16 mars 2023

Tryffelsvinets ultimata grillguide del 2

Fisk och vegetariskt. Lagom till att grillsäsongen sätter igång kommer Tryffelsvinets ultimata grillguide – vi kompletterar givetvis med de bästa vintipsen.

Vegetariskt och fisk

Att grilla är materialsport!

Även om drygt halva befolkningen ibland går totalt överstyr när det gäller att köpa olika redskap är ändå grillande en materialsport där rätt redskap gör dig till kung bakom grillen.

Enligt oss är det bara tre redskap som du verkligen behöver:

  1. En bra grilltång, tillräckligt lång för att du inte ska bränna dig.
  2. En bra termometer, din bästa vän för att hitta rätt stekgrad
  3. En blomspruta, för att släcka de små bränder som uppstår när fettet droppar ner på kolen.

4 steg till den perfekta fisken

  1. Torka fisken torr med hushållspapper, salta. Görs gärna en stund innan tillagning för att sältan ska få sjunka in i fisken samt vidare torka ut dess yta.
  2. Feta fiskar som lax lägger du direkt på grillen på hög temperatur. Mager fisk som torsk och gädda mår bäst av att tillagas i foliepaket eller påbörjas på grillen och avslutas i en smörsås eller dylikt.
  3. Behåll skinnet på och grilla bara på skinnsidan.
  4. Tänk på – det går fort att grilla fisk och det går snabbt från en saftig filé till en torr skosula. Använd termometer och kom ihåg att fisk inte behöver vara mycket varmare än kroppstemperatur för att vara gott.

Våra tre favoritviner till fisk

  1. Till de fetare fiskarna passar det utmärkt med viner med hög och frisk syra. Riesling och chenin blanc är två säkra kort!
  2. Till det vita fiskarna (särskilt dem man matchar med brynt, smält smör) är fatlagrad chardonnay (gärna från Bourgogne) din bästa vän.
  3. För dig som gärna vill ha rött vin kan grillad fisk (gärna med fetare tillbehör) passa fint till en sval pinot noir eller gamay. Kom dock ihåg att röda viner kommer te sig mindre fruktiga, mer sträva och mer syrliga desto svalare dom serveras – så om du känner att du vill servera ett rött vin till en fiskrätt, tänk på att försöka kombinera smakprofilen på rätten med temperaturen på vinet. Ett andra steg man kan ta i detta arbete är att dricka vinet ur glas med mindre kupor. Då dessa inte tillåter samma mängd syre-exponering av vinet så ter sig vinerna ofta slankare och elegantare.

Våra vegetariska grillfavoriter

  1. Grillad Aubergine, dela i två delar och salta snittytan, låt stå i 15 minuter för att dra ut lite vätska och bitterhet. Torka bort den överflödiga vätskan, pensla med olivolja och grilla tills kärnan får en smörig konsistens. Aubergine går att variera i det oändliga och fungerar utmärkt som tillbehör eller substitut till kött. Prova den med din favoritmarinad!
  2. Portabello – den stora runda svampen passar perfekt att grilla, skär av foten, pensla med olivolja och grilla! Servera i hamburgerbröd med avokado, grönsaker och het tomat sås (tacosås är ett snabbt alternativ).
  3. Halloumi – numer en svensk klassiker på grillen! Kom ihåg att torka av osten, ha ett rent grillgaller och pensla grillgallret, inte osten. Grilla på hetast möjliga värme – max 1 minut på varje sida. Halloumi smakar bäst om den serveras direkt så om du grillar annat, avsluta med halloumin. Servera med grillad färskpotatis och tzatziki.
  4. Fast tofu – Få saker är så marinadvänligt som tofu. Om du vill uppnå maximal marinadsmak så frys tofun innan och låt den sedan tina: detta gör så att tofun släpper vätska och blir desto mer absorberande. Skär sedan upp tofun i kuber och marinera (gärna i någon timma) och grilla sedan av. Till och med en inbiten köttfantast som en själv går igång på detta.
  5. Rotselleri – En personlig favorit som passar utmärkt på fler sätt än bara i coleslaw. Baka den hel i ugnen på låg temperatur över natten, skär sedan upp och grilla hastigt för ytan. Det absolut bästa sättet är dock följande: skär upp i tumtjocka skivor (utan skal), lägg i ugnsform och täck med olja, addera vitlök, örter samt salt och peppar. Tillaga i ugn på 120-130 grader tills mjuka och grilla sedan av för yta. Perfekt tillbehör till grillad fisk eller som huvudroll i en anrättning.

Våra tre vintips till vegetariskt

  1. Rosévinet kommer här in som en räddare i nöden. Med de röda vinernas bärighet och de vita vinernas friskhet blir det en perfekt match mot de grillade grönsakerna
  2. Vill du dricka ett rött vin – satsa på viner med mjuka och eleganta tanniner så som pinot noir, gamay eller grenache. Vi vill inte ha för kraftiga viner med fatkaraktär som tar över de finstämda grönsakerna.
  3. Vitt vin passar också och här satsar vi på krispiga sydfranska vita viner, sauvignon blanc-druvan eller vita italienare med fin rondör. Om maten har sötare inslag, kanske en asiatisk marinad eller en mer amerikansk honungsbaserad marinad så kan viss sötma i vinet vara att rekommendera, en tysk riesling med lite restsötma fungerar till det mesta!

