26 februari 2024

Vad dricker man till påskmaten?

Äntligen är det dags för påskäggsjakt, blåkullaturer och förhoppningsvis några dagars ledighet. Den traditionella påskmaten tarvar såklart sina drycker och Tryffelsvinet har de bästa tipsen på vad du skall dricka till!

Vintips till påskmaten

Det finns ett flertal vägar att gå när det kommer till val av dryck till påskmaten. Vill man inte dricka alkohol alls (men ändå vill prova någonting annat än julmust) kommer en torr äppelcider att sitta som en smäck. När det kommer till alkoholhaltiga drycker är nubben en given kompanjon till sillen medan en mörk porter-öl med sin maltsötma paras fint med vår salta, svenska husmanskost. I Sverige är ölen och spriten historiskt sett mer bundna till våra traditioner än vinet men i sann modernistisk anda vill vi tänka nytt.

Ett vin eller flera till buffén?

I de flesta hem serveras påskmaten lite som en buffé – alla plockar det de vill och ingen tallrik är den andra lik. Är man många som kommer på kalaset kan det därför vara en rolig idé att även ha en liten vinbuffé för att alla skall hitta någonting de tycker om. Vill du hellre hitta en dryck som passar till allt? Det listar vi längre ner!

Vad dricker man till sillen?

Söt sill i ättikslag är inte den lättaste matchningen. Däremot ska man ha i åtanke att många sillsorter nu för tiden ligger i krämiga, mejerimarinerade inläggningar med kryddor som gifter sig bättre med vin. Undvik gärna fatlagrade och sträva viner för att få bort den umamikrock som lätt blir med fisk och skaldjur. Satsa istället på ett fruktigare vitt vin med lite restsötma (förslagsvis en tysk eller sydafrikansk riesling), eller ett mousserande vin där bubblorna och syran hjälper till.

Vad dricker man till fisken?

Även här är riesling ett utmärkt val – syran i vinet kommer att balansera upp de feta fiskarna (såsom laxen). På samma sätt är chenin blanc ett utmärkt val.

Vad dricker man till köttet?

Här vill man gärna plocka fram någonting rött. Varför inte ett vin från Toscana i Italien, en fransk Beaujolais eller en mogen pinot noir? Dessa viner kommer att passa fint till revbensspjällen, till köttbullarna och prinskorven. Det givna påsklammet klarar såklart lite mer kraftfulla röda viner, varför inte en Châteaumeuf-du-Pape eller en god Bordeaux?

Vad dricker man till osten?

Här spelar det in vilken typ av ost man har plockat fram, men generellt brukar man tänka så här:

Hårdost: Chardonnay, Chenin blanc eller ett fruktigt rött
Vitmögelost: Mousserande vin eller friskt vitt vin
Blåmögelost: Portvin, Sauternes eller riesling med prädikaten Auslese

Vad dricker man till det söta efter middagen?

För att avsluta en tung middag med fräschör brukar alltid en högklassig söt riesling vara en utmärkt följeslagare till det söta – dessutom brukar vinstilen kunna golva de flesta. Till chokladen, och de kraftigare nötdesserterna är portvin det givna valet – välj mellan fruktig Ruby Port, lagringsduglig Vintage Port, nötig Tawny Port eller sendeklarerad Late Bottle Vintage Port. Även en söt Sauternes kommer att passa fint!

Finns det någonting som passar till allt?

  1. Mousserande vin: Den gamla klyschan att bubblande vin passar till allt innehåller faktiskt ett stort mått av sanning (och så höjer det ju lyxfaktorn rejält). Rent sensoriskt vinner stilen Brut, alltså en champagne som inte är snustorr, eftersom så många rätter på påskbordet innehåller sötma.
  2. Vita viner: Friska, fruktiga viner gjorda på rieslingdruvan är ett säkert kort. En krämig chenin blanc har också tillräcklig struktur för att klara av påskmatens fetma och sälta – men undvik de med allt för tydlig fatkaraktär.
  3. Röda viner: Rött är den absolut svårast matchningen på påskbuffén eftersom det ofta innehåller mycket fisk och skaldjur. Vill man vara på den säkra sidan är det bäst att hålla sig till mjuka röda viner, gjorda på druvor som gamay, sangiovese eller pinot noir.
  4. Sherry: Om man ser på vår påskmat som en svensk variant av tapas förstår man varför en torr sherry av stilarna Fino, Manzanilla eller Amontillado kommer att passa så bra till maten!

Text: Anna Rönngren

Tryffelsvinet tipsar

De bästa vinerna till påskmaten

nyhet

2021 The Blend, Gabriëlskloof

Western Cape165 kr
årgång slut

2017 Blanc de Noirs Brut Nature, Philipp Kuhn

Pfalz339 kr

2021 Kaapse Vonkel Brut, Simonsig Estate

Stellenbosch179 kr

NV Brut, Champagne Thiénot

Champagne499 kr
nyhet

2022 Simonsig Chardonnay, Simonsig Estate

Stellenbosch99 kr

2021 Pinot Noir Tradition, Philipp Kuhn

Pfalz195 kr
bio

2021 Morgon, Julien Sunier

Bourgogne339 kr

Tryffelsvinet tipsar

Spännande mat till påskbuffén

Ägg- och romröra

Krämig röra med härlig ton av fransk senap. Kvarg, som är en färskost, gör den lätt och frisk i smaken.

Läs mer

Grönkålspaj

Grönkålspaj med sprött pajskal och krispighet från flagad mandel passar lika bra på buffébordet som till lunch med en matig sallad.

Läs mer

Lammstek med varmt örtsmör

När lammsteken bakas med en smörig rub med örter, citron och kapris blir den både saftig och smältande mör. Särskilt om du låter den vila innan servering.

Läs mer

Laxtårta med löjrom

Lyxig laxtårta toppad med löjrom – en favorit då det dukas upp till buffé eller som drinktilltugg. Ta en bit innan den är slut!

Läs mer

Dill- och kummingravad lax

En klassisk rätt som fungerar som förrätt och plockmat. Som annan gravlax serveras denna gärna med gravlaxsås och rostat bröd.

Läs mer

Vegetarisk sill i krämig ört- och citronsås

Testa vegetarisk sill i krämig yoghurtsås med smak av hela örtagården. Gör gärna dubbel sats av shitakesvampen och lägg in i olika såser för ett varierat, vegetariskt sillbord!

Läs mer

Tryffelsvinet tipsar

Mer spännande vinkunskap

Tryffelsvinets bröllopsguide – så väljer du vin till bröllopet

Hur väljer man de perfekta vinerna till bröllopet? Hur långt innan skall man beställa vinerna? Vad gör jag om jag får vin över? Hur skall vinerna serveras vid middagen? Frågorna är många, men Tryffelsvinet har svaret!

Läs mer

Succé för Josetta Saffirios Konstnärsserie: 2019 Barolo Edition 4 Lisa Larsson

Årets version av Josetta Saffirios specialetikett var inget annat än en supersuccé! Inte nog med att flaskorna sålde slut under en timme – originalkonstverket auktionerades ut för hela 30,000 kronor som donerats till välgörenhet.

Läs mer

Tryffelsvinets guide till vinlandet Sydafrika

Nikita Mooij är Tryffelsvinets produktchef för våra Sydafrikanska viner och har även arbetat som inköpare för landets viner i sitt tidigare arbetsliv – dessutom har hon varit i Sydafrika 12 gånger. En riktigt Sydafrikaexpert med andra ord! Här berättar Nikita om sina bästa tips om du ska åka till Sydafrika. Lekker!

Läs mer