Domaine Cordier. Frankrike, Bourgogne, Pouilly-Fuissé

Domaine Cordiers hemsida

Mâcons stjärnskott gör vita viner i grand cru-klass

Ett av Mâcons intressantaste namn är Christophe Cordier, som med sina mycket gamla vingårdar utspridda i regionen producerar stilfull vit Bourgogne som verkligen imponerar.

Historia

Domaine Cordier Père & Fils är en familjeegendom i Fuissé i mellersta Bourgogne. Vingårdsmarken omfattar 100 parceller fördelat på 30 hektar i 8 olika byar i Mâconnais. Egendomen startades av Christophes far, Roger Cordier, år 1968. Sedan Christophe tog över vid nittiotalets början har han höjt kvaliteten genom att införa moderna metoder i vineriet och begränsat skördeuttagen. Idag anses man vara en av toppodlarna i hela Mâconnais, mycket tack vare Christophes minutiösa noggrannhet och totala dedikation för de viner han producerar.

Vingårdar

Christophes vingårdar har de bästa lägena på sluttningarna med perfekt solexponering i kalkrika jordar. Rankorna har en hög medelålder och man håller låga skördeuttag vilket ger mycket koncentrerade viner med djup och stor elegans. Vinerna är moderna, fruktdrivna och fylliga med härlig mineralton och väl avvägd fat-hantering. Dessutom köper Christophe in druvor från gamla rankor i områdets bästa lägen under négociantetiketten ”Maison Christophe Cordier”. Såväl egendomens egna druvor som de inköpta druvorna kommer vinerna från Pouilly-Fuissé, Saint Véran, Pouilly-Loché, Mâcon-Fuissé, Mâcon-Vergisson, Viré-Clessé, Mâcon-Loché, Mâcon-Milly Lamartine och Mâcon-Charnay. Sammanlagt finns cirka 30 olika cuvéer under namnet Domaine Cordier och ett 10-tal under etiketten Christophe Cordier. Christophe är också en av de lyckliga ägarna till mark inom några av de Pouilly-Fuissévingårdar som från och med skörden 2020 klassificerats till Premier Cru (ett unikum i Bourgogne som inte sett en sådan uppklassificering sedan 1947).

Christophe arbetar enligt såväl ekologiska som biodynamiska principer i sina vingårdar, men han har valt att inte ansöka om ekologisk certifiering. Som ett led i detta arbete som använder sig Christophe av hästar för att ploga sina vingårdar. Första gången de sex hästarna (Hippy, Vito, Yago,Tiki, Coco och Sorgo) användes i vingårdarna var skörden 2018. Hästarna turas om att arbeta och vila och används främst på de 5 hektar vingårdar som från och med 2020 uppgraderats till Premier Cru-status i Pouilly-Fuissé. I resterande vingårdar använder man lättvikts caterpillartraktorer istället för tunga traktorer för att inte pressa ner jorden. Christophe själv listar fördelar som möjligheten att arbeta mer precist, att behålla en levande jordstruktur och att det är i linje med hans biodynamiska filosofi. Christophe motiveras av att inte använda bränsle eftersom han därmed inte förorenar jord eller luft men att det också skapar en fin arbetsmiljö för hans anställda att få arbeta med dessa vackra och vänliga djur. Den enda nackdelen, enligt Christophe, är att det är mycket kostsamt att ha hästar istället för traktorer.

Vinifikation

Den fylliga och fruktdrivna stilen på vinerna uppnås genom att man väntar länge med att skörda för att druvorna skall få så hög sockerhalt som möjligt (i en av cuvéerna rundar man till och med av med lite botrytiserade druvor). Man använder sig av mycket modern vinifikation med bland annat temperaturreglerad jäsning. Källaren är modernt utrustad för att ta hjälp av gravitationen men här finns också möjlighet för temperatur-, och luftfuktighetskontroll. Skördeuttagen hålls låga och för deras Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes är skördeuttaget endast 30 hl/ha. Man tillämpar ingen filtrering. Vinerna lagras i familjens tre lagringskällare för fat och två lagringskällare för stora foudres där de får ligga länge på sin jästfällning. De nya faten rostas på egendomen för att uppnå rätt önskad rostningsgrad. Endast naturligt förekommande jäst används för att starta jäsningen.

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Domaine Cordier

nyhet
årgång slut

2020 Saint-Véran Clos à la Côte, Domaine Cordier

Bourgogne299 kr

2020 Pouilly-Fuissé Premier Cru, Domaine Cordier

Bourgogne499 kr
limited
kommer snart

2022 Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes, Domaine Cordier

Bourgogne349 krLanseringsdatum: 29/09