Rekommenderade grilltemperaturer

Torsk & andra vita fiskar: 52˚C
Lax: 48˚C
Tonfisk: 32˚C

Här finner du grillguiden del 1 – Nötkött
Här finner du grillguiden del 3 – Kyckling och fläsk 

 

Text: Emil Sallnäs

Tryffelsvinet tipsar

Viner till grillen

2022 Simonsig Chenin Blanc, Simonsig Estate

Stellenbosch115 kr
kommer snart

2023 Langhe Rosato, Josetta Saffirio

Piemonte149 krLanseringsdatum: 31/05

2022 Secateurs Chenin Blanc, Badenhorst Family Wines

Swartland159 kr
årgång slut

2022 Estate Riesling, Paul Cluver

Elgin165 kr

2022 Riesling Tradition, Philipp Kuhn

Pfalz189 kr
bio

2021 Morgon, Julien Sunier

Bourgogne339 kr

Tryffelsvinet tipsar

Våra bästa grillrecept – fisk & veg

Grillad pizza med zucchini

Frasigt härlig pizza som kräver baksten och en grill med lock för att bli bra. Det går också bra att göra pizzan i ugnen. Var noga med att krama ur vätskan ur zucchinin, annars blir pizzan lätt för blöt.

Läs mer

Grillad regnbågslax med kryddsmör

Underbart god, grillad hel fisk. Smör som vispas och kryddas med oregano och sambal ger fisken ny spännande smak.

Läs mer

Grillad lax med rättikasallad och ostkräm

Grillad lax med len ostkräm och en fräsch sallad på rättika, blomkål och rädisor. Laxfilé med skinnet kvar är lättare att grilla.

Läs mer

Grillad lök med apelsin- och chipotleglaze

Söt och rökig glaze med lätt smak av lakrits passar perfekt till den söta löken. Lökarna är goda tillbehör till grillat kött.

Läs mer

Grillad majs med limesmör

Söt majs får sällskap av ett sötsyrligt smör med chili. Iskall ost blir gott på den varma majsen.

Läs mer

Grillad aubergine med mynta, russin och pinjenötter

Smakrik rätt som passar bra på buffébordet eller till grillat – kyckling, fisk eller kött. Skivor av aubergine grillas och toppas sedan med söta russin och örter.

Läs mer

Fisk i paket med rucola

Fast, fin torskrygg med krämiga rotfrukter som enkelt tillagas i paket av bakplåtspapper i ugnen. Toppa med knaprig sallad och ät direkt ur paketet.

Läs mer

Grillad fisk med ingefärssås

Till den nygrillade fisken är det gott med en kall och kryddig sås.

Läs mer

Grillad citronfisk i paket med örtklick

En snabb och enkel allt-i-ett rätt att lägga på grillen och sen komplettera med färdig sås. Att grilla fisken i paket är ett lätt sätt att få fisken perfekt i konsistens.

Läs mer

Grillad broccoli med blåmögelost och rostade hasselnötter

Gott som tillbehör eller hel rätt. Använd gärna så mycket som möjligt av broccolin, det sitter lika mycket smak i stjälken.

Läs mer

Grillad potatis med grönt ört- och vitlökssmör

Lagerbladen blir lätt rökta på grillen, vilket passar fint med potatisen. Örterna som mixats med lite olja ger smöret god smak och härlig färg.

Läs mer

Grillad sparris och zucchini med vitost

Grillad sparris – krispig och örtig sallad. Perfekt tillbehör till vilken grillunch eller grillkväll som helst. Underbart gott recept på grillad sparris!

Läs mer

Helgrillad blomkål med rivet ost- och gräslökssmör

Grillen lockar fram en härlig sötma ur blomkålen som får gott sällskap av smör med smakrik ost och gräslök. Gör gärna lite extra av kryddsmöret, passar till det mesta från grillen!

Läs mer

Grillat fisk- och räkpaket

Fisk samsas bra med räkor på grillen, när du lägger den i smarta foliepaket.

Läs mer

Helgrillade morötter med honungsglaze och ostkräm

Använd helst fast honung. Den smakar mer och gör glazen lagom flytande. Pensla mot slutet av grillningen när morötterna börjar få fin färg.

Läs mer

Tryffelsvinet tipsar

Mer spännande vinkunskap

Vad dricker man till påskmaten?

Äntligen är det dags för påskäggsjakt, blåkullaturer och förhoppningsvis några dagars ledighet. Den traditionella påskmaten tarvar såklart sina drycker och Tryffelsvinet har de bästa tipsen på vad du skall dricka till!

Läs mer

Vinets dag 22 januari – varför firar man?

Att fira vinets dag är en tradition som sträcker sig ända tillbaka till medeltiden då vinmakare och vingårdsarbetare började tillbe Saint Vincent som sitt skyddshelgon. Men vem var då denne Saint Vincent, och varför är han förknippad med vin? 

Läs mer

Tryffelsvinet levererar Nobelvinet 2023!

Efter många månaders planering och hemlighetsmakeri är det äntligen avslöjat att Tryffelsvinet fått den stora äran att leverera 2023 års Nobelvin; 𝟐𝟎𝟐𝟏 𝐌𝐚𝐫𝐬𝐚𝐧𝐧𝐚𝐲 från Bourgognelegendarerna 𝐃𝐨𝐦𝐚𝐢𝐧𝐞 𝐓𝐫𝐚𝐩𝐞𝐭!

Läs mer