Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
10 april 2024
Tryffelsvinets guide till vinlandet Sydafrika
Nikita Mooij är Tryffelsvinets produktchef för våra Sydafrikanska viner och har även arbetat som inköpare för landets viner i sitt tidigare arbetsliv – dessutom har hon varit i Sydafrika 12 gånger. En riktigt Sydafrikaexpert med andra ord! Här berättar Nikita om sina bästa tips om du ska åka till Sydafrika. Lekker!
Hej Nikita! Vad ska man tänka på innan man reser?
Nikita: ”Här är mitt bästa tips att – om det är möjligt – inte flyga inte via Johannesburg. Anledningen är att det ofta är långa köer och man riskerar att missa sin connecting flight till Stellenbosch – jag känner många som gått det ödet till mötes. Och om du vågar och har möjlighet, hyr en bil som du kan hämta upp på flygplatsen så att du kan köra runt i kapprovinsen som du själv önskar. Deras lokaltrafik är inte den bästa och du kommer att få ut så mycket mer av din resa. Man sitter på ”fel” sida och kör, och det känns väldigt märkligt i början, men man vänjer sig snabbt.”
När är bästa tiden på året att åka dit?
Nikita: ”Det beror lite på hur varmt man vill ha det, sept-nov är ju deras vår, jag har varit där i september två gånger och det var superkallt med snö på bergstopparna och på Table Mountain. Från mitten på december till mitten på januari är det många som har sommarlov eller semester och jag tror att det också är peak season för turism. Mars till maj är deras höst.”
Vad ska man göra när man landat?
Nikita: ”Jag kommer inte att ta fasta så mycket vid turistsakerna som man kan läsa om i de vanliga guideböckerna (men för guds skull; missa inte Table Mountain!), utan mer fokusera på vad man som vinintresserad inte får missa. Och jag tycker helt klart att du ska börja med Stellenbosch! Hit tar det mellan 45-60 minuters körning från Kapstaden och med sina vackra byggnader i Cape Dutch-stil är det verkligen vinhuvudstaden i Sydafrika. Här tycker jag att man antingen ska hitta ett hotell inne i den vackra och pittoreska staden, eller om man hellre vill det; på något vineri i närheten som erbjuder boende. På Oude Werf och Coopmanhuijs har jag aldrig blivit besviken.”
Addition från Anna: ”Om du gillar vintageprylar och historia – missa INTE butiken Oom Samie Se Winkel, en av landets äldsta trading businesses som funnits på samma plats i över 100 år.”
Ge oss dina bästa restaurangtips i Stellenbosch!
Nikita: ”Förutom att själva staden kryllar av bra restauranger finns det även många riktigt, riktigt bra restauranger på vinerierna runt om i området. Om du har ett pressat tidsschema kan det vara bra att planera in för att luncherna och middagarna ofta tar längre tid här – man stressar inte ut med maten utan låter middagen ta sin tid. Här är några av mina restaurangfavoriter:”
De Warenmarkt – Perfekt för ostron och om du vill sippa ett glas Kaapse Vonkel
Hussar Grill – Här finns riktigt bra kött, dessutom har de ingen korkavgift om du vill ta med ett eget vin till restaurangen.
The Fat Butcher – Här finns bra kött, men också väldigt goda sides och förrätter. De tar ut en liten korkavgift om du tar med ditt eget vin.
Spek & Bone – Här finns roliga smårätter och en dynamisk vinlista som byts ut ofta.
The Vineyard Connection Wineshop – Inte en restaurang, men en jättebra shop om du vill handla bra Sydafrikanska viner!
Hur gör man om man vill besöka Tryffelsvinets producenter i Stellenbosch?
Nikita: ”Det flesta av våra producenter har goda möjligheter för besök. Den Sydafrikanska vinturismen är otroligt välutvecklad med fina tasting rooms där man för några rand får prova egendomens viner (köper du dessutom med dig några flaskor brukar de flesta dra bort kostnaden för provningen). Vi har två producenter i Stellenbosch – Simonsig Estate och Meerlust Estate. De har öppet de flesta dagarna i veckan, men jag rekommenderar alltid att kolla in öppettiderna på producenternas hemsidor innan jag åker någonstans för att vara på säkra sidan.”
Vad ska man göra sen?
Nikita: ”Jag tycker att det är utmärkt att ha sin bas i Stellenbosch och ta bilen på dagsutflykter, antingen runt Stellenbosch närområde, eller varför inte till Paarl eller Franschhoek, men om man ska vara i Sydafrika i mer än en vecka tycker jag absolut att man ska ta med sig sina väskor och åka upp till Swartland. Här är klimatet helt annorlunda och mycket varmare – här finns till och med apelsinodlingar. Mindsetet här är också lite mer avslappnat bohemiskt och väl värt ett besök!”
Vart ska man bo i Swartland?
Nikita: ”Ett riktigt härligt boende hittar du på Royal Hotel i Riebeek Kasteel. Ett lite mer bohemiskt, men underbart boende hittar du hos vår producent Badenhorst Family Wines. Men det gäller att boka i god tid för det är nästan alltid fullt. Ett måste är deras pizza night som de har på torsdagar. Folk åker ända från cape town för att komma hit, och här kan man springa på många av vinmakarna i området.”
Vilka andra regioner får man inte missa?
Nikita: ”Jag tycker definitivt att man också ska vända bilen österut, mot Elgin. Här lämnar vi apelsinodlingarna bakom oss och kör in bland äppellundar – ett betydligt svalare klimat med andra ord. I Elgin jobbar vi med en producent som heter Paul Cluver. Stannar du för ett besök här kan du både prova vin, äta på deras fina tapasrestaurang och – hyra en cykel! De har en stor och vacker gård där endast en liten del är vigd åt rankor – resten är vacker miljö med ett rikt växt- och djurliv som är otroligt vackert att se från cykelsadeln. Jag tror till och med att de kan ha elcyklar så man inte behöver bli så svettig. Men glöm inte solskyddsfaktorn! I Elgin jobbar vi också med den enastående Richard Kershaw. Vill man prova hans viner på plats behöver man förboka – här går det inte att kika förbi spontant.
Åker man ytterligare en bit kommer man till Bot River där Peter-Allan Finlayson håller till. Han basar över Gabriëlskloof, som startades av hans svärfar, och det är i samma vineri som han gör sina ikoniska Crystallum-viner. Här finns också en topprestaurang, vid namn Farro, som är värd ett besök bara i sig!
Har man kommit så här långt kan man bege sig till staden Hermanus för natten. Hermanus är en mycket mysig stad vid vattnet, känd för sin surfing och att man här kan se valar om man har tur. The Marine Hotel ska vara ett riktigt bra ställe att bo på.
Intervjuad: Nikita Mooij
Text: Anna Rönngren