Bouchard Père et Fils. Frankrike, Bourgogne

Bouchards hemsida

300 år av excellens i hjärtat av Beaune

Bouchard Père et Fils är en av Bourgognes äldsta egendomar, grundat 1731 i Beaune av Michel Bouchard. Michel var en klädförsäljare från Grenoble som stannade till i Beaune där han köpte med sig ett vinfat för att sälja vidare under sin fortsatta resa. När han märkte hur stor efterfrågan var återvände han till Bourgogne tillsammans med sin son Joseph för att satsa på vin istället för kläder och resten är, som man brukar säga, historia. Idag befinner sig Bouchard Père et Fils i sitt fjärde århundrade – mitt uppe i en spännande tid med stora förändringar för denna viktiga Bourgogneegendom.

Historia

44 år efter grundandet av familjeföretaget, där far och son köpt viner och druvor från olika vinodlare i Beaune för att sälja vidare, anskaffade Joseph Bouchard sina första vingårdar i Volnay – närmare bestämt i det eftertraktade läget Les Caillerets – år 1775. Från att tidigare enbart ha jobbat som négociant var det startskottet på utvecklandet av familjens egna vingårdar där Joseph visade sig ha både affärssinne och fingertoppskänsla för utsökta vingårdslägen. Franska revolutionens efterdyningar gav Josephs son, Antoine Philibert, möjligheten att köpa vingårdar som tidigare tillhört kyrkan, bland annat det läge som än idag är ett av egendomens mest aktade; Beaune Grèves Vigne de l’Enfant Jesus. Denna önskan om att bygga upp en exceptionell Côte d’Or-portfölj har hållit i sig in i modern tid med flertalet utsökta vingårdslägen som under kommande århundraden adderats till Bouchards ägor.

År 1820 köpte Bernard Bouchard Château de Beaune – ett gammalt slott som tidigare tillhört kungafamiljen och kung Louis XI på 1400-talet. Fyra av fem originaltorn fanns kvar och det imponerande slottet är sedan 1937 listat som ett historiskt monument. Dess källare går djupt under jorden, närmare 10 meter, och skapar perfekta naturliga lagringsförhållanden för gårdens flaskor. Här finns också en unik samling av över 2000 flaskor från 1800-talet bevarade där den äldsta – en Meursault Charmed från 1846 är kronan i samlingen. Flaskorna provas av och korkas om vart 25:e år och är således i allra högsta grad drickbara ännu. Under andra världskrigets härjningar gömde man denna samling bakom en vägg av tomma flaskor. När nazisterna kom och plundrade gården missade de samlingen och kom bara därifrån med gårdens enklaste viner.

Kvalitetsnivån – som alltid varit Bouchards signum – förstärktes ytterligare år 1995 när egendomen köptes av Joseph Henriot. Philippe Prost, tidigare technical director på Bouchard Père & Fils lär har sagt att man nu gick från noggranna till någonting utöver det vanliga. Henriot kom göra stora upprustningar – och investerade i ett nytt vineri år 2005 – för att återföra Bouchard till den allra översta toppen i Bourgogne. Det slutgiltiga steget i detta kvalitetsarbete skedde år 2022 när man gjorde en fusion med Artemis. Från och med nu ingår Bouchard i den stolta Artemisfamiljen som satt kvalitetsribban om möjligt ännu högre – ett arbete som sker både i vingårdarna och i vineriet. Även om familjen Bouchard sålde sina andelar 1995 används fortfarande familjesigillet med två vargar. Vargarna används för att hylla en förfader i familjen som av kungen utsetts till en ”Grand Louvetier” med rätt att fälla vargar. På sigillet syns också symbolen för familjens flytt från Grenobles Dauphin-område till just Beaune.

Vingårdar

Bouchard Père et Fils har sedan grundandet på 1700-talet varit négocintfirma, men man är först och främst en egendom som producerar vin från egna vingårdar. Sedan ett tiotal år har arbetet med att avsluta négociantverksamheten pågått genom att undan för undan låta alla långtidskontrakt löpa ut – det sista löpte ut 2023 och från och med nu är fokuset 100% på egna vingårdar. Man har också valt att sälja av en del vingårdar man inte längre anser lever upp till de höga kraven. Bouchard har under flera hundra år varit en av Bourgognes allra största vingårdsägare med 130 hektar vingårdsmark. Med det nya fokuset har man sålt av vissa vingårdar för att landa på totalt 105 hektar där 12 ligger i Grand Cru-vingårdar och 74 är klassificerade som Premier Cru. Man är också ensam ägare till två monopolvingårdar och har exklusivitet på ytterligare två monopol. Man är också den enda Domaine som äger parceller på samtliga fyra terrasser i Grand Crun Chevalier-Montrachet. En i sanning imponerande bedrift.  Detta stora kvalitetsarbete har lett till att man minskat från 5 miljoner flaskor årligen i mitten av 2010-talet till enbart 600,000 idag. Kvar är bara det allra bästa. Mottet är att när man ser en Bouchard-etikett ska man veta att det är en garant för vin av yttersta kvalitet.

