26 april 2024

5 saker du inte visste om spätburgunder

I denna artikel fokuserar på tysk pinot noir – även kallad spätburgunder. Här listar vi fem spännande fakta om druvsorten och toppar dessutom laget med vår favoritspätburgunder redo på Systembolagshyllan och ett tillhörande recept på en riktig klassiker som räddar vilken middag som helst!

Lär dig mer om pinot noir från Tyskland

1. Spätburgunder är det tyska namnet på pinot noir. Ordet ”spät” betyder ”sen” eftersom druvsorten mognar sent på hösten medan ordet ”burgunder” syftar på druvans ursprung: Bourgogne. Ibland förekommer även synonymen klevner.

2. Charles III – Karl den fete i folkmun – sägs ha tagit druvan till landet redan 884 och druvan var vida planterad i Rheingau på 1200-talet . På 1500-talet hade den nått Pfalz, där Philipp Kuhn håller till.

3. Näst Frankrike och USA är det Tyskland som odlar mest pinot noir i världen. I Tyskland har odlingarna ökat med 4000 hektar de senaste 20 åren och utgör idag 11% av odlingarna i landet.

4.  Spätburgunder är den mest odlade blåa druvsorten i Tyskland och används till såväl mousserande, rött och rosé. Särskilt vanlig är den i Baden, Rheinpfalz, Rheinhessen, Württemberg, Ahr och Assmanshausen i Rheingau

5. Den traditionella stilen av tysk pinot noir – spätburgunder – är känd för sin komplexitet, elegans och finess och har blivit en stor favorit hos de vinälskare som uppskattar eleganta viner med stor personlighet.

Text: Anna Rönngren
Källa: Wines of Germany

Tryffelsvinet tipsar

Recept till spätburgunder

Biff Rydberg

Biff Rydberg är bland det godaste som svensk husmanskost har producerat. Med mör oxfilé, smörstekt potatis och bakad lök är det en given succé.

Läs mer

Kalvschnitzel med svartkål och brynt smör

Att rosta mjölet till paneringen ger ny smak åt schnitzeln. Servera svartkål med syra från citron och nötigt, brynt smör till. Receptet har skapats av Filip Fastén, Årets Kock 2014.

Läs mer

Helstekt kyckling med örter

Örter och citron under skinnet ger kycklingen extra mycket smak. Helstekt kyckling sköter sig själv i ugnen!

Läs mer

Tryffelsvinet tipsar

Lär dig mer om vin!

Tryffelsvinets svampguide – så matchar du vin till svamp

Att kombinera vin med svamp kan vara en himmelsk kombination men det gäller att veta vad man skall tänka på. Svamp är nämligen ett umamirikt livsmedel som vid en felaktig kombination kan lyfta fram metalliska och beska bismaker i vinet. Tryffelsvinet hjälper dig att navigera i svampskogen!

Läs mer

Vad dricker man till midsommarmaten?

En av våra mest älskade traditioner står för dörren med dignande bord och kylda snapsar.  Snart får vi åter snöra på oss folkdräkten och rätta till knätofsarna innan vi ger oss in i dansen kring stången, klättrar över gärdsgårdar och tävlar om vem som kan hoppa säck snabbast. Men vad dricker man på midsommar? Vi har tipsen på hur man förhöjer maten med den rätta drycken!

Läs mer

Tryffelsvinets ultimata grillguide del 1

Nötkött. Lagom till att grillsäsongen sätter igång kommer Tryffelsvinets ultimata grillguide – vi kompletterar givetvis med de bästa vintipsen.

Läs mer