Head på hemsidan:

22 januari 2025

Vinets dag 22 januari – Historien om Sankt Vincent och vinets skyddshelgon

Att fira vinets dag är en tradition som sträcker sig ända tillbaka till medeltiden då vinmakare och vingårdsarbetare började tillbe Saint Vincent som sitt skyddshelgon. Men vem var då denne Saint Vincent, och varför är han förknippad med vin? 

Vad är Vinets dag?

Den 22 januari är det fest runt om i vinvärlden. I så vitt skilda regioner som till exempel  Bourgogne och Stellenbosch anordnas storslagna vinfestivaler där det provas vin och skålas i Saint Vincents ära.

Vem var Saint Vincent?

Vincent av Saragossa dog martyrdöden under romerska kejsaren Diocletian år 304 e.kr under den slutgiltiga kristna förföljelsen. Vincent hölls fången i spanska staden Valencia av den lokale borgmästaren. När Vincent vägrade att avsäga sig sin tro – även under tortyr – ledde det till hans slutgiltiga avrättning. Det sägs dock att han innan sin död lyckades omvända sin tillfångatagare. Det sägs också att när hans kropp kastades till gamarna så skyddades den av en korp innan den fångades upp av tidvattnet och fördes ut till havs. När den efter en tid fördes åter till land blev han begravd av en from änka som hittat liket.

Varför firas Vinets dag den 22 januari?

Vin och religion har alltid varit tätt förknippade. Romarna hade sin Bacchus, grekerna sin Dionysos och inom nordisk mytologi nämns asaguden Kvaser som sägs ha skapat mjödet. När kristendomen spreds i Europa var det därför inte särskilt långsökt att kristendomen tog upp vinet som ett av sakramenten.

Det finns mängder av helgon runt om i framförallt Europa som vakar över vinmakarna och deras viner, men just Vincent av Saragossa anses vara the main man. Det är emellertid något oklart varför denne spanjor associeras med vin av såväl katoliker, anglikaner och ortodoxa. En hypotes är att vinmakare identifierar sig med hans lidande i sin årliga kamp mot vädrets makter. En annan tolkning är att ”Vin” i Vincent helt enkelt är det franska ordet för just vin. Att valet av datum föll på den 22 januari berodde troligtvis på att skördearbetet för året nu är över och att man äntligen kan se hur årets viner ter sig kvalitetsmässigt.

Text: Anna Rönngren

Tryffelsvinet tipsar

Mer spännande vinkunskap

Pinotage 100 år – dåtid, nutid och framtid

När man talar om Sydafrikas unika vinidentitet är det omöjligt att inte nämna pinotage – druvan som i år fyller 100 år. Den skapades 1925 av professor Abraham Izak Perold vid Stellenbosch University, genom en korsning av pinot noir och cinsault (som då gick under namnet hermitage i Sydafrika) och därav namnet: pinot + hermitage = pinotage. Tanken var att kombinera pinot noirs elegans med cinsaults robusthet och tålighet. Resultatet blev en druva som från början var svårhanterlig, men som med tiden utvecklat en alldeles egen personlighet och blivit snudd på Sydafrikas nationaldruva.

Läs mer

Josetta Saffirios Konstnärsserie Nr. 5: Anna Ileby

Vi presenterar stolt femte upplagan av unika samlar-Barolon från Josetta Saffirio i form av årgång 2021 Barolo del Comune di Monforte d’Alba Konstnärsserie Nr. 5 med etikett designad av Anna Ileby. Läs mer om konstverket, konstnären och välgörenhetsauktionen här!

Läs mer

Lär dig mer om rosévin

Från Provence till Piemonte, från blekaste lökskal till hallonsyltstoner – rosévin är långt ifrån ett enkelt sommarvin. Här reder vi ut hur det rosa vinet egentligen blir till, varför färgen inte säger ett dyft om kvalitet, och varför rosé är ett av vinvärldens mest mångsidiga matviner.

Läs mer