra mycket italienkänsla!
Läs merTryffelsvinet tipsar
Mer spännande vinkunskap
Vinfestivalens Fine Wine-bar
Under Tryffelsvinets Vinfestival kommer vi att ha en liten exklusiv fine wine-bar där vi öppnar några av världens bästa viner på glas till mycket fördelaktiga priser. Läs mer om fine wine-öppningarna här!
Läs merVinfestivalen 2025 master class-schema
Här finner du information och schema för alla spännande master class-provningar som anordnas under Tryffelsvinets VInfestival!
Läs merVinets dag 22 januari – varför firar man?
Att fira vinets dag är en tradition som sträcker sig ända tillbaka till medeltiden då vinmakare och vingårdsarbetare började tillbe Saint Vincent som sitt skyddshelgon. Men vem var då denne Saint Vincent, och varför är han förknippad med vin?
Läs mer