Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
Champagne Thiénot. Frankrike, Champagne
THIÉNOTS HEMSIDAAlain skapade ett champagnehus från grunden
Det kräver riktig vilja av stål att våga öppna ett champagnehus, men det var precis det Alain Thiénot gav sig i kast med år 1976 när han köpte sina första vingårdar i grand cru-byarna Ay och Mesnil-Sur-Oger.Historia
När Alains Thiénot startade sitt champagnehus hade de flesta av hans konkurrenter redan varit verksamma i upp mot 300 år, och det är lätt att tro att hans ambition var ett galet projekt dömt att misslyckas. Alain visste dock vad han gjorde – inte nog med att han vuxit upp med en pappa som varit ansvarig på ett champagnehus; Alain hade i nästan 20 års tid jobbat som vinmäklare. Under dessa år hade han skaffat sig ovärderlig kunskap om regionens olika vingårdar och år 1985 grundades slutligen champagnehuset som kom att bära Alains namn och 1988 lanserades den första champagnen. Alain hade då tagit tillvara på sina djupgående kontakter för att hitta de bästa odlarna och övertygat dem att sälja sina druvor till det nyetablerade champagnehuset och han kunde snabbt säkerställa en imponerande stor tillgång på högklassig must. I samband med grundandet flyttade han med hela familjen till egendomen och började snabbt att renovera den över 2 km långa vinkällaren som ligger 12 meter under marken i Reims. Sedan 1992 har de ett ultramodernt vineri i Taissy. Alains motto är: “En enda passion: Vin. En stark ambition: Kvalitet”. Alain sköter idag vingårdarna tillsammans med sina barn, Stanislas och Garance, och familjens champagner finns hos många prisbelönta krogar runt om i Europa och resten av världen
Vingårdar
Fokus har alltid varit kvalitet före kvantitet – något som lever kvar än i dag. Alain köpte sin första vingård, 6 hektar i Aÿ år 1976, redan innan han startade familjeföretaget. Dessa hektar följdes av 1 hektar i Mesnil-sur-Oger och 1 hektar i Dizy år 1978. Tillsammans med odlare han lärt känna under sin tid som vinmäklare blev det startten för Champagne Thiénot. Idag äger man 30 hektar vingårdar, där hälften klassificeras som grand eller premier cru. 60% av druvorna till Thiénots viner kommer från de egna vingårdarna, medan resten köps från några få långkontrakterade odlare som lever upp till Alains noggranna kvalitetskrav där många haft nära relationer med Alain sedan 60-talet.
Vinifikation
Champagne Thiénot producerar ett antal olika champagner, från Non Vintage Brut, Blanc de Blancs, Blanc de Noirs och andra specialcuvéer. Stilen karaktäriseras av finess, fin frukt och fräschör där alla steg i vinmakningen görs i syfte att uppnå denna fräschör. Bland annat använder man enbart ståltankar för att undvika all form av oxidation. I de årgångslösa cuvéerna har man alltid en hög proportion reservvin för att möta upp fräschören och primärfrukten med komplexitet och djup. Det finns inga ”fasta recept” utan druvblenden ser olika ut från år till år, liksom mängden vin som genomgått malolaktisk jäsning. Historiskt sett har man alltid haft 100 malolaktisk jäsning på sina viner, men på grund av den globala uppvärmningen sker besluten numera utifrån årgången egenskaper med allt från 10-20%. Den malolaktiska jäsningen äger också rum i slutet av jäsningsperioden – återigen för att frambringa fräschör. Av samma anledning har man alltid relativt lite munier i sina viner eftersom Thiénot anser att druvan mognar och utvecklar tertiära aromer för snabbt.
Man använder i princip ingen sulfit under vinmakningen. Den enda sulfittillsats som sker äger rum i samband med degorgeringen. Tillsammans med Bollinger utvecklade de för över 10 år sedan metoden ”jetting” (ursprungsvarianten gjordes av en maskin som används i mejeriindustrin för att smaksätta yoghurt). Metoden går ut på att i varje flaska tillsätta en mikrospray av vatten mixat med små mängder sulfit. Detta sker med mycket hög hastighet direkt efter digorgeringen vilket skapar en skumeffekt och ett skyddande lager som hindrar syre från att nå champagnen fram tills dess att den öppnas. På detta sätt kan man i de flesta cuvéerna hålla sulfitnivåerna långt under nivån för naturviner.
Dina Viner (DVPE 2021-02, Issue 376) listar Champagne Thiénot som en av de producenter som kvalat in i magasinets Grand Cru-system över världens bästa producenter av mousserande vin. Minst fem cuvéer ska ha provats och ett snitt på minst 92 poäng krävs för att kvala in på listan.
”Fem snabba” med vinmakare Nicolas Uriel
1. What is your favorite time of the year in the vineyards?
”In springtime waiting budburst which marks the start of the new growing season and wondering how it will be… it’s for me very exciting!”
2. What is your favorite part of being a winemaker?
”Tasting the very new wines just after harvest time and starting thinking about the next blends.”
3. What is your least favorite part of being a winemaker?
”During the blending time, having doubts and realizing late that I am not on the right way and having to start over after several days of work.”
4. If you had to describe the style of your winemaking with just one sentence – what would it be?
”Doing everything at every stage to preserve freshness & fruitiness of the grapes.”
5. Which of your own wines would you bring to a deserted island, and why?
”Probably the classic N.V because it is made up with a lot of different crus throughout the vineyard. It would allow me to feel that I bring the whole of Champagne with me…”