13 juli 2022

Chablis – Bourgognes nordligaste punkt

Chablis är något av en udda fågel i Bourgogne – vi har alla hört någon säga ”Åh nej jag gillar inte chardonnay så jag tar ett glas chablis!”. Hur kommer det sig att Chablis är så annorlunda från sina grannar? Och vad är egentligen skillnaden på Chablis village, premier cru och grand cru? Tryffelsvinet har svaret!

Lär dig mer Chablis!

Till skillnad från det större område Bourgogne är Chablis väldigt specifikt. I Bourgogne har man gjort sig känd för att göra allt från seriösa till lättdruckna viner där kvalitet, ekfatsinfluens samt druvsorter varierar förhållandevis kraftigt. Medan vi lever under uppfattningen att Bourgogne som helhet kan te sig ”spretigt” har vi uppfattningen av att Chablis är desto mer homogent – vilket i det stora hela är ett korrekt antagande.

Chablis görs uteslutande på druvan chardonnay och definieras av områdets svala kontinentala klimat och den kalkhaltiga jordmånen (Kimmeridgeansk kalksten och Portlandiansk kalksten) som hjälper till att skapa den knivskarpa mineralitet som har kommit att bli dess signum. Till skillnad från resterande del av Bourgogne har vingårdarnas jordmån vart grundbulten i appellationernas regler och en av de absolut första lagstadgade definitionerna av ”Chablis” var just chardonnay odlad på Kimmeridgiansk kalksten. Med tiden har appellationens regler utvecklats och i dagsläget finns det till och med premier cru-vingårdar på Portlandiansk kalksten – men generellt sett är de druvor som odlas på Portlandiansk kalksten klassificerade som petit Chablis (rent geologiskt så tvistar fortfarande de lärde om vad skillnaden är mellan de två rent vinodlingsmässigt).

Petit Chablis

Petit Chablis odlas huvudsakligen på portlandiansk kalksten som rent geografiskt ligger ovanför den kimmeridgianska jordmånen. I Chablis har den kimmeridgianska kalkstenen exponerats på kullarnas sluttningar medan den portlandianska jordmånen oftast återfinns på toppen avw kullarna och på högre belägna platåer. Tack vare den högre höjden samt mer vind-utsatta positionen är dessa vingårdar generellt sett svalare och dessutom enklare att skörda maskinellt. På grund av detta görs petit Chablis ofta i en enklare stil ämnad att avnjutas i sin ungdom. Vinerna är inbjudande och fräscha med den för Chablis typiska mineraliteten – men saknar komplexitet och djup för att lagras lika väl som premier- och grand cru. Av denna anledning vinifieras Petit Chablis i stort ett uteslutande i ståltank och i stort sett aldrig i kontakt med ny ek.

Chablis

Chablis produceras i vingårdarna kring byn Chablis och ett antal andra byar i närområdet Generellt sett är vingårdarna placerade på sluttningar (av varierande riktning) där den eftertraktade kimmeridgianska kalkstenen har nötts fram. Till skillnad mot den för Petit Chablis definierande Portlandianska kalkstenen så innehåller den kimmeridgianska kalkstenen stora mängder ostronfossiler och har traditionellt ansetts producera de bästa vinerna.

Chablis AOC står för ungefär 61% av områdets totala produktion och i skrivande stund består Chablis AOC av 3 712 hektar planterad mark. Chablis AOC kan vinifieras på flera olika sätt beroende på producent – många topproducenter använder sig av en viss mängd nya franska ekfat medan andra uteslutande använder sig av ståltankar. Vinerna kan variera i kvalitet från viner som passar bäst i sin relativa ungdom till viner som vinner på lagring i upp till 5 år.

Chablis Premier Cru

Chablis Premier Cru är den näst högsta klassificeringen av Chablis och endast 40 vingårdslägen fördelat på 11 kommuner innehar denna prestigefulla klassificering. Produktionen av Chablis Premier Cru uppgår till ungefär 16% av den totala produktion och totalt finns det 778 hektar klassificerad mark. Utav de 40 vingårdslägena är det endast ett fåtal av namnen som frekvent ses på etiketter då många av de mindre istället gynnas av att buteljeras under paraplynamn från ett större och mer känt intilliggande läge. Till exempel – Premier Cru Vingårdarna Le Fôret och Butteaux kan buteljeras under namnet Montmains vilket är en intilliggande vingård.

