Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
14 september 2020
Tre vinhacks som imponerar på grannen
Som sommelier märker man i olika sociala sammanhang att de flesta tycker att det är roligt att diskutera vin. Lika ofta nämner många att de känner sig osäkra och önskar att kunde mer för att lättare hänga med i diskussionen – det är lättare än du tror! Här har Tryffelsvinet sammanställt tre ess i rockärmen som gör att du framstår som en vinexpert på festen!
1. Lär dig några ”must know”-uttryck som gör att du låter som ett proffs
Alla viner innehåller doft- och smakaromer och är en riktig guldgruva både för den vinintresserade och för kemientusiasten. När man säger att en sauvignon blanc doftar ”grön paprika” är det korrekta benämningen egentligen att ”vinet doftar methoxypyrazin” – helt enkelt eftersom både sauvignon blanc och grön paprika innehåller den kemiska sammansättningen methoxypyraziner. Så finns det ingen som talar! Istället hör man ibland vinkännare använda det ena fantasieggande uttrycket efter det andra. Det pratas om allt från ”svettiga hästar” till ”nyslaget gräs på eftermiddagen” medan du själv kanske upplever att du känner någonting. Räds icke!
Vill du kunna bidra till aromdebatten när vinexperterna käbblar om vad vinet doftar skall du ha följande i åtanke: Ett vin innehåller hundratals olika aromer kopplat till kemiska sammansättningar i vinet – ingen kan identifiera dem alla! Vissa aromer är emellertid relativt likartade i de flesta viner och det kan du utnyttja om du är osäker. Testa helt sonika att säga så här nästa gång:
- Ett vitt vin: De flesta vita viner innehåller någon form av citrusdoft (citron, lime, clementin till exempel). Det är med andra ord ”ofarligt” att nämna att vinet doftar citron i ett festligt sammanhang. Vill du vara extra vågad kan du säga ”Jag tycker att vinet doftar grillad/nyplockad/italiensk citron”. Voila!
- Ett rött vin: På samma sätt som de vita vinerna oftast doftar citrus kan man generalisera genom att säga att de flesta röda viner har någon form av bärig karaktär. Vill du gå safe kan du nöja dig med att säga att det röda vinet doftar ”mörka bär” men törs du vara lite mer modig kan du utveckla det genom specificera två-tre olika sorters bär, gärna bär som de flesta inte har så stor koll på (mullbär, bigarrå eller boysenbär).
- En champagne: Observera att detta tips enbart gäller mousserande vin som är gjort på den traditionella metoden (alltså champagne, cava och crèmant exempelvis) och INTE på tankmetodsbubbel som prosecco, billig sekt och spumante. De lite mer exklusiva mousserande vinerna görs på den traditionella metoden där flaskan får ligga under lång tid tillsammans med sin jästfällning – det ger en tydlig brödig karaktär som på vinspråk kallas ”autolytisk karaktär”. Nästa gång du är på en tillställning där du vill imponera och har ett champagneglas kan du helt enkelt säga: ”Åh, vilken härligt uttalad autolytisk karaktär!”.
Pro tip: Var noga med att säga att vinet ”doftar” – säg absolut inte att det ”luktar”. De flesta vinkännare associerar nämligen orden med att någonting ”luktar illa” eller att det ”doftar gott”.
2. Lär dig att öppna champagneflaskan som proffsen
Det finns faktiskt – tro det eller ej – ett korrekt sätt att öppna en flaska mousserande vin på! När teamet bakom Tryffelsvinets Vinklubb studerade till sommelierer var det till och med en provfråga på en av våra examinationer. Men du behöver absolut inte ta studielån för att lära dig hur man gör – följ bara dessa fyra enkla steg:
Förberedelser innan: Se gärna till att flaskan hanterats varsamt timmarna innan så att den inte skummar över vildsint. En serveringstemperatur kring 7-8 grader är lagom.
- Ta bort folien. De flesta flaskor har en liten ”flärp” som underlättar detta.
- Håll flaskan i 45 graders vinkel, snett uppåt (Pluspoäng om du hela tiden håller etiketten snyggt riktad mot ”publiken” det vill säga dina gäster)
- Snurra loss grimman som håller fast korken i flaskan – se till att hålla en tumme över korken så att den inte flyger iväg av sig själv av det uppbyggda trycket i flaskan. (Pluspoäng om du istället för att ta bort grimman helst flyttar upp den och fäster den i korken – det ser snyggt ut när korken är helt uttagen. Dubbla pluspoäng får du om du samtidigt informerar din publik om att en champagnegrimma alltid är snurrad i tre varv, det vill säga 6 halvvarv).
