19 januari 2024

Vinets dag 22 januari – varför firar man?

Att fira vinets dag är en tradition som sträcker sig ända tillbaka till medeltiden då vinmakare och vingårdsarbetare började tillbe Saint Vincent som sitt skyddshelgon. Men vem var då denne Saint Vincent, och varför är han förknippad med vin? 

Den 22 januari är det fest runt om i vinvärlden. I så vitt skilda regioner som till exempel  Bourgogne och Stellenbosch anordnas storslagna vinfestivaler där det provas vin och skålas i Saint Vincents ära. 

Vem var Saint Vincent?
Vincent av Saragossa dog martyrdöden under romerska kejsaren Diocletian år 304 e.kr under den slutgiltiga kristna förföljelsen. Vincent hölls fången i spanska staden Valencia av den lokale borgmästaren. När Vincent vägrade att avsäga sig sin tro – även under tortyr – ledde det till hans slutgiltiga avrättning. Det sägs dock att han innan sin död lyckades omvända sin tillfångatagare. Det sägs också att när hans kropp kastades till gamarna så skyddades den av en korp innan den fångades upp av tidvattnet och fördes ut till havs. När den efter en tid fördes åter till land blev han begravd av en from änka som hittat liket.

Varför firas Saint Vincent?
Vin och religion har alltid varit tätt förknippade. Romarna hade sin Bacchus, grekerna sin Dionysos och inom nordisk mytologi nämns asaguden Kvaser som sägs ha skapat mjödet. När kristendomen spreds i Europa var det därför inte särskilt långsökt att kristendomen tog upp vinet som ett av sakramenten.

Det finns mängder av helgon runt om i framförallt Europa som vakar över vinmakarna och deras viner, men just Vincent av Saragossa anses vara the main man. Det är emellertid något oklart varför denne spanjor associeras med vin av såväl katoliker, anglikaner och ortodoxa. En hypotes är att vinmakare identifierar sig med hans lidande i sin årliga kamp mot vädrets makter. En annan tolkning är att ”Vin” i Vincent helt enkelt är det franska ordet för just vin. Att valet av datum föll på den 22 januari berodde troligtvis på att skördearbetet för året nu är över och att man äntligen kan se hur årets viner ter sig kvalitetsmässigt.

Text: Anna Rönngren

Tryffelsvinet tipsar

Mer spännande vinkunskap

Varför dricker man champagne på nyår?

Att fira in det nya året i champagne är en tradition som få ifrågasätter, men varför gör vi egentligen det? Tryffelsvinet har grävt fram svaret och tipsar dessutom om våra bästa bubblande viner.

Läs mer

Vad dricker man till julmaten?

Äntligen är det dags att duka upp med julens härligheter på bordet! Vilka klassiska rätter skall dyka upp igen? Skall man våga plocka in någonting nytt? Och vad skall man dricka på kalaset? Vi har i alla fall svaret på det sistnämnda!

Läs mer

När firas champagnedagen?

När det kommer till firandet av champagnedagen råder det stor förvirring i vinvärlden, och ett snabbt googlande ger tvetydiga svar. Ska man fira den tredje eller fjärde fredagen i oktober – eller kanske båda? Tryffelsvinet har svaret (och champagnen att fira med)!

Läs mer