Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
26 januari 2022
Aligoté – Bourgognes doldisdruva
Vit Bourgogne är i princip synonymt med chardonnay – men det är långt ifrån sanningen. Få känner till druvan aligoté – men det är en druva som på senare år fått ett stort uppsving i popularitet. När den är som bäst kan den till och med överglänsa chardonnay – särskilt när den vuxit på branta kullar med mager jordmån. Och det bästa? Den kostar bara en spottstyver av chardonnay från samma område!
Bourgognes egensinniga doldis
Bourgogne Aligoté är en 1,600 hektar stor appellation i Bourgogne för viner som görs på druvan aligoté. De bästa vinerna kommer från regionen kring Pernand-Vergelesses, Chitry och i Bouzeron (Bouzeron har till och med en separat appellation med geografiskt suffix för just aligoté).
Det äldsta kända namnet på aligoté är troligtvis ”plant de trois”, men druvan går också under synonymerna aligotte, alligotay, beaunie, chaudenet gras, giboulot, giboudot, griset blanc, mahranauli, plant gris, troyen blanc och vert blanc. Kärt barn har många namn! Aligoté mognar tidigt och är tålig mot kyla och till viss del emot frost. Det är en druva som ofta klarar svårare år och fungerar i flera olika typer av terränger. Vinerna är knastertorra, har hög syra och smak av vita och gula blommor, gröna äpplen, citrusfrukt samt örter. För längesedan var det den dominerande vita druvsorten i Bourgogne – även på den ansedda Corton-kullen, men föll med årens lopp i glömska till förmån för chardonnay. När druvan blir som allra bäst kan den emellertid till och med överglänsa chardonnay – alltid till ett betydligt lägre pris. Dessutom är druvan en viktig ingrediens i en klassisk Kir (tillsammans med cassis-likör). Matcha detta matvänliga vin till grillad, stekt eller ugnsbakad fisk och kyckling.
Bouzeron – Aligotés ”egen” appellation
Ovanliga appellationen Bouzeron i Côte Challonaise består av enbart 52 hektar och är den enda Village-appellation i Bourgogne som är vigd åt druvan aligoté. När appellationen skapades år 1979 hette den först Bourgogne Aligoté de Bouzeron, men sedan 1997 får man skriva enbart Bouzeron på etiketten. Medan ”vanlig” Bourgogne Aligoté vanligtvis är ett lätt, krispigt vitt vin som i regel ska drickas ungt, finns det fantastiska exempel från Bouzeron som delvis lagras på ekfat och tål flasklagring. I Bourgogne Aligoté AOC får du tillsätta 15% chardonnay i vinet, medan detta inte är tillåtet i Bouzeron AOC, som ska bestå till 100% av aligoté-druvor. Detta är också den enda vitvinsappellation i Bourgogne där de allra bästa vingårdslägena vigts åt aligoté.
Vill du läsa mer om Bourgognes appellationer? Läs vår artikel här!
Text: Anna Rönngren
Aligoté
Tryffelsvinet tipsar
Recept som passar till aligoté
Kyckling i ugn med sparris och rostad vitlökskräm
Lättlagad och populär ”allt-på-en-plåt” middag med ljuvlig vitlökskräm. Istället för broccoli kan du ta blomkål eller små körsbärstomater eller dubbla mängden sparris.
Läs merKycklinggryta med rostade rotfrukter
Krämig kycklinggryta med champinjoner, kryddad med timjan och serverad tillsammans med rostade rotfrukter. Toppa med vackra, goda lingon.
Läs merKycklingpaj
Det är aldrig fel med paj, här får du mycket smak och krämighet med smaksatt crème fraiche och kyckling. Perfekt på buffén eller picknicken också!
Läs merBakad torsk med smörsås
Baka torsken på låg värme så behåller den sin saftighet och blir inte torr. Servera fisken med en citronstinn smörsås med rom och gräslök och gärna kokt potatis till.
Läs merPankobakad torsk med krossad potatis och kall citronsås
Härligt knaperstekt torsk med fluffig citrusgrädde. Panko är ett asiatiskt ströbröd som gör paneringen extra krispig men det går såklart bra med vanligt ströbröd också.
Läs merUgnsbakad torskrygg med pepparrotskräm
Torskrygg med klassiska smaker som pepparrot och spenat i en krämig sås. Pepparroten varierar i smak så justera mängden tills den passar just dig.
Läs merTryffelsvinet tipsar
Mer spännande vinkunskap
Varför dricker man champagne på nyår?
Att fira in det nya året i champagne är en tradition som få ifrågasätter, men varför gör vi egentligen det? Tryffelsvinet har grävt fram svaret och tipsar dessutom om våra bästa bubblande viner.
Läs merVad dricker man till julmaten?
Äntligen är det dags att duka upp med julens härligheter på bordet! Vilka klassiska rätter skall dyka upp igen? Skall man våga plocka in någonting nytt? Och vad skall man dricka på kalaset? Vi har i alla fall svaret på det sistnämnda!
Läs merNär firas champagnedagen?
När det kommer till firandet av champagnedagen råder det stor förvirring i vinvärlden, och ett snabbt googlande ger tvetydiga svar. Ska man fira den tredje eller fjärde fredagen i oktober – eller kanske båda? Tryffelsvinet har svaret (och champagnen att fira med)!
Läs mer