- Vrid varsamt på handen som håller i flaskan – alltså inte på handen som håller i korken som många tror! Se till att inte rikta mynningen mot någon ifall korken far iväg trots ditt tumgrepp. I takt med att du vrider på flaskan bör du känna hur korken börjar släppa ur halsen. Fortsätt vrid till dess att korken lossnat helt – idealt kommer enbart ett litet pysande ljud. En välkänd vinprofil sa skämtsamt en gång ”att öppna en champagne skall låta som en ankfis – det skall inte komma något plopp!”. De bevingade orden kan du ta med dig.
Pro tip 1: Om korken vägrar ge med sig och sitter hårt som berget är det troligtvis ett tecken på att din flaska är alldeles nybuteljerad – då är nämligen de svampformade champagnekorkarna som mest expanderade. Här är vårt bästa tips att använda en kökshandduk över korken för att ge bättre grepp och för att skydda din stackars hand.
Pro tip 2: Börja med att hälla upp halva glas för att undvika att glasen skummar över av den nyöppnade skumpan – gå därefter tillbaka ett varv till och fyll upp resten.
Pro tip 3: Testa att servera din champagne i vitvinsglas istället för champagneflöjtar. Vitvinsglasen kommer att vara bättre för smak- och doftupplevelsen då dess form är bättre på att distribuera aromer än det långsmala champagneglaset.
Överkurs: Lär dig att sabrera champagnen för mest dramatisk effekt.
3. Bemästra vinets temperatur
Röda viner skall serveras vid rumstemperatur – det vet de flesta. Men vad betyder egentligen ”rumstemperatur”? I dagens behagligt tempererade hem och lägenheter där temperaturen gärna ligger mellan 21-23 grader är det svårt att tänka sig att den gamla definitionen för rumstemperatur snarare var runt 16-18 grader. Men föreställ dig ett dragigt franskt vinslott vid 1900-talets början blir så blir det lättare att förstå – vi hade det enkelt svalare hemma förr (vare sig vi bodde i ett slott eller ej).
En gammal sommeliersanning är att vi vanligtvis serverar våra vita viner för kalla och våra röda viner för varma. Dagens enklaste winehack är därför detta:
- Vitt vin: Ta fram ur kylskåpet cirka 15 minuter innan du planerar att servera det. Då brukar temperaturen landa på cirka 8-10 grader. En riktigt fin vit bourgogne eller champagne kan serveras ända upp till 12-14 grader!
- Rött vin: Här gör du tvärt om. Ställ in vinet kylskåpet cirka 15 minuter innan du planerar att servera det. När 15 minuter har gått ligger vinets temperatur troligtvis mellan 16-18 grader. Framförallt pinot noir är en druva som definitivt kommer till sin rätt om det serveras svalt.
Vad händer om vinet blir för kallt?
Absolut ingenting! Man brukar säga ”hellre för kallt än för varmt” eftersom temperaturen alltid kryper uppåt igen så fort vinet tagits ut ur kylen.
Text: Anna Rönngren
Viner att prova
Tryffelsvinet tipsar
Mer spännande vinkunskap
Allt du behöver veta om premox
I denna text går vi på djupet i det svåra ämnet ”premature oxidation”. Vi ställer oss frågorna – är premox fortfarande ett problem, vad beror det på, och varför är just Bourgogne så drabbat?
Läs merTryffelsvinets Vinklubb <3 Musikhjälpen
Tryffelsvinets Vinklubb deltar i Musikhjälpen 2024 och deras insamling ”Alla har rätt att överleva sin graviditet” genom att auktionera ut originalkonstverket ”Den andra tomten” av Lisa Larsson. Auktionen pågår till den 13 december och pengarna går oavkortat till Musikhjälpen.
Läs merVarför dricker man champagne på nyår?
Att fira in det nya året i champagne är en tradition som få ifrågasätter, men varför gör vi egentligen det? Tryffelsvinet har grävt fram svaret och tipsar dessutom om våra bästa bubblande viner.
Läs mer