Chablis Premier Cru är generellt planterad i sluttningar med sydväst/syd/sydost-riktning och därav åtnjuter rankorna mer sol än den generella vingården. Kraven på skördeuttag är dessutom striktare och de färdiga vinerna har högre koncentration och mognad jämfört med ”vanlig” Chablis och är därför desto mer lagringsdugliga. Vingårdar som ligger i direkt anslutning till Grand Cru-sluttningen hålls oftast som de bästa premier cruerna.

Chablis Grand Cru

Chablis Grand Cru består av 7 stycken vingårdslägen precis norr om byn Chablis. Från väst till öst heter lägena: Bougros, Preuses, Vaudésir, Grenouilles, Valmur, Les Clos, Blanchot. Vingårdarna befinner sig på en höjd mellan 100-250 meter över havet och uppgår till ynka 101 hektar planterad mark – vilket i slutändan står för knappt en procent av den totala produktionen i Chablis.

Jordmånen i vingårdarna är genomgående kimmeridgiansk kalksten med viss variation i toppskikten. Det som gör att Grand cru sticker ut är att dom befinner sig på en förhållandevis homogen sydsluttning (viss variation finns – till exempel består Vaudésir och Valmur av vad som nästan kan jämföras med mini-dalar) vilket tillåter frukten att enklar uppnå optimal mognad.

Chablis Grand Cru har länge vart känt för sin lagringsduglighet och att lämna en flaska grand cru från en bra producent i källaren i 20 år är absolut inga konstigheter – snarare kan det ofta vara så att vinet behöver tid för att visa sitt sanna ansikte. Vinmakningsmässigt så används det mer ny ek här än i någon annan del av Chablis – anledningen till detta är delvis att den mer mogna och komplexa frukten har bättre förutsättningar att gynnas av ekens aromatik. Om man ekfatslagrar viner av lägre kvalitet riskerar det att bli överdrivet ekfatsaromatiskt och i många fall till och med beskt.

Text: Charlie Dahl

Tryffelsvinet tipsar

Chablis olika appellationer

94poäng

2020 Chablis Grand Cru Les Clos, Domaine Pinson

Bourgogne849 kr

2020 Chablis Premier Cru La Forêt, Domaine Pinson

Bourgogne499 kr
nyhet

2022 Chablis, Domaine Pinson

Bourgogne299 kr

Tryffelsvinet tipsar

Recept till Chablis-viner

Löjromspizza

Snabblagad lyxpizza på färdig deg med löjrom: en garanterad hit.

Läs mer

Torskrygg med pocherat ägg och vitvinssås

Klassisk fiskrätt med torskrygg i ljuvlig vitvinssås med citron. Såsen kan förberedas. När fisken rimmas blir den fastare i köttet och får mer smak. Sen sjuder du den precis innan servering. Receptet har skapats av Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007.

Läs mer

Grillad gös med kräfttsatsiki

En fräsch rätt som passar året runt! Variera tsatsikin med grovhackade kräftstjärtar. Fungerar också bra tillsammans med torsk.

Läs mer

Stekt fisk med skaldjurssås

Riktig pubmat med extra karaktär av Guinness, eller annan stout, i såsen.

Läs mer

Tryffelsvinet tipsar

Mer spännande vinkunskap

Vad dricker man till påskmaten?

Äntligen är det dags för påskäggsjakt, blåkullaturer och förhoppningsvis några dagars ledighet. Den traditionella påskmaten tarvar såklart sina drycker och Tryffelsvinet har de bästa tipsen på vad du skall dricka till!

Läs mer

Vinets dag 22 januari – varför firar man?

Att fira vinets dag är en tradition som sträcker sig ända tillbaka till medeltiden då vinmakare och vingårdsarbetare började tillbe Saint Vincent som sitt skyddshelgon. Men vem var då denne Saint Vincent, och varför är han förknippad med vin? 

Läs mer

Tryffelsvinet levererar Nobelvinet 2023!

Efter många månaders planering och hemlighetsmakeri är det äntligen avslöjat att Tryffelsvinet fått den stora äran att leverera 2023 års Nobelvin; 𝟐𝟎𝟐𝟏 𝐌𝐚𝐫𝐬𝐚𝐧𝐧𝐚𝐲 från Bourgognelegendarerna 𝐃𝐨𝐦𝐚𝐢𝐧𝐞 𝐓𝐫𝐚𝐩𝐞𝐭!

Läs mer