Head på hemsidan:

11 september 2024

Grenache – vinvärldens mångsidiga doldisdruva

Den tredje fredagen i september firas årligen den internationella grenachedagen världen över. Lär dig mer om druvan, vad man kan äta till och hitta Tryffelsvinets godaste viner som innehåller grenache!

Ursprung och odlingsområden

Trots att grenache i frankrike endast slås av merlot i odlingsareal hamnar den förvånandsvärt ofta i skymundan och många känner knappt till något om druvan eller dess egenskaper. En förklaring till det kan vara att grenache ofta blandas som en komponent tillsammans med andra druvor för att nå en högre helhet – ofta tillsammans med druvsorter som har mer färg och struktur än grenache. På senare år ser vi dock fler och fler endruvsviner gjorda på 100% grenache som är väl värda att smaka även om en klassisk grenache dricks i exempelvis en rhôneblend tillsammans med syrah och mourvèdre eller i en rioja tillsammans med tempranillo.

Smakprofil för grenache

Grenacheviner är vanligtvis relativt ljusa i färgen (även om låga skördeuttag tenderar att koncentrera färgen och tanninnivån såsom i Châteauneuf-du-Pape) och har en rustik ton med en upplevelse av fruktsötma. Om rankorna bevattnas – som man vanligtvis gör i nya världens vingårdar) tappar druvan lätt sin distinkta karaktäristik. Världens bästa exemplar, där druvorna beskurits ordentligt och tillåtits uppnå optimal mognad, ger druvan viner av absolut världsklass som kräver lång lagring i källaren för att komma ut till sin rätt. Fina exemplar görs, förutom i Spanien och Frankrike, även i Kalifornien och Sydafrika. Druvans två stora moderna popularitetsskjutsar kom dels i samband med att ”The Rhône Rangers Movement” spred populariteten för rhônedalens druvor runt tidigt 90-tal och dels för att naturvinsrörelsens unga hungriga vinmakare idag skapar nya uttryck av druvan som visar att den har en närmast avundsvärd versatilitet.

Kända synonymer till grenache

Spanien – Garnacha
Sardinien – Cannonau
Portugal – Aragones

Mat och serveringstips

Grenache-viner är mångsidiga och passar till en rad olika maträtter. Deras fruktiga och kryddiga karaktär gör dem särskilt lämpliga till:

  • Grillat kött, särskilt lamm och fläsk
  • Kryddiga rätter med paprika och örter
  • Medelhavsinspirerade rätter som ratatouille
  • Milda till medelstarka ostar, såsom Manchego och Gouda

 

Servera vinet vid 15–18 grader Celsius för att framhäva dess smaker på bästa sätt.

Vill du ha fler tips? Bli medlem i Tryffelsvinets Vinklubb här!

Medlemskapet är kostnadsfritt och ger dig tillgång till alla våra inbjudningar, hemliga artikelnummer och annan spännande information först av alla.

Text: Anna Rönngren

Tryffelsvinet tipsar

Mat som passar till grenache

Grillade lammracks med smörkokt lök

Grillade lammracks går snabbt att tillaga. Små lökar som kokas mjuka i smör och blandas med gröna bönor blir gott tillbehör till våra peppriga lammracks.

Läs mer

Chiliglaserade revbensspjäll med potatis- och avokadosallad

Revbensspjäll som kokas och sedan glaseras och grillas blir härligt saftiga och goda.

Läs mer

Hamburgare med tre sorters lök

Saftig burgare som först sotas i torr stekpanna för att få den rökiga, grillade smaken. God med en smält skiva ost och lök i olika former.

Läs mer

Tryffelsvinet tipsar

Mer spännande vinkunskap

Lär dig mer om rosévin

Från Provence till Piemonte, från blekaste lökskal till hallonsyltstoner – rosévin är långt ifrån ett enkelt sommarvin. Här reder vi ut hur det rosa vinet egentligen blir till, varför färgen inte säger ett dyft om kvalitet, och varför rosé är ett av vinvärldens mest mångsidiga matviner.

Läs mer

Varför doftar vissa rieslingviner petroleum?

Petroleum, bensin, fotogen – kärt barn har många namn, men i vinvärlden är det ofta just petroleum som används för att beskriva den karakteristiska doften som kan utvecklas i vissa rieslingviner. Men vad är det egentligen som orsakar denna arom, och varför uppstår den främst i riesling?

Läs mer

Vinlusens framfart: en katastrof som förändrade vinvärlden (och hur vi räddade vinet)

Den lilla vinlusen phylloxera är ansvarig för en av vinvärldens mest förödande kriser. Under 1800-talet ödelade den miljontals hektar vingårdar i Europa – och effekterna märks än idag. I denna artikel får du veta hur katastrofen började, varför lösningen blev ympning, och vilka vingårdar som än idag står oympade.

Läs mer