Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
10 september 2025
Aligoté – den underskattade vita druvan från Bourgogne

Vit Bourgogne är i princip synonymt med chardonnay – men det är långt ifrån sanningen. Få känner till druvan aligoté – men det är en druva som på senare år fått ett stort uppsving i popularitet. När den är som bäst kan den till och med överglänsa chardonnay – särskilt när den vuxit på branta kullar med mager jordmån. Och det bästa? Den kostar bara en spottstyver av chardonnay från samma område!
Bourgognes egensinniga doldis
Vad är aligoté?
Bourgogne Aligoté är en 1,600 hektar stor appellation i Bourgogne för viner som görs på druvan aligoté. De bästa vinerna kommer från regionen kring Pernand-Vergelesses, Chitry och i Bouzeron (Bouzeron har till och med en separat appellation med geografiskt suffix för just aligoté).
Aligotés historia i Bourgogne
Det äldsta kända namnet på aligoté är troligtvis ”plant de trois”, men druvan går också under synonymerna aligotte, alligotay, beaunie, chaudenet gras, giboulot, giboudot, griset blanc, mahranauli, plant gris, troyen blanc och vert blanc. Kärt barn har många namn! För längesedan var det den dominerande vita druvsorten i Bourgogne – även på den ansedda Corton-kullen, men föll med årens lopp i glömska till förmån för chardonnay. När druvan blir som allra bäst kan den emellertid till och med överglänsa chardonnay – alltid till ett betydligt lägre pris. Dessutom är druvan en viktig ingrediens i en klassisk Kir (tillsammans med cassis-likör).
Smakprofil och karaktär
Aligoté mognar tidigt och är tålig mot kyla och till viss del emot frost. Det är en druva som ofta klarar svårare år och fungerar i flera olika typer av terränger. Vinerna är knastertorra, har hög syra och smak av vita och gula blommor, gröna äpplen, citrusfrukt samt örter.
Bouzeron – aligotés hemvist
Ovanliga appellationen Bouzeron i Côte Challonaise består av enbart 52 hektar och är den enda Village-appellation i Bourgogne som är vigd åt druvan aligoté. När appellationen skapades år 1979 hette den först Bourgogne Aligoté de Bouzeron, men sedan 1997 får man skriva enbart Bouzeron på etiketten. Medan ”vanlig” Bourgogne Aligoté vanligtvis är ett lätt, krispigt vitt vin som i regel ska drickas ungt, finns det fantastiska exempel från Bouzeron som delvis lagras på ekfat och tål flasklagring. I Bourgogne Aligoté AOC får du tillsätta 15% chardonnay i vinet, medan detta inte är tillåtet i Bouzeron AOC, som ska bestå till 100% av aligoté-druvor. Detta är också den enda vitvinsappellation i Bourgogne där de allra bästa vingårdslägena vigts åt aligoté.
Mat som passar till aligoté
Aligoté är bourgognes friskaste och mest uppfriskande druva – spröd, citrusfruktig och med pigg syra. Det gör den till en strålande följeslagare till skaldjur, ostron och lätta fiskrätter. Tänk ceviche, grillade räkor med citron eller en enkel tartar på vit fisk. Den friska syran skär också fint genom feta tillbehör som majonnäs, beurre blanc eller getost. Matcha gärna detta matvänliga vin till grillad, stekt eller ugnsbakad fisk och kyckling.
Grégory Patriat – aligotés förkämpe
Jean-Claude Boissets vinmakare Grégory blev förälskad i aligoté under sin tid som vingårdsansvarig på Domaine Leroy i sin ungdom. När han anlitades till Jean-Claude Boisset år 2003 och fick carte blanche att skapa de viner han ville bestämde han sig tidigt för att göra en egen toppversion av druvan. Hans vinmakningsapproach är därmed densamma som för hans vita grand cruer; två vintrar på sin jästfällning och ingen bâtonnage. Grégory är utöver det en stolt medlem i den burgundiska intressegruppen Les Aligoteurs – vars uppdrag är att främja högkvalitativ aligoté producerad av begåvade vinmakare.
Vill du läsa mer om Bourgognes appellationer? Läs vår artikel här!
Text: Anna Rönngren
Aligoté
2023 Bourgogne Aligoté Les Moutots, Jean-Claude Boisset
Bourgogne249 krLanseringsdatum: 28/11Beställ vinetTryffelsvinet tipsar
Recept som passar till aligoté
Kyckling i ugn med sparris och rostad vitlökskräm
Lättlagad och populär ”allt-på-en-plåt” middag med ljuvlig vitlökskräm. Istället för broccoli kan du ta blomkål eller små körsbärstomater eller dubbla mängden sparris.
Läs merKycklinggryta med rostade rotfrukter
Krämig kycklinggryta med champinjoner, kryddad med timjan och serverad tillsammans med rostade rotfrukter. Toppa med vackra, goda lingon.
Läs merKycklingpaj
Det är aldrig fel med paj, här får du mycket smak och krämighet med smaksatt crème fraiche och kyckling. Perfekt på buffén eller picknicken också!
Läs merBakad torsk med smörsås
Baka torsken på låg värme så behåller den sin saftighet och blir inte torr. Servera fisken med en citronstinn smörsås med rom och gräslök och gärna kokt potatis till.
Läs merPankobakad torsk med krossad potatis och kall citronsås
Härligt knaperstekt torsk med fluffig citrusgrädde. Panko är ett asiatiskt ströbröd som gör paneringen extra krispig men det går såklart bra med vanligt ströbröd också.
Läs merUgnsbakad torskrygg med pepparrotskräm
Torskrygg med klassiska smaker som pepparrot och spenat i en krämig sås. Pepparroten varierar i smak så justera mängden tills den passar just dig.
Läs merTryffelsvinet tipsar
Mer spännande vinkunskap
När firas champagnedagen? Tredje eller fjärde fredagen i oktober?
När det kommer till firandet av champagnedagen råder det stor förvirring i vinvärlden, och ett snabbt googlande ger tvetydiga svar. Ska man fira den tredje eller fjärde fredagen i oktober – eller kanske båda? Tryffelsvinet har svaret (och champagnen att fira med)!
Läs merTryffelsvinets svampguide – så matchar du vin till svamp
Att kombinera vin med svamp kan vara en himmelsk kombination men det gäller att veta vad man skall tänka på. Svamp är nämligen ett umamirikt livsmedel som vid en felaktig kombination kan lyfta fram metalliska och beska bismaker i vinet. Tryffelsvinet hjälper dig att navigera i svampskogen!
Läs merAligoté – den underskattade vita druvan från Bourgogne
Vit Bourgogne är i princip synonymt med chardonnay – men det är långt ifrån sanningen. Få känner till druvan aligoté – men det är en druva som på senare år fått ett stort uppsving i popularitet. När den är som bäst kan den till och med överglänsa chardonnay – särskilt när den vuxit på branta kullar med mager jordmån. Och det bästa? Den kostar bara en spottstyver av chardonnay från samma område!
Läs mer