Skall man sammanfatta Bouchard är det således genom att belysa deras unika diversitet i såväl lägen, jordmåner och appellationer där ikoniska namn som Corton-Charlemagne, Beaune Grèves Vignes de l’Enfant Jésus, Bonnes-Mares och Meursault Perrières finns representerade. Denna strävan efter perfektion märks i varje detalj där ena foten finns fast förankrad i Bourgognes rika tradition och den andra i ett modernt tänk i såväl vineri som i miljöfrågor – en blandning som skapar tidlösa viner för framtida generationer. Man är just nu i konversion för att bli certifierat ekologiska, ett arbete som kräver fem års arbete eftersom man är en så stor egendom (vanligtvis krävs annars endast tre år för att bli certifierade), men redan idag är 100 hektar farmade helt ekologiskt, med vissa vingårdar farmade enligt biodynamiska principer. Åker du genom Bourgogne ser du lätt vilka vingårdsparceller som tillhör Bouchard – framför dem finns alltid en påle nedslagen i marken där toppen på pålen är bemålad med brun färg.

Under årens lopp har man haft många hyllade vinmakare som skapat dess viner – och det gäller verkligen att vara på topp när man ska ta hand om gårdens 450 olika parceller som sträcker sig över 48 kilometer från norr till söder. Dagens Cellar Master Frédéric Weber har varit på gården sedan 2002 och tog över tyglarna helt från sin tidigare mentor Philippe Prost år 2014. Man är idag 100 anställda som under skörden utökas till 300. Man skördar 13 hektar per dag och hela skörden är vanligtvis klar inom 10 dagar. Druvorna handskördas och förs i små behållare till vineriets sorteringsbord. Snittåldern på gårdens rankor är 35 år där de äldsta är över 100 år.

Vinifikation

År 2005 flyttade man in i sitt nybyggda vineri; St. Vincent-vineriet in Savigny-lès-Beaune, beläget 5 meter under marknivå. Här vinifieras varje vingårsdel separat och allt sker med hjälp av gravitationen när druvorna först till något av de 138 jäsningskärl som finns i vineriet. Man väljer att inte utföra någon bâttonage för att bibehålla vinernas fräschör. Här skapas gårdens cirka 100 olika viner innan de sedan först till fatkällaren vars kapacitet är imponerande 4000 ekfat, 10 meter under marknivå under Château de Beaune. Denna fatkällare har ingen beklädnad på väggarna – bara den omkringliggande naturliga jorden vilket skapar ultimata lagringsförhållanden i temperatur och ventilation för vinernas långsamma mognadsprocess. Vinerna lagras i cirka ett år på ekfat, beroende på cuvée. Gårdens vita ser aldrig mer än 15% ny ek och de röda max 50%. Ett fat används i max fyra år innan det byts ut. De röda vinerna vinifieras med max 50% hela klasar, men mängden hela klasar beror på vingårdsläge och årgångens förutsättningar. Man utför aldrig bâttonnage på de vita vinerna utan rullar istället tunnorna varsamt för att uppnå jästkontakt.

Sagt om Bouchard Père et Fils:
”Faithful guardians of Burgundian heritage” – Decanter Magazine

”Bouchard Père & Fils
 have been making consistently impressive wines for some years now, transferring seamlessly from Philippe Prost’s winemaking to Frédéric Weber” – Jasper Morris, Inside Burgundy

”Det finns en märklig tro att stora producenter som Bouchard Père & fils inte alls är lika bra som små firmor. Sådana påståenden och synpunkter är egentligen helt irrelevanta, kvalitet handlar aldrig om storlek utan om vingårdar, hantverk och fokus. Och fokus det något man har här hos Bouchard Père et fils sedan mitten av 1990-talet då nya ägare klev och vände upp och ner på precis allt. Tidigare problem med familjemedlemmar som inte ville investera i kvalitet ersattes av nya ambitioner, bättre samarbete med vinodlare, större fokus i de egna vingårdarna, noggrannare sortering av druvor, ett nytt vineri på 2000-talet där man vinifierar allt i mindre enheter, och så vidare. Än vassare har man blivit sedan den nya vinmakaren Frédéric Weber tog över posten som vinmakare för några år sedan. Visst är firman stor, drygt 130 hektar egna vingårdar har man och av det är 86 hektar klassificerat som premier cru eller grand cru. Det, gott folk, är verkligen imponerande.” – Michel Jamais

Tryffelsvinet tipsar

Viner från Bouchard Père et Fils