Joh. Jos. Prüm. Tyskland, Mosel

Ikonisk Moselklassiker

Familjen Prüm har hållit till i mitten av Moseldalen sedan 1700-talet och är en egendom som anses vara en av Tysklands allra bästa.

Historia

Joh. Jos. Prüm producerar några av världens bästa viner i sin stil och har en enorm lagringspotential. Vinhuset har fått sitt namn efter Johann Josef Prüm som grundade huset i början på 1911 talet. Sedan 1969 har det drivits av Dr. Manfred Prüm och idag är det han själv och hans dotter, Katharina, som står för driften. Värt att nämna är att Prüm förfogar över en stor del oympade stockar som klarat sig undan phylloxera tack vare att lusen inte kunde överleva i Mosels skifferjordar.

Vingårdar

Prüm förfogar över ca 13 hektar vingårdar i Mosel med delar i flera berömda vingårdslägen, bland annat Wehlener Sonnenuhr (6 hektar), Zeltinger Sonnenuhr (3 hektar) samt Graacher Himmelreich (3,5 hektar). Skiffer är den dominerande jordmånen och många av vingårdarna har väldigt brant lutning mot syd eller sydväst vilket är typiskt för de bästa vingårdslägena i Mosel. De producerar 15 olika viner varje år från 4 olika vingårdslägen. De anses vara lite av arketypen för Moselviner med viss sötma, knivskarp syra allt förpackat i viner som klarar ofantligt lång tid i källaren.

Vinifikation

Hemligheten bakom Prüms viner stavas låga skördeuttag, riktigt bra lägen, gamla stockar och sen skörd med mycket noggrann selektering av druvorna. Vinerna är mycket långlivade och man lanserar ofta sina viner några år senare än sina Moselkollegor. De håller vinmakningen så naturlig som det bara går med så liten inverkan som möjligt och låter naturen ha sin gång. Fermentering sker med vingårdarnas inneboende jäststammar på stålfat, allt i syfte att ge vinerna så stort intryck av sin terroir som möjligt. Prüms viner behöver ofta ganska lång tid i flaska för att visa sig från sin bästa sida och de kan leva mycket länge. Generellt kan man säga att ju senare skörd desto längre lagringspotential. En Auslese eller Spätlese kan generellt sett lagras längre än en Kabinett, men i utbyte tar dem mycket längre tid på sig att mogna och utvecklas.

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Joh. Jos. Prüm

årgång slut
95poäng
limited