Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
Azelia. Italien, Piemonte, Barolo
Azelias hemsidaMinutiös nogrannhet från älskad piemonteproducent
Azelias historia börjar 1920 när adelsmannen Lorenzo Scavino började vinfiera delar av familjens vingårdar i hjärtat av Barolo-regionen. Sonen Alfredo skötte buteljeringen och de började efter en tid att exportera sina viner. Sakta började de göra sig ett namn utomlands och deras verksamhet drevs vidare av barn och barnbarn.Historia
Idag är det femte generationen som driver gården; Luigi och hans fru Lorella. Sonen som döptes efter grundaren, Lorenzo har också en mycket aktiv del i verksamheten. Vingårdarna ligger i fantastiska lägen och deras filosofi är att sköta sina vingårdar minutiöst för hand. Luigi och Lorenzo månar om varje liten druvklase och ser till rankorna trivs så bra det bara går, utan att ta till kemikalier och sådant som kan skada den dyrbara jorden, och detta noggranna hantverk är något de är mycket stolta över. Azelia var en av de första att börja tappa sina viner själva istället för att sälja dem på bulk, vilket var revolutionerande på den tiden det begav sig. Därtill var de tidiga med att buteljera specifika enskilda vingårdslägen; år 1978 tappade Azelia för första gången upp Barolo Bricco Fiasco under eget namn. Denna praxis med specifika Barolo Crus är idag vida utbrett bland Piemontes vinmakare.
Namnet Azelia kommer från blomman asalea, vars vackra och illustra blommor växer runtom i vingårdarna. Etiketten pryds också av två guldfåglar som representerar de små fåglar som springer omkring bland rankorna, och som Luigi tycker så mycket om.
Vingårdar
Domänen omfattar idag 16 ha och de producerar i genomsnitt 80 000 flaskor per år. De odlar nebbiolo, dolcetto och barbera. Även deras enklare viner är vingårdsbetecknade. Gårdarna ligger i flera topplägen som Bricco Fiasco, San Rocco, Margheria och så även Voghera Brea där de gör en Barolo Riserva. De har mycket gamla stockar och tar ut väldigt låga skördeuttag vilket ger små druvor med en fantastisk koncentration i vinerna. Filosofin är att alltid låta en vinranka dö en naturlig död och detta innebär att man aldrig organiserat planterar om en vingård utan man byter ut rankorna när det behövs. Innan rankorna uppnått tillräckligt hög ålder används druvorna till deras Langhe Nebbiolo – och Luigi är tuff i sin selektion; deras yngsta rankor är idag 25 år. I samband med 100-årsjubileet år 2020 släppte man vingårdsläget Barolo Ceretta för första gången efter att Luigi väntat i 30 år på att rankorna skall bli gamla nog. Sonen Lorenzo skojar därför ofta om att de varje år gör mindre och mindre vin eftersom de gamla rankorna producerar färre druvor (de äldsta 120-åriga rankorna producerar enbart 2-3 klasar per ranka), men belöningen är att vinerna för varje år blir än mer koncentrerade. De genomför minst 2 gröna skördar varje år för att öka kraften i vinerna.
I januari 2023 fick Azelia sitt SQNPI Sustainable Certification – ett europiskt erkänt certifikat som på engelska översätts till “National Quality System of Integrated Production”. För att erhålla certifikatet krävs det att man är försiktig vid nyttjandet av naturliga resurser, jobbar aktivt med konserverandet av biodiversitet och artmångfald på gården och arbetar för att skydda det naturliga landskapet och dess miljö. Vidare är man en aktiv medverkare i att sprida den regionala vinkulturen, man arbetar ekonomiskt hållbart, ger de anställda skydd och stöder det lokala samhället.
Vinifikation
Druvorna skördas för hand med en rigorös kontroll av varje druvklase och sedan läggs de försiktigt i små lådor som varsamt transporterades till vineriet där jäsningen sakta påbörjas i ståltankar. Deras Langhe Nebbiolo och Dolcetto jäses i temperaturkontrollerade rotofermentorer som snurrar ett halvt varv på en halvtimma (dessa viner lagras sedan på ståltank för att bibehålla fräschör och göra dem aromatisk tillgängliga tidigare). De har en blandning av modern teknik och gamla traditioner när de gör sina viner. Bland annat låter man sin Barolo skalmascereras i 55-60 dagar enligt gammal tradition. Den malolaktiska jäsningen sker i samma rostfria tankar och de tillsätter ingen jäst eller enzymer utan nyttjar endast den naturliga jästen som sitter på skalen. Lagringen sker sedan på stora ekliggare på 5000 liter eller på fat på 225 liter beroende på vinet, där särskilt cruerna ser en blandning av såväl stora som små fat men man använder aldrig mer än 8% nya ekfat. Azelia filtrerar inte och klarar inte vinet utan all stabilisering sker med hjälp av gravitationen. Samtliga viner är veganvänliga.