07 juli 2020

Vad dricker man till midsommarmaten?

En av våra mest älskade traditioner står för dörren med dignande bord och kylda snapsar.  Snart får vi åter snöra på oss folkdräkten och rätta till knätofsarna innan vi ger oss in i dansen kring stången, klättrar över gärdsgårdar och tävlar om vem som kan hoppa säck snabbast. Men vad dricker man på midsommar? Vi har tipsen på hur man förhöjer maten med den rätta drycken!

Vintips till en av våra mest älskade traditioner

Äntligen får vi också kasta oss över och färskpotatis, lax i alla dess former, inlagd sill och goda pajer. Midsommarmaten påminner till mångt och mycket om vad vi traditionellt äter på jul och påsk – den stora skillnaden är att många av råvarorna finns att få tag på i färsk variant. Ett vin eller flera? Om midsommarmaten skall serveras som en buffé, som brukligt är – där alla plockar det de vill – blir ingen tallrik är den andra lik. Är man många som kommer på kalaset kan det därför vara en rolig idé att även ha en liten vinbuffé för att alla skall hitta någonting de tycker om. Vill du hellre hitta en dryck som passar till allt? Det listar vi längre ner! När det kommer till de alkoholfria alternativen vill vi slå ett slag för hemmagjord fläder- hägg eller syrénsaft så här i dessa tider av blomsteröverflöd kring knuten!

Vad dricker man till fisken och skaldjuren?

Söt sill i ättikslag är inte den lättaste matchningen. Däremot ska man ha i åtanke att många sillsorter nu för tiden ligger i krämiga, mejerimarinerade inläggningar med kryddor som gifter sig bättre med vin. Undvik gärna fatlagrade och sträva viner för att få bort den umamikrock som lätt blir med fisk och skaldjur. Satsa istället på ett fruktigare vitt vin med lite restsötma (förslagsvis en riesling eller en kripsig sydfransos), eller ett mousserande vin där bubblorna och syran hjälper till. Även till andra typer av fiskar är denna typ av vin ett utmärkt val – syran i vinet kommer att balansera upp de feta fiskarna (såsom laxen). På samma sätt är chenin blanc ett bra alternativ. Till ostronen passar chablis eller champagne och till räkorna kan man inte gå fel med en riesling.

Vad dricker man till det nygrillade köttet?

Här vill man gärna plocka fram någonting rött och fruktigt. Varför inte ett vin från rhône, Sydafrika eller Australien? Druvor att hålla utkik efter är syrah/shiraz och grenache.

Vad dricker man till jordgubbarna?

För att avsluta en tung middag med fräschör brukar alltid en sött men fräscht vitt vin vara en utmärkt följeslagare till de söta jordgubbarna och desserterna – dessutom brukar vinstilen kunna golva de flesta. Tumregeln när man matchar vin till söt mat/söta tillbehör är att vinet skall vara minst lika sött som det man skall äta – annat upplevs drycken som sur och snipig. Den absolut godaste kombinationen enligt oss? Moscato d’Asti!

Finns det någonting som passar till allt?

Champagne: Den gamla klyschan att champagne passar till allt innehåller faktiskt ett stort mått av sanning (och så höjer det ju lyxfaktorn rejält). Rent sensoriskt vinner champagne Brut, alltså en champagne som inte är snustorr, eftersom så många rätter på midsommarbordet innehåller sötma.
Vita viner: Friska, fruktiga viner gjorda på rieslingdruvan är ett säkert kort. En krämig chenin blanc har också tillräcklig struktur för att klara av midsommarmatens fetma och sälta – men undvik de med allt för tydlig fatkaraktär.
Roséviner: Roséviner är generellt enkla att para med de flesta rätter eftersom de har de vita vinernas fräschör och de röda vinernas bärighet och struktur. De är kanske inte den ultimata matchningen till alla smårätter, men kommer heller aldrig att bli riktigt fel – det gör rosé till ett bra allroundval.
Röda viner: Rött är den absolut svårast matchningen på buffébordet eftersom det ofta innehåller mycket fisk och skaldjur. Vill man vara på den säkra sidan är det bäst att hålla sig till mjuka röda viner, gjorda på druvor som gamay, sangiovese eller pinot noir. Är det däremot mer köttbaserat är även syrah och grenache bra alternativ.
Text: Anna Rönngren

bio

2018 Beblenheim Riesling, Domaine Trapet

Alsace219 kr

2020 Riesling Tradition, Philipp Kuhn

Pfalz159 kr

2019 Chablis, Domaine Pinson

Bourgogne229 kr
tillfälligt slut

NV Brut, Champagne Thiénot

Champagne399 kr

2019 Kaapse Vonkel Brut, Simonsig Estate

Stellenbosch149 kr

2019 Wild Soul Beaujolais Villages, Julien Sunier

Bourgogne199 kr